Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οχι λοιπόν... Δεν βγάζω το σκασμό - 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Διαβαστε περισσοτερα »

Η Ελλάδα πεθαίνει;; στο χέρι μας είναι.. 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ


Διαβαστε περισσοτερα »

home Όροι χρήσης Προστασία δεδομένων Sitemap Ο ΣΤΙΓΚΛΙΤΖ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ «ΛΑΘΗ»ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ, ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ

 
globalization-2-naiΜε τα όσα γράφει στην "Η καμπή του ΔΝΤ", ο Joseph Stiglitz, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για τους πραγματικούς λόγους που «ανακαλύφθηκε» η καμαριέρα.
Ο Strauss Kahn, λέγει, προσπαθούσε να οδηγήσει τον τραπεζικό τομέα σε μία πιο θετική κατεύθυνση, που δεν θα απαιτούσε από τα κράτη να αφήσουν ανοικτή την πόρτα στην καταστροφή. Είχε σχεδιάσει μία πορεία «πιο μαλακή», που δεν θα εξανάγκαζε του ξένους ηγέτες να ιδιωτικοποιήσουν τις κρατικές επιχειρήσεις ή να κατεδαφίσουν τα συνδικάτα.
Προφανώς οι πρωτοβουλίες του δεν αντιμετωπίστηκαν με ευχαρίστηση από τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, που θέλουν την εξουσιοδότηση από το ΔΝΤ για λαφυραγωγία του πλανήτη. Πρόκειται για άτομα, λέγει ο Stiglitz, που θεωρούν ότι οι τρέχουσες πολιτικές είναι σωστές ακριβώς επειδή παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλ. περισσότερα κέρδη για τους ίδιους και περισσότερη φτώχεια για τους άλλους.
Η απορία είναι ότι, ο Stiglitz είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού μας. Γιατί δεν ακούει αυτόν και ακούει τον Soros;
Διαβαστε περισσοτερα »

ΑΟΖ, Λιβύη και Στρατηγική Διαπραγμάτευσης


Ασχολούμαστε συνεχώς με την Τουρκία λόγω των προβλημάτων που προκαλεί κι όμως όσον αφορά στην ΑΟΖ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με τα άλλα κράτη.
 
Αλλιώς εγκλωβιζόμαστε σε μια αδιέξοδο, διότι η Τουρκία δεν έχει όφελος με το θέμα της ΑΟΖ, γιατί λοιπόν να προωθήσει σε διακρατικό επίπεδο όταν γνωρίζει ότι θα πρέπει να παρακάμψει το Δίκαιο της θάλασσας, διότι δεν θέλει ν' ακούσει για μια δίκαιη επίλυση του θέματος.

Μια σημαντική διαπραγμάτευση που οφείλουμε να κάνουμε είναι με τη Λιβύη. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, πρέπει να έχουμε στο νου μας και τις ΑΟΖ της Ιταλίας αλλά και της Μάλτας, ακόμα και αν δεν συνορεύει η τελευταία με τη δική μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βάλουμε την όλη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων κατά Nash, ....
για να απεγκλωβιστούμε από τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος. Σε γενικές γραμμές η Λιβύη είναι θετική για να καθοριστούν τα σύνορα των ΑΟΖ, απλώς αμφισβητεί το νησί της Γαύδου ως αντικείμενο της ΑΟΖ. Είναι βέβαια λάθος κατά το Δίκαιο της θάλασσας αφού η Γαύδος είναι κατοικημένη και κατά συνέπεια έχει de facto και de jure ΑΟΖ. Επιπλέον, από την άλλη πλευρά η Λιβύη διεκδικεί μια γραμμή βάσεων όσον αφορά στον κόλπο της Σύρτης που αποτελεί μια υπέρβαση για τους κανόνες του Δίκαιου της θάλασσας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε το εξής. Σε προηγούμενο κύκλο διαπραγμάτευσης δεχθήκαμε πολύ γρήγορα αυτήν την απαίτηση της Λιβύης και δεν συμπεριλάβαμε το αίτημά μας μέσα στο παίγνιο, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν σφάλμα, διότι δεν άλλαξε τη γνώμη της η Λιβύη για το θέμα της Γαύδου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα αντικειμενικό στρατηγικό λάθος. Διότι η αποδοχή του κλεισίματος του κόλπου της Σύρτης έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη δική μας ΑΟΖ αλλά και στις ΑΟΖ της Μάλτας και της Ιταλίας. Με άλλα λόγια η αποδοχή επιβαρύνει και άλλα συμμαχικά κράτη. Αφού λοιπόν η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε, είναι σημαντικό να κάνουμε χρήση της έννοιας της tabula rasa. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε ορθολογικά τα εμβαδά για τα οποία μιλάμε όταν χρησιμοποιούμε τη Γαύδο και τον κόλπο της Σύρτης. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι αν η Λιβύη δεν αποδεχθεί τη Γαύδο κι εμείς ως απάντηση δεν αποδεχθούμε τον κόλπο της Σύρτης, το κόστος για τη Λιβύη είναι μεγαλύτερο και χάνει μεγάλη έκταση. Επιπλέον με την Μάλτα και την Ιταλία δημιουργούμε ένα συμμαχικό πλαίσιο, όπου το παίγνιο δεν είναι προς όφελος της Λιβύης. Η στρατηγική εξέταση του θέματος και όχι μόνο η διπλωματική κατασκευάζει ένα θετικό πεδίο δράσης. Η Γαύδος δεν είναι πια μια αδυναμία όπως νομίζουν οι δικοί μας αλλά ένα δυνατό χαρτί που έχει την ικανότητα να προκαλέσει μια ισορροπία του Nash που έχει ως αποτέλεσμα ένα win-win.
Διαβαστε περισσοτερα »

Ερώτηση για την ΑΟΖ κατέθεσε ο Δημαράς.


Τι γίνεται με την υπόθεση της ανακύρηξης της Ελληνικής ΑΟΖ ρωτά να μάθει ο Γιάννης Δημαράς, τον υπουργό εθνικής άμυνας. Άλλη μια υπόθεση "βαλτωμένη" εξαιτίας της ατομίας των κυβερνήσεων από την οποία χάνει ο Ελληνικός λαός. Διαβάστε την ερώτηση:


Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα υφίσταται έντονη κινητικότητα γύρω από την απόφαση της Κύπρου, να αρχίσει έρευνες στο «οικόπεδο 12», σύνορα της ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Η Τουρκία απείλησε για τη διεξαγωγή ερευνών την Κύπρο και ενημέρωσε την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Άγκυρα σχετικώς. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δικαίωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών στην ΑΟΖ. Το Ισραήλ, θα συνεργαστεί και θα συνδράμει στη διεξαγωγή των ερευνών. Ενώ, η ΑΟΖ συνιστά ένα σπουδαίο οικονομικό μέγεθος φαίνεται ότι, η Κυβέρνηση με τη μέχρι τώρα στάση της στο θέμα, δεν ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσει, παρά τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ και οι μεταγενέστερες ενέργειες έπρεπε να γίνουν χθες.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

1. Πότε η Κυβέρνηση σκοπεύει να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ;

2. Έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση, με μυστικές συμφωνίες και δεν προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ;

3. Είναι τυχαίο ότι, η Τουρκία στη Βόρεια Θάλασσα, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος έχουν ήδη προβεί στη δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης;
Διαβαστε περισσοτερα »

Βενιζέλος:Δεν φταίω εγώ για την αύξηση στο ΦΠΑ. Ο...πρώην φταίει

Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε μιλώντας στον realfm 97,8 ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι πρόωρες εκλογές», ενώ τόνισε ότι...


 ούτε η αντιπολίτευση θέτει τέτοιο θέμα. Σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε χθες στη ΝΔ για συστράτευση δήλωσε ότι «θέλουμε καλή συνεργασία και τη δυνατότητα να μιλάμε... Η καθαρή και ενεργή συνεργασία κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχει μεγάλη σημασία» και συμπλήρωσε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί από το θεσμικό του ρόλο χωρίς μικροκομματισμούς και μικροψυχίες.
Σχολίασε ότι η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση δεν ήταν δική του, καθώς είχε ληφθεί από τον Μάιο κι εκείνος την εκτελεί, ενώ δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει δραστικές μειώσεις του συντελεστή, αν συμφωνήσουν όλοι σε απλούς μηχανισμούς είσπραξης απόδοσης του ΦΠΑ
Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, τόνισε ότι εξετάζονται οι μακροοικονομικοί στόχοι, με βάση τα νεότερα δεδομένα ως προς το πού θα κινηθεί η ύφεση, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητηθεί καμία παράταση στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι «έγινε σε υψηλού πολιτικού πολιτισμού κλίμα, ενώ κληθείς να σχολιάσει ότι ούτε φωτογράφος δεν υπήρχε στη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε χαριτολογώντας: «Δεν πήγα για φώτο - opportunity με τον κ. Σαμαρά».
Αναφορικά με το ρόλο που έχει αναλάβει, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «η χώρα έχει κάθε ενδιαφέρον και όφελος να πετύχει ως υπουργός και η κυβέρνηση ως κυβέρνηση».

Διαβαστε περισσοτερα »

Χοντρές καμπάνες από ΕΦΕΤ ! Πρωταθλητής στα πρόστιμα το CARRΕFOUR! [ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ]



Βρωμιάρηδες, απατεωνίσκοι, παρατυπίες πάσης φύσεως και φυσικά κέρδος στην πλάτη του κοσμάκη που ψάχνει ο φουκαράς να βρει φθηνό και καλό... Φθηνό σου το προσφέρουν, καλό όχι! Δείτε παρακάτω ολόκληρη την λίστα με τις εταιρίες και επιχειρήσεις που έφαγαν τα πρόστιμα και για ποιούς λόγους. Πρωταθλητής όλων, τα CARRFOUR και τα ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ!  Επίσης, θα πάθετε πλάκα ('οπως κι εμείς άλλωστε) όταν θα δείτε ότι...



 τεράστια σούπερ μάρκετ λειτουργούν χωρίς άδεια!!! (Αχ Ελλάδα σ'αγαπώ!) Δείτε την λίστα, γιατί στην τηλεόραση...ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΠΟΤΕ!!!
Διαβαστε περισσοτερα »

Νεκρός πατέρας 5 παιδιών

Τραγικό δυστύχημα στα ορυχεία νοτίου πεδίου Κοζάνης.Ένας 55χρονος οδηγός φορτηγού...


 είναι νεκρός εξαιτίας υποχώρησης του εδάφους.Το φορτηγό του κατρακύλησε για πολλά μέτρα και στη συνέχεια καταπλακώθηκε από τόνους χώμα με αποτέλεσμα να θαφτεί ζωντανός και να χάσει τη ζωή του .Δυστυχώς ,σύμφωνα με πληροφορίες , ήταν πατέρας 5 παιδιών.
Διαβαστε περισσοτερα »

Μείγμα κοινής πολιτικής” αναζήτησε στη Συγγρού η τρόικα


anti-ntp: Συναίνεση,συναίνεση,συναίνεση..Ξεπουλητάδες ενωθείτε..Η όλη ιστορία γίνεται για το ξεπούλημα.Να ενωθούν ΟΛΟΙ,για να ξεπουλήσουν.Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο...
Μία ώρα και ένα τέταρτο, σχεδόν όση ώρα διήρκησε και η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, κράτησε η επίσκεψη της τρόικα στη Λεωφόρο Συγγρού.


Τα στελέχη της τριμερούς επιτροπής εστίασαν πάνω στις θέσεις της ΝΔ και κυρίως στις προτάσεις που κατέθεσε στο «Ζάππειο ΙΙ».

Το νέο φορολογικό αποτέλεσε για μια ακόμα φορά το σημείο αιχμής, αφού ενόψει του νέου φορολογικού, απαιτείται συναίνεση.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΟΛΥΜΠΙΑ, το νέο φορολογικό θα περάσει με σημαντικές αλλαγές από τη βουλή, γι’ αυτό τον λόγο η τρόικα επιζητά και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτός συζήτησης δεν έμειναν οι αλλαγές στο δημόσιο, αλλά και στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Στην ουσία η τρόικα αναζητά κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για να υπάρξει «μείγμα πολιτικής» και να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου – Σαμαρά ήταν κεκλεισμένων των θυρών και η νέα συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την τρόικα μεταφέρθηκε για μετά τη συνάντηση στη Συγγρού.
Πηγη
Διαβαστε περισσοτερα »

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ της Νέας Τάξης Πραγμάτων καλά κρατεί!


Η φωτογραφία έχει ληφθεί από το βίντεο του BBC που ακολουθεί στο οποίο υποτίθεται ότι εμφανίζονται Λίβυοι αντάρτες στην Πράσινη Πλατεία να πανηγυρίζουν κραδένοντας σημαίες!
Η μόνη διαφορά είναι ότι ο θεατής παρατηρεί επί 50 δευτερόλεπτα ότι οι τρίχρωμες σημαίες είναι σημαίες της Ινδίας και οι “αντάρτες” φυσιογνωμικά ομοιάζουν με Ινδούς παρά σε πολίτες της Λιβύης…Ο νοών νοήτω!
Δείτε το βίντεο...   


              
Διαβαστε περισσοτερα »

AΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

anti-ntp: Και ο Πετσάλνικος την καραμέλα της συναίνεσης..ΟΛΟΙ για συναίνεση..
Η σύγκλιση είναι «ευχής έργον» για την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουν τεθεί, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στο ραδιόφωνο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εκ των προτέρων, η συναίνεση σε
όλα. «Σε μια δημοκρατία θα υπάρχει σαφώς ο διάλογος, θα υπάρχουν διαφορετικές θεωρήσεις, διαφορετικές...
απόψεις. Αλλά στα πολύ μεγάλα, στα πολύ σημαντικά, χρειάζεται η πατρίδα μας τη σύγκλιση των απόψεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πούμε ότι πρέπει να είναι, εκ των προτέρων, δεδομένη η συναίνεση σε όλα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ακόμη ότι συγκυβέρνηση μεταξύ δυο μεγάλων κομμάτων είναι σπάνιο φαινόμενο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας: «Κατά την άποψή μου, οι εκλογές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα αυτή τη χρονική περίοδο. Δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην χώρα, ούτε στην κοινωνία. Αντίθετα, θα περιπλέξουν τα πράγματα και θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα». Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση μεταξύ των Γ. Ραγκούση και Δημ.Ρέππα, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι πρέπει να έχουμε όλοι συνείδηση. Και θέλω να πιστεύω ότι όλοι έχουμε συνείδηση - και τα μέλη της κυβέρνησης πρωτίστως- της κρισιμότητας των στιγμών και ότι όλοι πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να ξεχωρίζουμε το σημαντικό, από το μη σημαντικό. Και το σημαντικό, αυτή τη στιγμή, για τους πολίτες, είναι η επίτευξη στόχων, η εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα και η πρόθεση της χώρας μας για να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καθώς επίσης και η κοινωνία. Όλα τα άλλα, κατά την άποψη μου, είναι δευτερεύοντα».
Πηγη
Διαβαστε περισσοτερα »

Βενιζέλος: Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το πιο κρίσιμο διάστημα


Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον Real FM, στις οποίες και ανέφερε ότι το διάστημα από σήμερα έως και τις 15 Οκτωβρίου θα είναι και το πιο κρίσιμο για την οικονομία, καθώς θα ληφθούν όλες οι σημαντικές αποφάσεις.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ στο μέλλον, με προϋπόθεση την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ξανά ότι η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση προηγήθηκε της άφιξής του στο υπουργείο Οικονομικών.
Χρηματικές θα είναι οι διασφαλίσεις στην Φιλανδία
Αναφερόμενος στις διασφαλίσεις που ζητά η Φινλανδία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτές θα είναι χρηματικές, ύψους «μερικών εκατομμυρίων ευρώ», και όχι εμπράγματες. Ανέφερε επίσης ότι κακώς ζητά αυτές τις διασφαλίσεις η φιλανδική πλευρά, αλλά και ότι είναι αναγκαίες προκειμένου το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει τη συμμετοχή στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «έτσι λειτουργεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος σήμερα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε ότι δεν γίνεται λόγος για νέα μέτρα, αλλά για εφαρμογή όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Η μόνη συζήτηση που γίνεται, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά τις επιπτώσεις από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση.
Στο μεταξύ, με το κλιμάκιο της τρόικας είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, συνάντηση ωστόσο που θα πραγματοποιηθεί αν το υπουργικό συμβούλιο δεν θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
Τέλος ανέφερε ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι οι εκλογές.
Διαβαστε περισσοτερα »

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ

Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο απαντούν οι εστιάτορες στην κυβερνητική απόφαση για μετάταξη επιχειρήσεων εστίασης στον ΦΠΑ 23% που τίθεται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Ο κόσμος έχει ήδη χαθεί από τα μαγαζιά. Έτσι κι αλλιώς έχουμε αδυναμία να πληρώσουμε...
τους φόρους» ανέφερε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γ.Τσάκος.

Ο κ.Τσάκος τόνισε ότι οι εισπράξεις στα μαγαζιά έχουν πέσει κατά 50-70%, καθώς ο κόσμος δεν βγαίνει πλέον για φαγητό. «Από ποιόν να πάρουμε λεφτά;» τονίζει.

Οι εστιάτορες όχι μόνο ζητούν την αναστολή του μέτρου της μετάταξης του ΦΠΑ του κλάδου στο 23% αλλά επί πλέον εκτιμούν ότι ο κλάδος, ενόψει του νέου εθνικού φορολογικού πλαισίου πρέπει να μεταταχθεί στο χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και κλείσιμο των καταστημάτων σε ημερομηνία που θα καθορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.  


                            
Διαβαστε περισσοτερα »

Πλήρες αδιέξοδο στην οικονομία - Ψάχνουν 5,5 δισ. - Εκλογές το Νοέμβριο;


Σε εκλογές τον Νοέμβριο – συζητείται ήδη η 6η ή 13η Νοεμβρίου – φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να ανασχεθεί το τσουνάμι της επερχόμενης ολοκληρωτικής πτώχευσης.

Με τα οικονομικά δεδομένα να έχουν πραγματικά ξεφύγει και με την τρόϊκα ούτε να θέλει να δει τον υπουργοί Εθνικής Οικονομίας (το χθεσινό ραντεβού αναβλήθηκε για σήμερα καθώς όπως διέρρευσαν οι ίδιοι ότι  δεν ήταν προσδιορισμένα τα νέα μέτρα που θα ληφθούν ύψους 5,5 δις. ευρώ!) η κυβέρνηση νιώθει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια.

Ο Ε.Βενιζέλος βλέποντας το αδιέξοδο και φοβούμενος πλέον ότι θα «καεί» πολιτικά αν μείνει άλλους έξι μήνες να «βάλλεται πανταχόθεν» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης πλέον κλίνει προς τις εκλογές. Υπολογίζει σε αποδόμηση του Γ.Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Αρχικά η κυβέρνηση  υπολόγισε την ύφεση  στο  3,5% για φέτος, όμως ο υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει ήδη πως θα ξεπεράσει το 4,5% ή και μπορεί να φθάσει στο 5,3%! Αυτό λέγεται οικονομικός προγραμματισμός. Αλλά αν πέφτεις έξω κατά 60% στην υπολογιζόμενη ύφεση, απλά δεν μπορείς να ασκήσεις οικονομική πολιτική και ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.


Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν και οι νεότερες προβλέψεις της τρόικα πως το έλλειμμα θα παραμένει διψήφιο αντί να μειωθεί στο 7,6% τότε θα πρέπει να βρεθεί τόπος για να καλυφτούν αστοχίες ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ.

Τα πραγματα είναι απλά: Η τρόϊκα θέλει συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων, λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλληλων για να δώσει το φως σε εκταμίευση νέας δόσης. Η κυβέρνηση δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις και ενέργειες. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ήταν φράσκια η χρεοκοπία. Τώρα, απλά θα τους πέσει «ο ουρανός στο κεφάλι».

Το κακό είναι ότι δεν θα έρθει άλλη δόση, αν δεν γίνουν αυτά. Εκλογές και συγκυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος για να περάσουν κάποια μέτρα, μέχρι να καεί και αυτό το σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές. Όχι ότι θα γλιτώσουμε τα χειρότερα. Απλά η κυβέρνηση θα έχει και παρέα στην ολική απαξίωση που θα βιώσει το πολιτικό σύστημα. Έτσι σκέφτονται στην κυβέρνηση «Μπορεί μείς να μην γλιτώσουμε, αλλά θα έχει καεί μαζί μας και η Ν.Δ.»…

Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται με ποσοστό (τελικό, με αναγωγή αναποφάσιστων) ερί το 24-27% και η Ν.Δ. με 31-33%.

Tμήμα ειδήσεων defencenet
Διαβαστε περισσοτερα »

Χανς-Όλαφ Χένκελ: Πρόταση για δημιουργία νέας νομισματικής ένωσης


Τη διάσπαση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία μιας νέας νομισματικής ένωσης που θα αποτελείται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, προτείνει ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Όλαφ Χένκελ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ευρώ, με άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times.
Στο άρθρο, με τίτλο: «η λύση ενός σκεπτικιστή - ένα αποσχισμένο νόμισμα», ο κ. Χένκελ, ο οποίος είναι μεταξύ των 50 Γερμανών επιχειρηματιών που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατά του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει ότι οι τέσσερις βόρειες χώρες θα έχουν το δικό τους νόμισμα, αφήνοντας τις άλλες χώρες στο ευρώ.

Αν αυτή η διάσπαση σχεδιασθεί και εκτελεσθεί προσεκτικά, σημειώνει, το ευρώ θα υποτιμηθεί σε σχέση με το νέο νόμισμα και έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που θα παραμείνουν σε αυτό και θα ενισχυθεί η ανάπτυξή τους. Αντίθετα, οι εξαγωγές των βόριων χωρών θα επηρεασθούν αρνητικά, αλλά αυτές θα έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου πληθωρισμού.

Ο κ. Χένκελ τονίζει ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ανεύθυνο τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη διατήρηση της Ευρωζώνης με κάθε κόστος. 

Σημειώνει ότι το τελικό αποτέλεσμα του σχεδίου «Α» - «της υπεράσπισης του ευρώ με κάθε κόστος» - θα είναι επιβλαβές για όλους, ενώ το σχέδιο «Β» που πρότεινε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος για ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται πολύ μεγάλους κινδύνους. 

Πρώτα στην Αθήνα, μετά στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και ίσως τη Ρώμη, ο κόσμος θα τρέξει στις τράπεζες, μόλις ακουσθεί η λέξη, ενώ το «κούρεμα» του χρέους δεν θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. 

Σύντομα, προσθέτει, οι Έλληνες θα πρέπει να πάνε και πάλι στον «κουρέα». Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει, τώρα μιλάμε και για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φοβάμαι, σύντομα και για τη Γαλλία.

Ο Γερμανός επιχειρηματίας προτείνει έτσι το σχέδιο «C» για τη δημιουργία νέου νομίσματος των τεσσάρων βόρειων χωρών. Για την εφαρμογή του, αναφέρει, πρέπει να αντιμετωπισθούν τέσσερα διαφορετικά θέματα.

Πρώτον, πρέπει να διασωθούν οι τράπεζες, όχι οι χώρες. Η σταθεροποίηση των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο πρέπει να αντικαταστήσει τις ευρωπαϊκές ομπρέλες προστασίας και αυτό θα απαιτήσει κρατικοποίηση των τραπεζών σε πολλές περιπτώσεις.

Δεύτερον, η Γερμανία και οι εταίροι της στη νέα νομισματική ένωση θα πρέπει να παραιτηθούν από σημαντικό τμήμα των εγγυήσεων τους για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών, κάτι που θα είναι ένα αποδεκτό τίμημα για «το εισιτήριο εξόδου» τους από το ευρώ.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξει μία νέα ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που θα βασίζεται στη γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) και θα προεδρεύεται κατά προτίμηση από μη Γερμανό, ενώ το νέο νόμισμα δεν πρέπει να ονομασθεί γερμανικό μάρκο.

Τέταρτον, η διαδικασία ένταξης στη νέα νομισματική ένωση θα είναι παρεμφερής με αυτή που ισχύει για το ευρώ.

Το σχέδιο δεν θα είναι εύκολο, τονίζει ο κ. Χένκελ, αλλά θεωρεί ότι αυτό που έχει σημασία είναι να σωθεί η Ευρώπη, όχι το ευρώ. Αυτό, προσθέτει, απαιτεί πεποίθηση και κυρίως θάρρος από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

Παραδόξως, συνεχίζει, βοήθεια για το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να έρθει από το Νότο της Ευρώπης, όπου οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τα μαθήματα της κυρίας Μέρκελ για το τι πρέπει να κάνουν. 

Τόσο για το Βορρά όσο και για τον Νότο, καταλήγει το άρθρο, ένα τέλος με δυσκολίες είναι καλύτερο από δυσκολίες χωρίς τέλος. 

Διαβαστε περισσοτερα »

Tηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Μεντβέντεφ


Τηλεφωνική συνομιλία είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, «έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τρέχοντα ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των επαφών υψηλού επιπέδου στην προοπτική τους».


Διαβαστε περισσοτερα »

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Άνοιγμα” ..συγκυβέρνησης έκανε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά!

.
Παράθυρο συνεργασίας άνοιξε στη ΝΔ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι πολιτικές εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα.
Ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε να δει σήμερα τον Πρόεδρο της ΝΔ, την ώρα που και τα δυο κόμματα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την ΔΕΘ.


Η συζήτηση στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού διήρκησε μια ώρα, με τον Βενιζέλο να δηλώνει ότι «Τα πάντα εξαρτώνται από τη συνεργασία της κυβέρνησης με την αντιπολίτευσης».

Όπως γράψαμε και την περασμένη εβδομάδα στο ΟΛΥΜΠΙΑ, λίγη ώρα μετά την παραίτηση Παμπούκη και τις φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν για την παρουσία Παπανδρέου στη ΔΕΘ, το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει κανονικά στη Βουλή και θα ψηφιστεί, «ακόμα και αν έξω χαλάει ο κόσμος»!

Αυτό το επιβεβαίωσε στην ουσία σήμερα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είπε στον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συναίνεση στο υπό κατάρτιση εθνικό φορολογικό σύστημα.

Δεν διαχειριζόμαστε μια κομματική υπόθεση αλλά μια κρίση που απαιτεί μια «ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά.
Διαβαστε περισσοτερα »

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε χθες, Δευτέρα, τηλεφωνική επικοινωνία, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο εξέφρασε τις ευχές του για το τέλος του Ραμαζανιού.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών βρέθηκαν πρώτον οι διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση την ευρύτερη περιοχή και ιδιαιτέρως οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, ζήτημα για το οποίο επισημάνθηκε η ανάγκη εκδημοκρατισμού στις χώρες αυτές.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τις περιουσίες των μειονοτήτων και χαρακτήρισε την απόφαση αυτή θετική. Για το θέμα αυτό ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε λεπτομερώς τον κ. Παπανδρέου.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προγραμματιστεί για την προσεχή περίοδο η Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά το περασμένο Ιούνιο αλλά ανεβλήθη λόγω των εκλογών της Τουρκίας.
Διαβαστε περισσοτερα »

ΟΙ «αποκαλύψεις» του Μάκη και το παιχνίδι που παίζεται…

Του Θύμιου Παπανικολάο
Η «Ζούγκλα» του Μάκη μάς …αποκάλυψε αυτό που γνωρίζουν και οι πέτρες: Τους αμερικανοτσολιάδες Παπαχελά και Τέλογλου!!!
Διαβάζουμε ένα απόσπασμα:

«Ο πιο καλός ο μαθητής των… Αμερικανών
Με «άριστα» βαθμολογεί η… αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον δημοσιογράφο, Αλέξη Παπαχελά, και την εκπομπή του «Νέοι Φάκελοι», που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επειδή παρουσιάζουν με θετικό τρόπο τις αμερικανικές θέσεις.
Μάλιστα, ένας από τους τρεις συντελεστές της εκπομπής, την οποία εκτός του κ. Παπαχελά, συμπαρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Σοφία Παπαϊωάννου, ενημέρωνε το γραφείο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας ακόμη και για τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ.
Τα παραπάνω καταγράφονται -μεταξύ άλλων- σε τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks. Εκτός από την εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», αναφέρονται και στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, γενικότερα στον ΣΚΑΪ και στη free press εφημερίδα «Lifo», αλλά και εν γένει στην ελληνική δημοσιογραφία…».
Ολόκληρο το κείμενο το διαβάσαμε εδώ:
http://trelogiannis.blogspot.com/2011/08/blog-post_9982.html
Ο Παπαχελάς και ο Τέλογλου είναι από τις πιο κρ****νες «****» της αμερικανικής Πρεσβείας, δίχως καν να το κρύβουν: Ανοικτά όλα τα «ρεπορτάζ» τους «θεμελιώνονται» πάνω σε «στοιχεία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών…
Το «έργο» τους έχει αποκαλυφτεί και καταγγελθεί εδώ και χρόνια και σήμερα δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην γνωρίζει τι εστί Παπαχελάς και Τέλογλου…
Ο Κλεάνθης Γρίβας, π.χ. αποκαλύπτει, πολύ συγκεκριμένα, ότι το βιβλίο που έγραψαν αυτοί οι δύο δημοσιογράφοι για την «τρομοκρατία» είναι «αναπαραγωγή» των στοιχείων των αμερικανικών υπηρεσιών…
Ο Δελαστίκ, όταν έφυγε από τον Αλαφούζο κατάγγειλε ανοικτά τούτο: Ότι η εφημερίδα καταλήφθηκε από Αμερικανούς πράκτορες, καθώς και πολλές άλλες…
Πάρα πολλά ακόμα έχουν γραφεί (και από ΡΕΣΑΛΤΟ) για το αλαφούζειο Συγκρότημα, σαν την πιο μοχθηρή αιχμή της Νέας Τάξης, του αμερικανισμού και της «ελληνοτουρκικής φιλίας»!!!
Δεν κομίζει καμία «αποκάλυψη» λοιπόν ο Μάκης…
Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι το ρεπορτάζ και τα στοιχεία του δεν είναι χρήσιμα: Κάθε τι που στοιχειοθετεί τον έλεγχο των ΜΜΕ από τις αμερικανικές υπηρεσίες και «ξεφωνίζει» τα φερέφωνα τους, όσο και αν είναι γνωστά, είναι αναγκαίο να γράφονται και να ξαναγράφονται και να εμπλουτίζονται με κάθε στοιχείο…
ΩΣΤΟΣΟ, πρέπει να μην ξεχνάμε και τούτο: Κανένας τηλεοπτικός σταρ ή μεγαλοδημοσιογράφος δεν είναι αθώος, ιδιαίτερα ο Μάκης…
Ο Μάκης είναι και αυτός από τους πιο διαπλεκόμενους με μηχανισμούς κρατικούς και παρακρατικούς και παίζει, με άλλο πρόσωπο («αντιεξουσιαστικό» και εισαγγελικό), τον ίδιο ρόλο που παίζουν ανοικτά ο Παπαχελάς και ο Τέλογλου…
Τα σενάρια της «Αντιτρομοκρατικής» λάνσαρε συστηματικά και «απτόητα», από αριστερή δήθεν σκοπιά: Στο ζήτημα αυτό αποτελεί το «Γραφείο Τύπου» των κατασκευαστών και σπονσόρων της «Τρομοκρατίας», και των «διαύλων» της, τύπου Χρυσοχοΐδη…
ΟΛΑ τα ιδεολογήματα της Νέας Τάξης, το ίδιο όπως το αλαφούζειο Συγκρότημα, τα προωθούσε και αυτός υστερικά και δόλια: «αντιεθνικισμούς», «αντιρατσισμούς», πολυπολιτισμικότητα», λαθρομεταναστευτική «λατρεία» και χίλια δυο ακόμα…
Προσοχή λοιπόν στις πεπονόφλουδες των «πονηρών» και «μεταμφιεσμένων»…
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει η «επιστημονική» και «καλοδουλεμένη» συνταγή της προβοκάτσιας: Το ξέπλυμα και το «ξεκάρφωμα» με τους «κραγμένους».
Αποκαλύπτουμε δήθεν αυτό που ξέρουν πλέον και οι πέτρες (και οι ίδιοι δεν το κρύβουν» για να ξεπλυθούμε, να παραπλανήσουμε και να πάρουμε εύσημα αντιαμερικανισμού: Η συνταγή της «17Ν»!!!
Είναι αυτό που έχουμε γράψει κατά κόρον: Τρυπάμε κάποιες εξωτερικές και πολύ φανερές πυώδεις φουσκάλες για να συγκαλύψουμε τη νόσο και να εμφανιστούμε και …αγωνιστές!!!!
Θα πρέπει, ακόμα, να τοποθετούμε τέτοιες «αποκαλύψεις» και στο συγκεκριμένο πλαίσιο του αλληλοφαγώματος των «νταβάδων» και των δημοσιογραφικών «μπράβων» τους. Καυγάδες για το πάπλωμα: για το ποιος θα έχει τα «πρωτεία» στο «Συμπόσιο» της νεοταξικής κερδοσκοπικής αναισχυντίας, συνακόλουθα και τα «πρωτεία» του δωσιλογισμού…
Είναι γνωστός ο άγριος σκυλοκαυγάς μεταξύ του Κουρή και του Αλαφούζου…
Αυτό που ίσως ακόμα να μην είναι γνωστό είναι τούτο: Ο Ανδρέας Βγενόπουλος εντελώς αιφνιδιαστικά, με ένα deal μαμούθ, εξαγόρασε το zougla.gr. Έδωσε 50 εκατομμύρια ευρώ στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, με τη δέσμευση ότι θα επενδύσει και άλλα χρήματα για την εξέλιξη του site…
Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ:
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/08/alter_28.html
Τα παιχνίδια, συνεπώς, είναι πολλά: Παιχνίδια επιχειρηματικά, παιχνίδια πολιτικά, παιχνίδια μηχανισμών και υπηρεσιών, συνακόλουθα και παιχνίδια των δημοσιογραφικών «μπράβων» τους…
Διαβαστε περισσοτερα »

Ο Γιώργος Παπανδρέου σώζει την τιμή της Ελλάδας: διώχνει τον ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ πρέσβη!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το οικογενειακό συμβούλιο του Οίκου των Παπανδρέου αποφάσισε πριν από λίγο, σε έκτακτη συνεδρίασή του υπό την προεδρία της Πρωθυπουργομάνας Μάργκαρετ, να ΔΙΩΞΕΙ τον Πρέσβη των ΗΠΑ ως ένδειξη
διαμαρτυρίας στην αποκάλυψη της παρακολούθησης των τηλεφώνων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγούς της Αστυνομίας, της ΕΥΠ και
των υπόλοιπων πολιτών της χώρας! Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη, από τον ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ του Έλληνα πρωθυπουργού! Σε λίγο ακολουθεί ρεπορτάζ...

ΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!
ΖΗΤΩ! ΖΗΤΩ! ΖΗΤΩ!
Διαβαστε περισσοτερα »

Εξαχρείωση και ξεπούλημα ως... μέσο σωτηρίας

Οι εξουσιαστές της πατρίδας μας και οι δυνατοί του καιρού έχουν βαλθεί κυριολεκτικά να μεταστρέψουν τις έννοιες των πραγμάτων. Να βαφτίσουν το κακό σε καλό, τη συμφορά σε νίκη, την εξαχρείωση των ηθών σε πρόοδο και το ξεπούλημα της πατρίδας σε αναγκαία τάχα συνθήκη επανεκκίνησης και σωτηρίας του
έθνους. Σωτηρία κατά τους σοσιαλδημοκράτες και επανεκκίνηση κατά τους φιλελεύθερους. Με τους «αντιστασιακούς» του πολιτικού συστήματος και την Αριστερά να αντιστέκονται γιατί θέλουν αυτοί να «σώσουν» τον ελληνικό λαό!
Βέβαια εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα με τις φλόγες κυριολεκτικά και μεταφορικά να έχουν ζώσει την αυλή μας...
και τη σήψη να ακουμπά έθνος, κοινωνία και οικονομία, όλοι οι καθεστωτικοί αντιπρόσωποι του νεοταξισμού ξεχνούν επίτηδες την ουσία της υπόθεσης. Με τον κατήφορο που έχουν πάρει τα πράγματα το Ελληνικό Έθνος οδηγείται στην εξάλειψη και ο ελληνικός λαός στην απορρόφηση από μια παγκόσμια και υπερεθνική αλυσίδα εξαθλιωμένων σκλάβων. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν οι γραικύλοι πολιτικάντηδες ταυτιζόμενοι πλήρως με τις εντολές του διεθνιστικού νεοταξισμού.

Μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση του εθνοκτόνου μνημονίου αποφάσισε να μεταρρυθμίσει παράλληλα με την οικονομία και το οικογενειακό δίκαιο. Να διαλύσει δηλαδή ολοσχερώς την ελληνική οικογένεια. Και έτσι λοιπόν αφού προ τριετίας το καθεστώς προώθησε το διαβόητο «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», τώρα η κυβέρνηση το επεκτείνει στα ονομαζόμενα «ομόφυλα ζευγάρια», δηλαδή στους κίναιδους.

Σύμφωνα με το υπουργείο «δικαιοσύνης» της κατοχικής κυβέρνησης που φέρνει το νομοσχέδιο προς «διαβούλευση» για να ψηφιστεί εντός του έτους, επιδίωξη είναι «η νομιμοποίηση των προσωπικών σχέσεων των ομοφύλων και η εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων»! Κοινωνική προκατάληψη είναι για τους «προοδευτικούς» η ύπαρξη του ζευγαριού ανδρός και γυναικός και επιδίωξη αυτών η νομιμοποίηση του ομοφυλόφιλου «γάμου» με πλήρη όπως λέγεται δικαιώματα κανονικών συζύγων.

Στο μεταξύ το δρομολογημένο οικονομικό ναυάγιο, οι επερχόμενες εκτεταμένες φοροεπιδρομές και η σύγκρουση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας οδηγούν τον πρωθυπουργό Παπανδρέου και τους συμβούλους του στην προσπάθεια αποφυγής των παραγωγικών τάξεων ενώπιον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ο πραγματικός λόγος της κυβερνητικής απομόνωσης και της περιθωριοποίησης του λαού είναι το εκτεταμένο και τελειωτικό ξεπούλημα της εθνικής και δημόσιας περιουσίας. Η Γερμανίδα υπουργός εργασίας και αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών Λέιεν ζήτησε στο μέλλον τα δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης να δίνονται με εγγυήσεις το απόθεμα χρυσού και μετοχές στην κρατική τους βιομηχανία.

Η γερμανική κυβέρνηση προέβη με δήλωση αξιωματούχου της σε δήθεν ξεκαθάρισμα ότι οι απόψεις της υπουργού δεν αποτελούν επίσημη θέση της κυβέρνησης. Πρόκειται για το διεθνώς γνωστό κόλπο της αστικής «δημοκρατίας» σύμφωνα με το οποίο μια κυβέρνηση εκθέτει μια άποψη με κάποιο στέλεχός της για να μετρήσει αντιδράσεις, την διαψεύδει και τελικά την υλοποιεί. Και πραγματικά, βγήκαν σύντομα όλοι οι οικονομικοί παράγοντες της «Ε»Ε και της Ευρωζώνης και μιλούν πλέον για την ανάγκη παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα όχι μόνο σε χρήμα αλλά και σε εμπράγματες αξίες και είδος. Μπήκαν λοιπόν στο παιχνίδι του δανεισμού οι ιδιώτες, δηλαδή οι τραπεζίτες, μας ζητούν γη και υποδομές, τώρα θέλουν μέρισμα σε ορυκτό πλούτο και χρυσό. Το «δημοκρατικό» χέρι των «εκλεκτών» του νεοταξισμού και πάλι στον ελληνικό χρυσό.

Η ελληνόφωνη κυβέρνηση σπεύδει να πουλήσει περιουσία του ελληνικού λαού με τον γνωστό υποδειγματικό τρόπο του προσκυνημένου εντολοδόχου. Στα πλαίσια λοιπόν του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη σε ιδιώτες όπως μας λέει, δηλαδή σε πολυεθνικά συμφέροντα, βγάζει στο σφυρί δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, εκδηλώνοντας την προτίμησή της σ’ αυτές του σταθμού στο Αμύνταιο Φλώρινας. Πρόκειται για μια ενέργεια που υπαγορεύεται σαφώς από το μνημόνιο. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή πηγών ενέργειας με γειτονικές χώρες. Η είσοδος των πολυεθνικών συμφερόντων στην ενέργεια σε μια περιοχή που έχει προβλήματα ανεργίας και την υποβλέπουν έντονα οι προσωρινοί μας γείτονες είναι αναμφίβολα μια βόμβα στα θεμέλια της εθνικής μας ακεραιότητας.

Και επειδή μια χώρα στηρίζεται στον πατριωτισμό των πολιτών της, ο υπουργός εσωτερικών Καστανίδης φέρνει ένα νομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση του τρόπου αδειοδότησης» των εν Ελλάδι αλλοδαπών που μειώνει από 12 σε 10 τα χρόνια που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας παραμονής! Η ΝΔ που «αντιδράει» στην προϋπόθεση τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και τα κόμματα της Αριστεράς μιλούν για θετικό βήμα ως προς την αντιμετώπιση των «μεταναστών».

Το άκρων άωτον του δοσιλογισμού της πολιτικής ηγεσίας καταγράφεται για μια φορά ακόμη όταν ο γνωστός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standards and Poors προβλέπει ολική χρεοκοπία της Ελλάδος μέχρι το τέλος του 2011 και ο πρόεδρος αυτού του οίκου Ντέβεν Σάρμα εξωθείται σε παραίτηση εξαιτίας των επικρίσεων που ακολούθησαν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Η Ελλάς είναι υπό πολιτική και καθεστωτική ομηρία. Όμως έχει λύσεις και επιλογές. Είναι η επιστροφή στο Εθνικό Κράτος και ο έλεγχος της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας από τον ελληνικό λαό. Η επιλογή του Ελληνικού Εθνικοκοινωνισμού οδηγεί την Ελλάδα στην αναγέννηση και την ισχυροποίηση.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Διαβαστε περισσοτερα »

ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΒΛΑΠΤΙΚΟΝ, ΨΕΥΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΘΕΣ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΙΝ… (Διαβάστε το οπωσδήποτε

Γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΣ
(κείμενο αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Νικολάου)
Οι πολιτικοί στην Ελλάδα, ως γνωστόν (εκτός εξαιρέσεων) μπαίνουν στην πολιτική για να μας… υπηρετήσουν! Από αλτρουισμό και διάθεση ειλικρινούς προσφοράς και αυτοθυσίας…
Το ίδιο και οι συνδικαλιστές: δεν αντέχουν την αδικία. Ανιδιοτελώς προσφέρουν χρόνο και νευρικό ρευστό για τα δικαιώματα μας…


Υπάρχουν δεκάδες άλλες κατηγορίες ανθρώπων που «θυσιάζονται» για εμάς: δημόσιοι λειτουργοί, «καθηγητές», κομματικά στελέχη, ούλτρα πατριώτες, αριστεριστές που προσφέρουν το είναι τους για μια δικαιότερη κοινωνία…

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΕΛΛΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ…

Επειδή είμαι άτομο που σέβεται πολύ τους παραπάνω σκέφτηκα να ρίξω μια ματιά σε αυτούς που παλιά η κοινωνία σεβόταν ακριβώς γιατί εξέφραζαν τον δύσκολο και ακατανόητο «σκολιό» δρόμο του παραλόγου. Αυτούς που δεν τα έχουν… 400 σαν τους παραπάνω…
Ακόμη και στο Ισλάμ σέβονται τους τρελούς. Στην καθ΄ ημάς Ανατολή ο «Σαλός» είναι πρόσωπο Ιερό ενώ ακόμη και για τους αμερικανόπληκτους το DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών) τείνει να αποσύρει καταθλιπτικές μορφές από την κατάταξη τους ως ψυχικά νοσήματα αποδεχόμενο κάποιες από αυτές ως αποτέλεσμα ύπαρξης διαφορετικών μορφών σκέψης με αξιόλογα αποτελέσματα στον χώρο της δημιουργικής φαντασίας,της Τέχνης, της συγγραφής, της Αγχίνοιας, της Μακροπερίοδης ανάλυσης κ.λ.π

ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΑ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ, ΣΗΚΩΝΕΙ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ) ΜΕΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΕΝΟΣ«ΤΡΕΛΟΥ» , ΤΟΥ “UNABOMBER” -THEODORE JOHN “TED” KACZYNSKY

(σ.σ. ναι, πρόκειται για τον γνωστό «παρανοικό» ισοβίτη βομβιστή και πρώην βοηθό καθηγητή των Μαθηματικών-από λογικούς χορτάσαμε)

Η βιομηχανική επανάσταση και οι συνέπειές της ήταν μια καταστροφή για την ανθρώπινη φυλή. Έχει αυξηθεί σημαντικά το προσδόκιμο ζωής όσων από εμάς ζούμε σε “προηγμένες” χώρες, αλλά έχουν

αποσταθεροποιήσει την κοινωνία, έχουν κάνει τη ζωή unfulfilling, έχουν υποβάλει τα ανθρώπινα όντα σε ταπεινώσεις και έχουν οδηγήσει σε πολλαπλές ψυχολογικές οδύνες (ενώ στον τρίτο κόσμο στη φυσική ταλαιπωρία ) και έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο φυσικό κόσμο. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα επιδεινώσει την κατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική

αναστάτωση και ψυχολογικό πόνο, και μπορεί να αυξήσει τα βάσανα, ακόμη και σε «αναπτυγμένες» χώρες.





Το βιομηχανικό-τεχνολογικό σύστημα μπορεί να επιβιώσει ή μπορεί να συντριβεί. Αν επιζήσει, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία μακροχρόνια και πολύ επώδυνη περίοδο προσαρμογής, και με κόστος την μόνιμη μείωση των ανθρώπων και πολλών άλλων ζωντανών οργανισμών που θα χρησιμοποιούνται ως προϊόντα μηχανικής και απλά γρανάζια της κοινωνικής μηχανής. Επιπλέον,εάν το σύστημα επιβιώσει, οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες: Δεν υπάρχει κανένας τρόπος μεταρρύθμισης ή τροποποίησης του συστήματος, που να το αποτρέψει από το να στερεί από τους ανθρώπους την αξιοπρέπεια και την αυτονομία.



(…) Υποστηρίζουμε ως εκ τούτου μια επανάσταση κατά του βιομηχανικού συστήματος. Αυτή η επανάσταση μπορεί να είναι βίαιη ή όχι: μπορεί να είναι αιφνίδια ή μπορεί να είναι μια σχετικά προοδευτική διαδικασία που εκτείνονται από μερικές δεκαετίες. Εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα από αυτά. Αλλά κάνουμε ένα περίγραμμα με πολύ γενικό τρόπο για τα μέτρα που αυτοί που μισούν το βιομηχανικό σύστημα θα πρέπει να λάβουν…»
Εκείνοι που είναι πιο ευαίσθητοι για το «πολιτικά ορθό»

δεν είναι ο μέσος όρος των μαύρων κατοίκων των γκέτο, των

Ασιατών μεταναστών, των κακοποιημένων γυναικών ή άτομων με αναπηρία αλλά μια μειοψηφία των ακτιβιστών, πολλοί από τους οποίους δεν ανήκουν καν σε καμία «ομάδα καταπιεσμένων», αλλά προέρχονται από προνομιούχα στρώματα της κοινωνίας. Η Πολιτική Ορθότητα έχει προπύργιο της τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι έχουν την ασφαλή απασχόληση και καλούς μισθούς…

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ, ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ-ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ» ΚΑΙ… ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΠΑΙΟΝΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ»:

Δεν μας είπαν για την περιβόητη «Συμφωνία Κούπερ» που αφορά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας και την υποχρέωση για κοινό έλεγχο και αξιοποίηση τους: παραδίδεται στα πλαίσια διμερούς διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ (του 1948;) από τον κάθε απερχόμενο πρωθυπουργό στο αμέσως επόμενο;
Στα χρόνια του πολέμου ο Δημήτρης Μπάτσης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του δεκαπενθήμερου περιοδικού ΑΝΤΑΙΟΣ.
Ο Ανταίος πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα στις 20 του Μάη του 1945.
Ο Δημήτρης Μπάτσης συγγραφέας του βιβλίου Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα
εκτελέστηκε στα 1952 μαζί με τους Μπελογιάννη, Καλούμενο και Αργυριάδη.

Με την εκτέλεση ειδικά του Μπάτση τελείωνε και οποιοδήποτε όραμα για μία διαφορετική πορεία της Ελλάδας με αξιοπρέπεια και πρόοδο βασισμένη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων μας.

Στο παραπάνω αναφερόμενο βιβλίο του Μπάτση, αναφέρεται και η σύμβαση της Ελλάδας με τις μεγάλες γνωστές δυνάμεις για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.
Η σύμβαση Cooper, υπεγράφη το 1940 και λήγει την 31/12/2010.

Το κείμενο της συμφωνίας υπάρχει στο υπουργείο Βιομηχανίας και παραδίδεται -σαν “ιερό κείμενο”- από υπουργό σε υπουργό. Βάσει της σύμβασης, τα λεγόμενα “στρατηγικά ορυκτά” της Ελλάδας καθώς και ο υδάτινός μας πλούτος, τίθενται υπό την αιγίδα ενός Αμερικανικού consortium εταιρειών!!

Σας αναφέρω από διάφορες πηγές της τότε, αλλά και της σημερινής εποχής τα δρώμενα:

«Σήμερα, λοιπόν, προϋπόθεση για να τεθούν τα θεμέλια της ανοικοδόμησης στο απώτερο μέλλον σε πλατιές και κοινωνικές βάσεις είναι να ελευθερωθεί ο λαός και η οικονομία του, από κάθε αντιπαραγωγικό, αντιοικονομικό και εκμεταλλευτικό εμπόδιο που έστηνε στην πρόοδο της χώρας μια μονοπωλιακή κερδοσκοπική ολιγαρχία… Ο λαός κάνει το καθήκον του με στερήσεις και εξαντλητική εργασία. Ποιος όμως δεν κάνει το καθήκον του απέναντι στη χώρα και το λαό; Να, το βασικό πρόβλημα της ανοικοδόμησης. Πρέπει να εξεταστεί κατά κλάδους και τομείς της οικονομίας ποια ενδογενής αιτία εμποδίζει την ανασυγκρότηση και πως μπορεί να εξουδετερωθεί …»
(Δ. Μπάτσης στο περιοδικό Ανταίος)…Το ζήτημα ετέθη λίγους μήνες, μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις εκλογές του Μαρτίου του 1950.
Ποιος από τους δύο νικητές, το Kέντρο ή η Δεξιά θα κυβερνήσει τη μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα. Τα κεντρικά προβλήματα ήταν δύο:
- η ανασυγκρότηση και η επάνοδος της χώρας σε ομαλό πολιτικό βίο, με τη χορήγηση αμνηστίας ή τουλάχιστον με την εφαρμογή «μέτρων ειρηνεύσεως», πολιτική που εξέφραζε κυρίως ο Νικόλαος Πλαστήρας από τα κόμματα του Kέντρου.
Αντιθέτως η Δεξιά, και τα δυναμικά στηρίγματά της, επιδίωκε την κυριαρχία της με τη συνέχιση της «εμπολέμου καταστάσεως» εναντίον του «εσωτερικού εχθρού», στον οποίο πλην των κομμουνιστών κατέτασσε και όλους τους αριστερούς δημοκράτες, παρ’ όλο που δεν συμμετείχαν στην ανταρσία, αλλά και με τον χαρακτηρισμό του «συνοδοιπόρου», μεγάλο τμήμα του Kέντρου. Σε συνθήκες «ψυχρού πολέμου» στα όρια του «θερμού» η θέση αυτή υποστηριζόταν απολύτως από την μακαρθική τότε Αμερική.
- Ενα περίεργο παιχνίδι εξτρεμισμού μεταξύ του ηττημένου KKΕ και της νικήτριας Δεξιάς (πολλές φορές οι δύο παρατάξεις έδιναν την εντύπωση ότι η μία τροφοδοτούσε την πολιτική της άλλης) είχε αποτέλεσμα τη συντήρηση της «εμπολέμου καταστάσεως» επί δύο δεκαετίες με πλήρη εξουδετέρωση των μετριοπαθών δυνάμεων της Αριστεράς και του Kέντρου.
Στις εξελίξεις αυτές η εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του ήταν ένας σταθμός.
Πρωθυπουργός ήταν τότε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος. Την επαύριο της εκτελέσεως, θυμάμαι τον πρόεδρο της ΕΔΑ, τον Ιωάννη Πασαλίδη, στο βήμα της Βουλής να απευθύνεται στον Παπάγο και με την ποντιακή του προφορά να τον ρωτάει: «Εσύ στρατάρχη θα τον εκτελούσες;». Kαι ο στρατάρχης έμεινε βουβός. Λίγους μήνες μετά κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 52%.”
(Απόσπασμα από κείμενο του Α.Καρκαγιάννη)

“… Εδώ θέλω να πω δυο λόγια για τον Δημήτρη Μπάτση.
Ανήκε στην «ανώτερη κοινωνία» γιος ναυάρχου ε.α., γνωστός δικηγόρος της Αθήνας και ακόμη πιο γνωστός για την πνευματική του παρουσία και δράση. Συγγραφέας του πολύ γνωστού τότε βιβλίου «Η Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα» και εκδότης του 15νθήμερου περιοδικού «Ανταίος». Εκτελέσθηκε στα 35 του χρόνια, όσο περίπου και ο Μπελογιάννης.
(Πηγή: Καθημερινή, 1-4-2001)

ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΙΤΑΛΙΑ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ… ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ (ποιοι δικοί μας συμμετείχαν… εκεί;) ΕΦΤΑΣΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!!! ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ… ΑΚΟΜΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΝΑΥΑΡΧΟΥΣ!

ΜΟΝΟΝ ΕΔΩ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ «ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΑ». ΟΜΩΣ:

Όπως έγραψε ο κ. Μπαξεβάνης σε ειδικό άρθρο του για την «Κόκκινη Προβιά» (την εδώ GLADIO που το σωστό της όνομα είναι σκέτο «ΠΡΟΒΙΑ») αφού το «Κόκκινη Προβιά» αφορά την Τουρκική-νυν ERGENECON) ο «βουλευτής Π.Κ προκάλεσε σκόπιμο τροχαίο έξω από την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας» όπου… όργανο ενός από τα σώματα Ασφαλείας( J) παρακολουθούσε με υπερσύγχρονα μηχανήματα την σύσκεψη του, πρωθυπουργού τότε, Κ.Καραμανλή! Όλοι οι ξυπνητζήδες όμως σίγησαν…
Πόσοι «αριστεροί» πήραν υποτροφία ΝΑΤΟ το 1974 όπου η Βίζα για τις ΗΠΑ δινόταν μόνο αν είχες τον Θεό μπάρμπα και δη «εθνικόφρονα»;
Πόσοι «αριστεροί» δίδαξαν σε αμερικανικές… Στρατιωτικές Σχολές;
Πόσοι Έλληνες ήταν «νεοφασίστες» στην Ιταλία και «Αριστεροί» στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο των εκεί διαμενόντων κ.κ.Μορέττι, Σιμόνι κ.λ.π.;
Ποια στελέχη της Αριστεράς (τεθνεώτα, τεθνεώτα) υπήρξαν συνομιλητές ξένου (ας το πούμε… think tank!) τουλάχιστον από το 1965;

ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ» ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

Αλλά και ποιοι «συνδικαλιστές» φρόντισαν να γίνονται απεργίες όπου υπήρχε βιομηχανικός και παραγωγικός ιστός μέχρι να κλείσουν τα εργοστάσια;

-Ποια τσακάλια της ΔΕΗ αρνούνταν την επέκταση μαζί με… διαδηλώνοντα «..όργανα ενός από τα σώματα Ασφαλείας( J)» για να μην πάρει επιπλέον ρεύμα και επεκταθεί η τελευταία μεγάλη βιομηχανική μονάδα; (σ.σ. πιο δίκτυο τηλεφώνων –όχι στρατιωτικό- χρησιμοποίησε η Χούντα για την τέλεση του πραξικοπήματος του 1967; τυχαίο;)

-Συνελήφθη τελικώς ή όχι Πολωνός λιμενικός της FRONTEX να διαδηλώνει ως «αγανακτισμένος» και «αναρχικός» στο Σύνταγμα πριν εντοπισθούν οι οδηγοί της ΕΘΕΛ με τα μαδέρια και τις κουκούλες;

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ:

Ποιοι «παροχετεύουν» συστηματικά ονόματα όπως αυτά των κ.κ. Δήμα. Παπαδήμου, Μαρκεζίνη-εναλλάξ- ως επίδοξων λύσεων για την… πρωθυπουργία της χώρας;
Ποιοι μας προετοιμάζουν για «κυβερνήσεις συνεργασίας», «Οικουμενικές» και «συγκυβερνήσεις δύο κομμάτων» (πριν την Τελική Λύση) ερήμην των πολιτών τρία χρόνια τώρα ενώ δεν «προείδαν» την Οικονομική Κρίση, δεν διέγνωσαν την σημερινή κατάσταση της χώρας κ.λ.π., κ.λ.π.
Ποιοι υπέγραψαν σύμφωνο για έλευση χιλιάδων ξένων αστυνομικών σε περίπτωση «ταραχών»;
Ποιοι ενώ απορρίπτουν τις συνομωσιολογίες(!) υπογράφουν στο τέλος του καλοκαιριού προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών,πυροσβεστών και βεβαίως βεβαίως 521 λιμενοφυλάκων ενώ τα σχολεία και τα νοσοκομεία είναι έρημα; ΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙ ΣΥΝΟΜΩΤΙΚΑ;
Ποιος παραγγέλνει φράγματα για διαδηλωτές, υδραντλίες, χημικά κ.α. μέσα καταστολής αντί να κοιτά να δώσει κανένα επίδομα;
Ποιος τροποποιεί τις διατάξεις του νόμου περί συγκεντρώσεων; Γιατί το «πανεπιστημιακό άσυλο» που τόσα χρόνια ήταν πληγή καταργήθηκε ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΝΤΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟ;(σ.σ. αλήθεια τι έγινε με τους… συνεργάτες του ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ μετανάστες της ΥΠΑΤΙΑΣ; Τι έκαναν οι απεργοί με το… άγαλμα-για τα άλλα δεν ενδιαφερόμαστε, όπως δεν ενδιαφερόμαστε και για το κέτερινγκ της Νομικής…)
Ποιοι σπεύδουν να βάλουν «νέα» πρόσωπα, από τα παλιά επιτελεία και τα δημοσιογραφικά τιμ των δύο μεγάλων κομμάτων στους συνδυασμούς των προσεχών εκλογών;
Τι γύρευαν πέρυσι κοντά τέτοια εποχή, νταλίκες από την χώρα της Μελαγχολίας και των πολλών αυτοκτονιών, στο περιβόητο ΝΟ ΝΑΜΕ κτίριο της μεγάλης λεωφόρου, 6.30 η ώρα πρωινιάτικα;

ΕΠΙΜΥΘΙΟ: ξέρουμε τόσα όσα ξέρετε εσείς για την… πράσινη ανάπτυξη και ακόμη παραπάνω.

ΑΝΤΙ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΥ: Το παρόν κείμενο αφιερώνεται στην μνήμη του όντως σεμνού, σπάνιου σε χαρακτήρα, καλού συναδέλφου τεχνικού και εξαιρετικά ηθικού ανθρώπου Βασίλη Νικολάου, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας.

Προδομένος αυτός ο τόσο μόνος, από τους συνομιλητές της εξουσίας κ.α που του στέρησαν εργασία, αποζημιώσεις, δεδουλευμένα, επιδόματα…

Ο Βασίλης είναι πια σε τόπο που δεν υπάρχουν «νταβατζήδες» και «εκσυγχρονιστές», δημόσια έργα και …Πράσινη Ανάπτυξη, συνδικαλιστές και πολιτικές…

ΜΑΚΗΣ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΣ
Διαβαστε περισσοτερα »

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΠ ΤΑΤΟΥΑΖ


Διαβαστε περισσοτερα »
ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ..ΤΥΠΟΣ..ΑΠΟΦΑΣΗΣΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΜΝΗ ΜΕ ΒΑΡΚΑ..!! ΚΑΘΩΣ ΤΑΞΙΔΕΥΑΝ ,ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΟΤΙ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΗΤΑΝ ΧΑΜΗΛΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ,ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗΣ...! ΤΟΝ ΡΩΤΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ...! ΞΕΡΗΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ....! ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ...ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ...? ΑΑΑΑ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ...ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ...! ΞΕΡΗΣ ΤΟΝ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ...! ΟΧΙ ΛΕΕΙΟ ΒΑΡΚΑΡΗΣ...ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ...? ΑΑΑΑΑ..ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ...ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 20% ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ...! ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΩΡΑ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΣΤΟΝ ΒΑΡΚΑΡΗ.....! ΟΧΙ ΛΕΕΙ..Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ...ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ...!!! ΑΑΑΑ...ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 20% ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ..!.  ΞΕΡΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ, ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ....!!!! ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ.....! ΕΕΕΕΕ...ΤΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ 20% ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ...!  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΜΩΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΓΕΡΟ ΑΝΕΜΟ ΚΑΙ Η ΒΑΡΚΑ ΕΒΑΖΕ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΗ....! ΚΑΙ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΣΟΦΟ......!!!!  ΡΕΕΕΕΕ....ΦΙΛΕΕΕΕ.....! ΞΕΡΗΣ ΜΠΑΝΙΟΟΟΟ......!!! ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ....!!!    ΕΕΕ...ΤΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ 100% ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ.....ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ......ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΒΑΡΚΑ...!!!!!       ΕΡΩΤΗΜΑ....?   ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΟΦΙΣΜΑ.....!
Διαβαστε περισσοτερα »

Οχι. Η Ελλαδα Δεν Πληρωνει


Διαβαστε περισσοτερα »

Και.."πράσινος" ΦΠΑ και..πράσινα άλογα

Εναλλακτικά σενάρια κρύβει στο συρτάρι του ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για τις μειώσεις του ΦΠΑ ή για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.Μια σκέψη είναι να...


 καθιερωθεί ο "πρ'ασινος" συντελεστής ΦΠΑ 1,2% η 3%, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.
Το άλλο σενάριο κάνει λόγο για καθιέρωση δύο συντελεστών 20% από 23% που είναι σήμερα και 10% από 13% που θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση, στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. αλλά θα δώσει και ανάσα στα τρόφιμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Το τρίτο σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες εφαρμογής προβλέπει έναν μόνο συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση αυτή υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.



Είναι πιθανό με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση να προχωρήσεις σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών ενώ στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή και γενικά στην αγορά ακινήτων.
Διαβαστε περισσοτερα »

Η επερχόμενη κοινωνική έρημος


Η πολιτική που εφαρμόζεται διαλύει την αγορά, την οικογένεια και το κράτος
Μέσα στον ορυμαγδό ειδήσεων για το χρέος και τα ελλείμματα, οι εξελίξεις στο μέτωπο του κοινωνικού περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η απουσία προβληματισμού πάνω στις κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τις οποίες η υποταγή στην Πασοκοτροϊκανική
βαρβαρότητα θα εντείνει στο έπακρο, αποτελεί ένα βαθύτερο πρόβλημα: αντανακλά την απουσία εθνικού σχεδιασμού σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης της χώρας. Όπως έχει καταδειχθεί από πληθώρα μελετητών, η διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής αποτελούσε, μεταξύ των άλλων, στοιχείο εθνικής ολοκλήρωσης. Η κοινωνική πολιτική απαιτεί σχεδιασμό για τις ανάγκες του συνόλου του λαού, στο πλαίσιο της παραδοχής ενός εθνικού αναπτυξιακού προτάγματος και των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης[1].

Σήμερα, στην Ελλάδα, ζούμε το ακριβώς αντίστροφο. Η κεντρική πολιτική των κατοχικών ελίτ είναι να υπονομεύσουν πλήρως ό,τι έχει απομείνει από το –υπανάπτυκτο έτσι κι αλλιώς- κοινωνικό κράτος. Ο στρατηγικός στόχος είναι εμφανής και έχει ήδη καταδειχθεί από τις έως σήμερα κινήσεις. Ο στόχος είναι:

α) ο πλήρης κατακερματισμός και η δημιουργία μικρών διαχειρίσιμων κοινωνικών ομάδων.

β) Η καλλιέργεια της ανασφάλειας, έτσι ώστε να παραλύει οποιαδήποτε κίνηση και αναφορά σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, το εθνικό συμφέρον.

γ) Η επέκταση των πελατειακών σχέσεων στο έπακρο αναφορικά με την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών

δ) Η πλήρης εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτό επιτυγχάνει αφενός την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και τον κατακερματισμό της κοινωνίας. Αφετέρου, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του «κακού δημοσίου», θα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες πλουτισμού.

ε) Η υπονόμευση οποιασδήποτε πιθανότητας για αυτόνομη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Μία κοινωνία που παλεύει να επιβιώσει, μία κοινωνία που ο ένας αντιστρατεύεται τον άλλο για «μία θέση στον ήλιο», ασφαλώς δεν μπορεί να είναι ούτε ανταγωνιστική ούτε και παραγωγική. Όμως, και αυτό έχει σημασία για τις ελληνικές ελίτ, είναι εύκολα διαχειρίσιμη.

στ) Τέλος, στρατηγικός στόχος είναι η εξαθλίωση του πληθυσμού, αφού ένας τέτοιος πληθυσμός δύσκολα αντιδρά συλλογικά και μάλλον πέφτει θύμα της πελατειοκρατίας.



Αργεντίνικα διδάγματα

Βέβαια, πίσω από όλους αυτούς τους στρατηγικούς στόχους υπάρχει ένα βασικό γεγονός: μετά την κατάληψη του κράτους από αυτούς μέσα από τα κόμματα και τη διαμόρφωση του κομματικού κράτους, οι κυρίαρχες ελίτ, αφού πρώτα πλούτισαν μέσα από τις μίζες, τώρα πλέον, για να διατηρήσουν την εξουσία τους, στρέφονται ενάντια στα ίδια τα …παιδιά τους (ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ), αλλά και σε ένα τμήμα του κράτους. Ακόμα παραπέρα στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία, ή αδιαφορούν για το τι συμβαίνει σε αυτή, γιατί η ικανοποίηση πραγματικών αναγκών της κοινωνίας θα περιορίσει τον πλουσιοπάροχο τρόπο ζωής τους και τα πλουσιοπάροχα οφέλη από την επικαρπία των λειτουργιών του κράτους.

Είναι όλα αυτά εξεζητημένα; Ας δούμε κάποια παραδείγματα από την περίπτωση της Αργεντινής:

«Η ευρεία ανεργία, η οικονομική δυσπραγία και ο περιορισμός του κράτους αύξησαν την επιρροή τοπικών μεσαζόντων κομματικών αφεντικών που μπορούσαν να παράσχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο και άλλους κρατικούς πόρους. Έτσι οι πελατειακές σχέσεις αυξήθηκαν, αποκτώντας μεγάλη ισχύ και στις αστικές περιοχές. Τα αιτήματα για υλικά και δημόσια αγαθά περιορίστηκαν σε ιδιωτικά αγαθά με τη μορφή των πελατειακών σχέσεων ή επιδοτήσεις ομάδων»[2]. Για όσους πιστεύουν ότι είμαστε μακριά από εκεί, ας κοιτάξει τι έγινε με την προκήρυξη για την «κοινωνική εργασία» -πάντα οι σοσιαλιστικές είχαν ένα ευφάνταστο τρόπο να ονοματίζουν τις πελατειακές δράσεις. Ή ας αναρωτηθούμε πώς του ήρθε του «τολμηρού», όπως αυτοαποκαλείται στα ραδιόφωνα, κ. Παπαϊωάννου, να νομιμοποιήσει τη λήψη ναρκωτικών στους δρόμους της Αθήνας. Ας δούμε τι μας λέει πάλι ένας Αργεντίνος σε συνέντευξη σε πρόσφατο ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου. Όπως λοιπόν αναφέρει ο Βάλντο Φεράρι, μέλος ομάδας ενάντια στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά, με την έλευση της κρίσης, στην αγορά πουσαρίστηκε ένα νέο ναρκωτικό, φτηνό και προσιτό οικονομικά από τα κατώτερα στρώματα και την νεολαία. Ο Φεράρι επιμένει ότι ο στόχος ήταν μία χαμένη γενιά, ο στόχος ήταν μία νεολαία χαμένη μέσα στο ναρκωτικό, μία νεολαία που δεν σκέπτεται, δεν κινητοποιείται, δεν δρα συλλογικά. Ο στόχος ήταν επίσης η αύξηση της εγκληματικότητας στις φτωχογειτονιές γιατί τα ναρκωτικά αυξάνουν την εγκληματικότητα και την ατομικοποίηση των κατώτερων τάξεων[3].



Κρίση του ελληνικού κοινωνικού κράτους

Άλλος ένας παράγοντας που θα σαρώσει το κοινωνικό είναι η ταυτόχρονη κατάρρευση των τριών πυλώνων που στηρίζουν αυτό που αποκαλείται κοινωνική προστασία. Οι άνθρωποι σε μία κοινωνία, αντλούν υπηρεσίες και γενικότερα πόρους για να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές αντιξοότητες μέσα από τρεις, κατά κύριο λόγο, θεσμούς: την αγορά, την οικογένεια και το κράτος. Σήμερα και οι τρεις αυτοί θεσμοί δοκιμάζονται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελλάδας ήταν ότι η διαμόρφωση του κοινωνικού κράτους, κατ εξοχήν φορέα κοινωνικής προστασίας έγινε με βάση την πολιτική δύναμη των επιμέρους ομάδων και δεν είχε ένα συνολικό σχεδιασμό.

Στην Ελλάδα, η καχεξία της οικονομίας, η καχεκτική διαμόρφωση εθνικής συνείδησης, των ταξικών συνειδήσεων και της κοινωνίας των πολιτών καθόρισε και την καχεξία του κοινωνικού κράτους. Αντί για μία συνολική στρατηγική είχαμε την ανάπτυξη επιμέρους πελατειακών εν πολλοίς συμφερόντων με συνέπεια ένα κοινωνικό κράτος ανάλγητο απέναντι στους ευάλωτους και «φιλικό» προς τους διαθέτοντες πολιτικές διασυνδέσεις[4]. Έτσι, σήμερα, απουσιάζει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα μπορέσει να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης.

Αντιθέτως βλέπουμε ότι η κυρίαρχη συζήτηση κινείται προς την κατάργηση έστω και των ελάχιστων κοινωνικών παροχών που υφίστανται. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, λίγο σχολιάστηκε το γεγονός ότι η «ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη», που αγγίζει το «αστρονομικό» ποσό των 360 ευρώ, θα αποτελεί και την μόνη που θα εγγυάται το κράτος. Μετά εάν έχει το ταμείο σου έχει καλώς ειδάλλως…

Αυτό που ενδιαφέρει επίσης την νέα κατοχή είναι η περικοπή των επιδομάτων. Η όλη συζήτηση μάλιστα ενδύεται τη νέα γλώσσα του Μεγάλου Αδελφού περί «επιδομάτων που δεν πάνε σε αυτούς που πρέπει», ξεχνώντας ότι

Πρώτον, οι επιδοματικές παροχές στην Ελλάδα είναι ελάχιστες και ότι
Δεύτερον, το πρόβλημα είναι ότι λόγω της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής (που την μεγαλύτερη βέβαια την κάνουν οι φίλοι των πολιτικών μας ελίτ) δεν επαρκούν οι πόροι για όσους κινδυνεύουν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό[5].
Τρίτον, οι επιδοτήσεις πάνε για να στηρίξουν ευγενή ασφαλιστικά ταμεία (όπως π.χ. το ΤΣΜΕΔΕ).

Πάντως είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, την στιγμή που η ελληνική οικογένεια υπονομεύεται από παντού, η κυβέρνηση να συζητά για περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων, όταν μάλιστα θα έπρεπε να κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Εργασιακός εφιάλτης

Παρομοίως οξυμένα είναι τα προβλήματα και στον πυλώνα της αγοράς και δη στον τομέα της αγοράς εργασίας. Εκεί, η κατάσταση θα καταστεί εφιαλτική.



ΠΙΝΑΚΑΣ

Ποσοστό ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών

(Απρίλιος 2006-Απρίλιος 2011

Ομάδες ηλικιών


2006


2007


2008


2009


2010


2011

15-24


24,2


21,2


20,4


25,2


30,8


43,1

25-34


12,1


12,0


11,4


11,7


15,0


22,3

35-44


6,8


7,0


5,8


7,9


10,4


12,7

45-54


5,2


4,2


4,1


7,0


8,9


10,7

55-64


3,8


4,2


3,6


4,7


5,6


7,2

65-74


1,6


3,3


0,7


0,3


0,7


0,7

Σύνολο


9,0


8,4


7,7


9,4


11,9


15,8
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, Δελτίο τύπου, 19.07.2011



Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κατάσταση αναφορικά με την ανεργία θα είναι ασφυκτική. Υπενθυμίζω ότι, στην ανάλυση κατά κλάδους, οι επιπτώσεις τις κρίσεις δεν έχουν φανεί με σαφήνεια σε πολυπληθείς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι κατασκευές και υπηρεσίες[6]. Συνεπώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Οι εξελίξεις περιγράφονται εναργώς από τους Αργεντίνους: καθώς όλο και πιο πολλοί άνθρωποι θα ανταγωνίζονται για λιγότερες θέσεις εργασίας, και καθώς οι κάπως καλύτερα πληρωμένες δουλειές θα χάνονται λόγω της κρίσης, θα αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στην παραοικονομία, και θα υπάρχει μία έντονη μείωση των πραγματικών μισθών [7].

Παράλληλα, στην αγορά εργασίας, καθώς θα αυξάνεται η προσφορά εργαζομένων με υψηλές δεξιότητες, αυτοί θα καταλαμβάνουν τις θέσεις των εργαζόμενων με χαμηλές δεξιότητες. Οι συνέπειες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ανταγωνίζονται για λιγότερες θέσεις και καθώς οι καλά πληρωμένες θέσεις στον μεταποιητικό τομέα θα χάνονται και θα αυξάνονται οι θέσεις στην παραοικονομία, η συνολική πίεση θα σημάνει την μείωση στους μισθούς για την πλειοψηφία των εργαζομένων[8].

Παρόμοια είναι και τα συμπεράσματα μίας μελέτης των Μητράκου-Ζωγραφάκη. Και ιδού τι λένε «Και στα δύο σενάρια, οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση και προσωρινές ή ευέλικτες μορφές απασχόλησης πλήττονταν περισσότερο [από την κρίση]….Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των φτωχών ήταν υπερδιπλάσια της μείωσης των εισοδημάτων των πιο εύπορων νοικοκυριών»[9].

Πάντως εδώ πρέπει να επισημανθεί και ένα άλλο φαινόμενο. Οι Ζωγραφάκης και Σπαθής υπολόγιζαν ότι με μείωση 2,9% του ΑΕΠ οι απώλειες των θέσεων εργασίας θα ήταν κατά 18% από μετανάστες και κατά 72% από γηγενείς [περιττό να τονίσουμε ότι οι μειώσεις του ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερες…][10]. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, εξηγείται από το γεγονός ότι όλο και περισσότερο οι εργοδότες θα στρέφονται προς τους μετανάστες για προσφορά εργασίας, αφού και πιο «ευέλικτοι» είναι και πιο εύκολα αποδέχονται την κάθετη μείωση των μισθών. Εάν αυτά τα σενάρια επαληθευθούν τότε οι πολιτικές των ελίτ μας θα κτυπήσουν αλύπητα το εισοδηματικό επίπεδο των αρχηγών των νοικοκυριών και τα επίπεδα της απόλυτης φτώχειας θα εκτοξευθούν.

Στην αύξηση των επιπέδων φτώχειας θα συμβάλλουν επίσης η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως ο ηλεκτρισμός, το τηλέφωνο, το νερό, η παιδεία, η υγεία και οι συγκοινωνίες. Αυτές οι αυξήσεις θα εκτοξεύσουν το κόστος ζωής των φτωχών νοικοκυριών αφού γι’ αυτά οι συγκεκριμένες καταναλωτικές δαπάνες καλύπτουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους. Επιπλέον, στην περίπτωση που μειωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τότε προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση της φτώχειας στις οικογένειες των ανέργων.

Καλώς ήλθατε στην έρημο του κοινωνικού.

[1] Βλέπε Chris de Neubourg, “Social protection and Nation-Building: an essay on Why and How Universalist Social Policy Contributes to Stable Nation-States”, στο Peter Townsend (ed.) Building Decent Societies. Rethinking the Role of Social Security in Development, ILO/Palgrave Macmillan, 2009. Επίσης Bob Jessop, (1999), «The Changing Governance of Welfare: Recent trends in its Primary Functions, Scale, and Modes of Coordination», Social Policy and Administration, Vol. 33, No. 4, Δεκέμβριος 1999. Επίσης Gosta Esping-Andersen, Οι τρεις κόσμου του καπιταλισμού της ευημερίας, Ελληνικά Γράμματα, 2006.



[2] Βλέπε το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος βιβλίο, για εκεί περιγράφονται τόσο τα αίτια όσο και το μέλλον της κρίσης, των Steven Levitsky and Maria Victoria Murillo (ed), Argentine democracy: the politics of institutional weakness, Pennsylvania State University Press, 2005, σελ. 31.

[3] Βλέπε Εξάντας. Ντοκυμαντέρ στον κόσμο, Το πείραμα της Αργεντινής στην ιστοσελίδα http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2010-2011/184-to-peirama-tis-argentinis

[4] Είναι πολλά τα κείμενα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ενδεικτικά Μάνος Ματσαγγάνης, «Η μετέωρη μεταρρύθμιση: το κοινωνικό κράτος και ο εκσυγχρονισμός της κοινωνίας», στο Δημήτρης Βενιέρης και Χρίστος Παπαθεοδώρου (επιμέλεια) Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα. Προκλήσεις και προοπτικές, Ελληνικά Γράμματα, 2003.

[5] Γι’ αυτά τα ζητήματα βλέπε μεταξύ άλλων την εξαίρετη μελέτη Ορθή στόχευση και σχεδιασμός πολιτικών για την κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, Ανάδοχος: Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας-ΕΚΤ-ΕΥΣΕΚΤ.

[6] Βλέπε ΕΛΣΤΑΤ, Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο, Τόμος 56, Νο4, Απρίλιος 2011, σελ. 16.

[7] Paul Cooney, Argentina at the Abyss, Eastern Economic Association, IWGVT, New York City, February 21-23, 2003.

[8] Leonardo Gasparini & Guillermo Gruces, A Distribution in Motion: The Case of Argentina, Discussion Paper, UNDP Poverty Reduction, January 2010.
[9] Βλέπε Μητράκος-Ζωγραφάκης, «Οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κατάρρευσης της οικονομίας στο κράτος πρόνοιας», εφημερίδα Η Εποχή, Κυριακή, 25 Απριλίου 2010.

[10] Σταύρος Ζωγραφάκης και Παύλος Σπαθής, Οικονομική κρίση και αγορά εργασίας: Το τέλος των δημοσιονομικών αποκλίσεων και επιπτώσεις, Ημερίδα: «Η ελληνική αγορά εργασίας: χαρακτηριστικά, εξελίξεις και προκλήσεις», Τράπεζα της Ελλάδος, 22 Μαρτίου 2010.
Διαβαστε περισσοτερα »