Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Απίστευτο....Η τρόικα ζητάει κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για οικονομία !!!!


Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει δυο (2) σχέδια (draft) αναφορών του προγράμματος της τρόικας για την χώρα μας, με τίτλο:
"The Second Economic Adjustment Programme for Greece – First Review, November 2012, DRAFT"
Η μια με ημερομηνία 10/11/2012 και η δεύτερη με ημερομηνία 27/11/2012. Και οι δυο αναφορές έχουν διαρρεύσει και δημοσιευθεί..
Μάλιστα η τελευταία η προχθεσινή δημοσιεύτηκε από το ΒΗΜΑ.
Προσέξτε τώρα τι έχει συμβεί οι δυο αυτές αναφορές έχουν αρκετές διαφορές...

Δείτε τι διαφορές εντοπίσαμε στις δαπάνες και περικοπές της Εθνικής Άμυνας και τι απίστευτο προτείνει η τρόικα...

Η 1η αναφορά 
της Τρόικας 10/11/2012 γράφει:

Reducing and re-profiling operational defence-related expenditure. The cuts in 2013-2014 and 2016 in military procurement come in addition to reductions in military equipment procurement (deliveries) of € 216 million from 2013 to 2016, and the reduction in operational expenditures through closure of military camps and a reduction of the intake into military
academies. Savings for about €404 (0.2% of GDP) are expected over 2013-2014.
The contribution of defence expenditure in fiscal consolidation
The geo-strategic peculiarities of Greece traditionally led to very high expenditure in defence. According to Eurostat data, military spending had even reached 5.4% of GDP in 1994, before easing down in the next years till the end of the '90s. In 2000 it increased again to 4.0%, while in 2009, just before the Economic Adjustment Programme, it reached 3.9%. From 2000 till 2009 Greece steadily had the highest defence expenditure in terms of GDP between the 27 member states. 

As part of the implementation of the economic adjustment programme, significant cuts were made in military spending (without affecting the defence capability)as in all other categories of expenditure. Defence expenditure already in 2010 was reduced by 1.2% of GDP, to a level of 2.2% of GDP, thereby placing in 2012 Greece third among the 27 member states in terms of overall defence expenditure. Further cuts of 0.5% of GDP in military spending were adopted in 2011 and more is being implemented in the context of the MTFS 2013-16.

Δείτε σε εικόνες τώρα τι αναφέρει η 2η αναφορά της 27/11/2012 (Δεν ήταν δυνατή η αντιγραφή και μεταφορά του κειμένου) 

Προσέξτε τι γράφει... 
'Εχει αφαιρεθεί η πρόταση που υπήρχε στο 1ο σχέδιο για την μείωση των δαπανών χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα  {As part of the implementation of the economic adjustment programme, significant cuts were made in military spending (without affecting the defence capability)}
Έχει προστεθεί νέα παράγραφος που αναφέρει ότι στο διάστημα 2009-2016 θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί-συντάξεις κατά 62 και 41 % αντίστοιχα !!!! (Αυτό σας το είχαμε αποκαλύψει από περυσι...)
Το απίστευτο-ασύλληπτο που δεν αντέχει σε καμία λογική και αδειάζει, παρακάμπτει υποκαθιστά πλήρως το υπουργείο εθνικής Άμυνας είναι στην τελευταία παράγραφο:
Αυτό δεν σημαίνει ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών δεν μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, αλλά απαιτεί μια αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών ( e procurement ) και την  "κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας"

(Οι αναφορές της τρόικας ΕΔΩ και ΕΔΩ )
  
Y.Γ
Κύριε Παναγιωτόπουλε αυτά συζητήσατε με την τρόικα;
Κύριε υπουργέ συμφωνείτε με αυτά που γράφονται στο 2ο σχέδιο αναφοράς της τρόικας που δημοσιεύθηκε στον τύπο;;
Θα καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κ. Παναγιωτόπουλε ;;

ΠΗΓΗ:http://exomatiakaivlepo.blogspot.com
Διαβαστε περισσοτερα »

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΟΡΑΤΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ


15 Ένας προσκυνητής ανερχόμενος τον ανηφορικό δρόμο από την παραλία προς την Μικρή Αγιάννα, συνάντησε τούτους τους Αγίους περιπλανηθείς στο δάσος και θέλησε να τους ακολουθήσει, αλλά εκείνοι του είπαν ότι «Εσύ αδελφέ προορίζεσαι για την Σκήτη του Ξενοφώντος» και του έδειξαν τον δρόμο για να πάει στον πνευματικό Παπα - Σάββα να του πει εκείνος τι θα κάνει.
Ο προσκυνητής, αφού απομακρύνθηκε λίγο από τους Αγίους αυτούς μετανόησε, ότι άφησε και έφυγαν τέτοιοι άγιοι. Γύρισε πίσω και για πολλή ώρα τους αναζητούσε, αλλά δεν τους βρήκε πουθενά. Τότε πήγε στον Παπα - Σάββα και του ανέφερε την υπόθεση. Ο Παπα - Σάββας του είπε:

«Εσύ παιδί μου δεν είσαι για να τους ακολουθήσεις, αλλά θα είχες καμία αμφιβολία, αν υπάρχουν τέτοιοι άγιοι σήμερα στο Άγιον Όρος και για τούτο ο Θεός σου τους φανέρωσε, εσύ θα εγκαταβιώσεις στην Σκήτη του Ξενοφώντος». Και πράγματι τούτο έγινε, διότι ο αδελφός αυτός έγινε στην Σκήτη του Ξενοφώντος Μοναχός.

Το γεγονός αυτό διηγήθηκε ο πνευματικός Παπα - Ακάκιος από την Καψάλα, άνθρωπος πολύ ενάρετος και φιλαλήθης, ο οποίος και τον άνθρωπο που είδε τους αγίους αυτούς γνώρισε, και ο οποίος του διηγήθηκε την υπόθεση αυτή όπως λεπτομερώς έγινε.

Τρία χρόνια άρρωστος ή τρεις μέρες στην κόλαση

Ο συνασκητής του Γέροντος Δαμάσκηνου στον Αγιοβασίλη πάτερ Ιωάννης, υποτακτικός του Γέροντος Ιωσήφ, διηγήθηκε το ακόλουθο γεγονός, που έλαβε χώρα πριν από 70 χρόνια στην Ρωσική Σκήτη του Αγίου Ανδρέου στο λεγόμενο «Σεράγιον» ως εξής:

Ένας αδελφός της Σκήτης αυτής Ρώσος Μοναχός, αρρώστησε βαριά και τον θέριζαν δριμύτατοι πόνοι και παρακαλούσε το θεό να τον θεραπεύσει, οπόταν βλέπει επάνω από το κρεβάτι του έναν Άγγελο, ο οποίος του είπε: «Πάτερ, τι προτιμάς; Θέλεις να μείνεις στο κρεβάτι που είσαι με τους πόνους αυτούς άρρωστος τρία χρόνια; Ή προτιμάς να μείνεις στην Κόλαση τρεις μέρες και να γίνεις καλά;

Ο άρρωστος του είπε: «Αφού είναι για τρεις μέρες μόνο, καλύτερα προτιμώ την Κόλαση».

Αμέσως βρέθηκε σε τόπο «αφάτου οδύνης και ανυπόφορων βασάνων», εκεί ήταν τρομερά τα κολαστήρια, διότι μετά από λίγη ώρα βλέπει πάλι τον Άγγελο, ο οποίος τον ρώτησε: «Πώς είσαι Γέροντα; είναι καλά εδώ;» Κι ο Μοναχός απεκρίθη: «Με ρωτάς πώς περνώ που αντί τρεις ημέρες πού μου είπες ότι θα μείνω στην Κόλαση και τώρα έχω τριακόσια ολόκληρα χρόνια με φριχτά και ανυπόφορα βάσανα;» Και τότε ο Άγγελος του είπε: «Αδελφέ ακόμη δεν πέρασε μισή ώρα και λες πώς έχεις τριακόσια χρόνια;»

Φανταστείτε τριακόσια χρόνια, ούτε για μισή ώρα δεν λογαριάστηκαν, οι τρεις ημέρες πόσοι αιώνες θα ήταν;

Και ο Μοναχός είπε στον Άγγελο, «γρήγορα σε παρακαλώ να με πάς στο κρεβάτι του πόνου καλύτερα εκεί να βασανίζομαι τρία χρόνια παρά εδώ στην φοβερή αυτή Κόλαση τρεις μέρες».

Τότε ο Άγγελος έκανε την επιθυμία του Μονάχου και τον επανέφερε στο κρεβάτι του, όπου έμεινε επί τρία χρόνια άρρωστος.

Επειδή μερικοί άνθρωποι είναι δυνατόν να φάνουν κάπως δύσπιστοι στο διήγημα αυτό, για τούτο κρίναμε σκόπιμο να καταχωρήσουμε στη συνέχεια επιστολή του θεσπέσιου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, την οποίαν μετέφρασε ο Διδάσκαλος Αγάπιος ο Κρής στην απλή διάλεκτο, η οποία έχει ως έξης: «Διήγατε ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας εις μίαν επιστολή, όπου γράφει εις τον ιερόν Αυγουστίνο, και λέγει ότι τρεις άνθρωποι ανέστησαν εκ νεκρών, οίς κρίμασιν ό Θεός οίδεν, ό τα πάντα προς το ημών συμφέρον οικονόμων.

Ένα από τους οποίους επήγα καί ηύρηκα, όστις θρηνεί, απαρηγόρητα, καί ερωτών αυτόν, δεν μου απεκρίνατο τίποτε, μόνον έκλαιε. Τέλος πάντων αφού εβαρέθη την αυθάδειάν μου, διατί τον ωρκισα εις τον Θεόν, να ειπεί λόγον τινά εις ώφέλειαν των παρισταμένων, μου άπεκρίθη ούτως. Εάν ήξερες τάς τιμωρίας του Αδου δεν ήθελες δυνηθεί να κράτηση το πένθος ούτε ποσώς. 'Αλλά ποταπά κολαστήρια θαρρείς να είναι ητοιμασμένα τοις αμαρτάνουσι; Λέγω σου να είναι μεγαλύτερα από όλα αυτά ταύτα τα πρόσκαιρα. Ό δε στενάξας βαρέως είπεν.

Εάν όλας τάς θλίψεις ξεσχισμούς καί μαρτύρια, οπού μπορεί να πάθη τις εις τούτον τον κόσμον, παρομοιάσεις καί να τα συγκρίνης με τον μικρότερον καί ολιγώτερον της Κολάσεως, θέλουν σου φανεί ετούτα ηδονές καί παραμύθια. Πίστευσόν μου, ότι δεν είναι τινάς, οπού να ήθελε δοκιμάσει εκείνων των κολάσεων την δριμύτητα, να μην εχη κάλιον να παιδεύεται χωρίς άνεσιν εδώ έως το τέλος του κόσμου, με όλας τάς θλίψεις καί βάσανα όπου επάθασι όλοι οι άνθρωποι από Αδάμ έως σήμερον, παρά να κάνη μόνον μια ήμέραν εκεί εις την κόλασιν.

Ή αιτία λοιπόν των δακρύων μου είναι ετούτη, διατί επταισα του Θεού, όστις υπάρχει τοσούτον δίκαιος όπου μήτε του δαίμονος ημπορεί να κάμη παραμικράν «δικοκρισίαν. Μη θαυμάζης γούν το πώς κλαίω, αλλά μάλλον φρίττε καί θαύμαζε πώς ηξεύροντες οι άνθρωποι πώς τους εκδέχονται τοιαύται κολάσεις, ουδέν περί τούτου φροντίζουσιν ούτε μεριμνώσι να εξαλείψουν τάς αμαρτίας τους. Γίνωσκε δε καί τούτο, ότι την ώραν όπου εχοιριζεν ή ψυχή εκ του αθλίου μου σώματος επήρα τόσην οδύνην καί πόνον, όπου είναι αδύνατον να το καταλάβη τινάς ή να το πιστεύση, εάν δεν το δοκιμάση εμπράκτως».

Και μείς πού αυτήν την στιγμή τα γράφουμε δεν μας κάνουν εντύπωση τόση όση έπρεπε να μας κάνουν διότι ζούμε μακριά από το Θεό και έχουμε πάθει ψυχική πώρωση, πλην όμως αδελφοί μου είναι γεγονότα και θα μπορούσαμε εδώ να παραθέσουμε πάμπολλα πού σε αρχαίους χειρόγραφους κώδικας έχουν καταχωριστή από αρχαιοτάτων χρόνων, πού ό πανάγαθος Θεός δείχνει ορισμένα τέτοια σημεία για να μας αφυπνίσει από τον βαρύ ύπνο της αμαρτίας και να 'ρθούμε σε μετάνοια και επίγνωση για να σώσουμε την μονάκριβη και μονογεννή μας ψυχή από τα βασανιστήρια της αιωνίου Κολάσεως και να ζούμε αιώνια με το Θεό. 
 
 πηγη: agioritikovima
Διαβαστε περισσοτερα »

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Καντήλι, Κερί, Θυμίαμα: Ποια η σημασία και οι συμβολισμοί τους;



Το Καντήλι

Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.
Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι’ αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι.
Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση.
Μια συνήθεια που διατηρεί τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της με το Φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, που θερμαίνει την ελπίδα και που παρηγορεί και συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς.
Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου.
Το έλαιον, το λάδι δηλ. που καίει στα καντήλια μας, “τον του Θεού υπεμφαίνει έλαιον” γράφει ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης, το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας, ή όταν ο Ιησούς, καθώς επροσηύχετο εκτενώς, επότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτος του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα, στο Όρος των Ελαιών.Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως απείρως ανώτερος του υλικού φωτισμού είναι ο εσωτερικός, αγιοπνευματικός φωτισμός. Έγραφε λοιπόν ο Θεοφόρος Πατήρ Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός : “Φωτίσωμεν…γλώσσαν” και συμπληρώνει ο σχολιαστής του : Επετεύχθη τούτο ;
Το λάδι συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα κανδήλια συμβολίζουν την Εκκλησία που είναι μεταδοτική Θείου ελέους και φωτιστική. Συμβολίζουν βέβαια τους ίδιους τους αγίους που το Φώς τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοίς ουρανοίς».
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι όπως για παράδειγμα
  1. για να μάς θυμίζει την ανάγκη για προσευχή,
  2. για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού,
  3. για να μάς θυμίζει ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φώς και η πίστη σε Αυτόν είναι Φώς,
  4. για να μάς θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή,
  5. για να μάς θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού, τη Χάρη Του δηλαδή,
  6. για να μάς θυμίζει ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί
  7. για την αγάπη προς το Θεό κ.ά.
Εννοείται, βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητος. Άλλωστε ο Κύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών και ο ναός με τα κανδήλια μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους (λαδιού) και Ελέους Θεϊκού Το λάδι τους μας θυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και το φως τους στη ζωή μας, που πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.
Η φωτοχυσία του ναού συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού που φωτίζει τις καρδιές όχι μόνο των νεοφώτιστων αλλά και όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του με τα ακόλουθα λόγια: “Εγώ ειμι το φως του κόσμου” (Ιωάν.8/η: 12). Είναι φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του. Αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τη θαυμαστή Μεταμόρφωσή Του, όπου “έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως” (Ματθ.17/ιζ: 2).
Στο Σύμβολο της Πίστεως ο Υιός του Θεού παρουσιάζεται ως “φως εκ φωτός“. Στην ακολουθία του Εσπερινού επίσης ο υμνογράφος παρουσιάζει τον Κύριο ως “φως ιλαρόν“. Και οι χριστιανοί με τα μυστήρια της Εκκλησίας και τον πνευματικό τους αγώνα μπορούν να δεχθούν το φως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να το ακτινοβολούν με τη ζωή τους.
Στην “επί του όρους” ομιλία ο Κύριος συμβουλεύοντας τους μαθητές Του είπε: “Υμείς εστε το φως του κόσμου…. ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς” (Ματθ 5/ε: 14-16). (Δηλαδή: Εσείς είστε το φως του κόσμου… έτσι να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον πατέρα σας τον επουράνιο). Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το φως των μαθητών του Χριστού είναι τα καλά έργα της αγιοπνευματικής ζωής τους. Οι άγιοι στην άλλη ζωή θα ομοιάσουν με τον Κύριο, θα γίνουν “θεοί κατά χάριν“. Αυτό το εκφράζει ο Κύριος καθαρά με τα προφητικά λόγια Του: “Τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος εν τη βασιλεία του πατρός αυτων” (Ματθ. 13/ιγ: 43).

Το Κερί

Και το κερί επίσης συμβολίζει το Φως του Χριστού , τη φλόγα της πίστεως.
Πίσω από το άναμμα του κεριού κρύβεται βαθύτατος συμβολισμός. Ο Συμεών Θεσσαλονίκης μας λέγει ότι το κερί που ανάβουμε έχει έξι συμβολισμούς:
  1. Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής μας, γιατί είναι κατασκευασμένο από καθαρό κερί μέλισσας.
  2. ·Επίσης την πλαστικότητα της ψυχής μας, μια και εὔκολα πάνω του μπορούμε να χαράξουμε ο,τιδήποτε.
  3. Ακόμη την Θεία Χάρη, επειδή το κερί προέρχεται από τα άνθη που ευωδιάζουν.
  4. Επιπλέον συμβολίζει την θέωση, στην οποία πρέπει να φθάσουμε, επειδή το κερί ανακατεύεται με τη φωτιά και της δίνει τροφή.
  5. Και το φώς του Χριστού επίσης δείχνει, καθώς καίει και φωτίζει στο σκοτάδι.
  6. Και τέλος συμβολίζει την αγάπη και την ειρήνη που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε χριστιανό, επειδή το κερί καίγεται όταν φωτίζει, αλλά και παρηγορεί τον άνθρωπο με το φώς του μέσα στο σκοτάδι.
Ανάβοντας κερί πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να ζούμε μέσα στο φώς που πήραμε με την βάπτισή μας. Γι αυτό τη βάπτιση την ονομάζουμε και Φώτισμα. Γι αυτό και στη διάρκεια της βαπτίσεως κρατάμε αναμμένες λαμπάδες. Το φώς αυτό είναι το πύρ της Πεντηκοστής, το φώς του Αγίου Πνεύματος. Και το φώς αυτό ανανεώνεται μέσα μας στην ψυχή μας, κάθε φορά που συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία και κάθε φορά που κοινωνούμε και προσευχόμαστε. Γι αυτό στο τέλος κάθε Θείας Λειτουργίας ψάλλουμε: «Είδομεν το φώς το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρομεν πίστιν αληθή αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες».
Το φως του Ναού όμως, πρέπει να πούμε, σώζει καλύτερα τους συμβολισμούς του και βοηθεί και την ψυχή να κατανυχθεί όταν είναι φυσικό, όπως στα περισσότερα από τα μοναστήρια μας, δηλαδή αποτελούμενο από κεριά και κανδήλια που καίνε και όχι τεχνητό που προέρχεται δηλ. από ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα κ ε ρ ι ά όπως και το λ ά δ ι είναι μία προσφορά προς τον Θεό από αυτά τα υλικά αγαθά που ο ίδιος μάς δίνει ( τα Σά εκ των Σών) και συμβολίζουν τα μέν κεριά το εύπλαστο και μαλακό της ψυχής αλλά και την ενωτική δύναμη του αγίου Πνεύματος διότι τα κεριά κατασκευάζονται, έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε, από το αγνό κερί που φτιάχνει η μέλισσα, η οποία για να παρασκευάσει το κερί μαζεύει τη γύρη από διάφορα λουλούδια. Για το λόγο αυτό το κερί μάς θυμίζει και την εργατικότητα της μέλισσας αλλά και το γεγονός ότι μαζεύει ό,τι καλό και απορρίπτει ό,τι ρυπαρό. Θυμίζει επίσης το κερί τον τρόπο με τον οποίο το Πύρ, η Θεότητα δηλαδή, ενώνεται με την εύπλαστη ψυχή και τη μαλακώνει αλλά και τη φωτίζει και την ίδια και όλους όσοι έρχονται σε κοινωνία μαζί της.
Το κερί, καθώς καίγεται, φωτίζει το περιβάλλον του. Έτσι και ο συνειδητός χριστιανός, όταν θυσιάζεται για την αγάπη του Θεού, φωτίζει τους συνανθρώπους του και τους δείχνει τον δρόμο της σωτηρίας.
Όταν ο πιστός εισέρχεται στον ναό, πρέπει να ανάβει στο μανουάλι ένα κερί για τους ζώντες κι ένα κερί για τους τεθνεώτες συγγενείς και γνωστούς του. Εάν όμως κάποιοι από τους ζώντες έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τότε καλό είναι να ανάβουμε κερί για τον καθένα ξεχωριστά. Το άναμμα του κεριού πρέπει πάντοτε να συνοδεύεται με λόγια προσευχής. Για τους ζώντες θα ζητάμε το έλεος και την προστασία του Θεού, ενώ για τους τεθνεώτες τη θεία ευσπλαχνία και αιώνια σωτηρία τους.
Το αγνό κερί που παράγεται από παρθένες μέλισσες συμβολίζει την ανθρώπινη φύση του Χριστού η οποία προήλθε από την πάναγνη και παρθένο Μαριάμ. Το τρικέρι του επισκόπου συμβολίζει την Αγία Τριάδα, ενώ το δικέρι τις δύο φύσεις του Χριστού. Τα κεριά ή οι λαμπάδες που ανάβουμε στη Βάπτιση συμβολίζουν το πνευματικό φως που λαμβάνει ο νεοφώτιστος. Τα κεριά της κηδείας, του τάφου και των μνημοσύνων συμβολίζουν το φως του Χριστού, στο οποίο ευχόμεθα να εισέλθει ο αποθανών. Ο Πολυέλαιος συμβολίζει την θριαμβεύουσα Εκκλησία των Ουρανών. Τα κεριά ή τα κανδήλια του συμβολίζουν τους αγίους. Στις μεγάλες γιορτές στις Ιερές Μονές σείουν τον Πολυέλαιο, για να φανερώσουν ότι και οι άγιοι στα επουράνια συνεορτάζουν και συγχορεύουν με την επίγεια Εκκλησία του Χριστού.

Το Θυμίαμα

Θυμίαμα καλείται από τα αρχαία χρόνια το αρωματικό ρετσίνι ή το κόμμι που βγαίνει από τις τομές στον κορμό του δέντρου λίβανος εξ ου και λιβάνι. Στο σπίτι καλό είναι να προσφέρεται θυμίαμα τακτικά και να συνοδεύεται πάντοτε με κάποια προσευχή. Οι πνευματικοί συμβολισμοί του θυμιάματος είναι:
1. Το θυμίαμα εν πρώτοις συμβολίζει την προσευχή, που ανεβαίνει προς τον θρόνον του Θεού. ” Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν Σου. . . ” Είναι η ορμή της ψυχής προς τα άνω. Και ταυτόχρονα συμβολίζει και την ζέουσαν επιθυμία μας να γίνει η προσευχή μας δεκτή ” εις όσμήν ευωδίας πνευματικής “. Γράφει ο ιερός Χρυσόστομος ” Ώσπερ το θυμίαμα και καθ’ εαυτό καλόν και ευώδες, τότε δέ μάλιστα επιδείκνυται την ευωδίαν, όταν ομιλήση τώ πυρί. Ούτω δέ και η ευχή καλή μέν καθ’ εαυτήν, καλλίων δέ και ευωδεστέρα γίνεται όταν μετά και ζεούσης ψυχής αναφέρηται, όταν θυμιατήριον η ψυχή γένηται και πύρ ανάπτη σφοδρόν “. Γι ‘ αυτό και πρέπει, όταν προσεύχεται κανείς, καλόν είναι να καίει θυμίαμα στο σπίτι.
2. Συμβολίζει ακόμη τις γλώσσες πυρός της Αγ. Πεντηκοστής, όταν ο Κύριος εξαπέστειλε στους Μαθητές Του το Πανάγιό Του Πνεύμα ” έν είδει πυρίνων γλωσσών “. Στην ευχή που λέγει ο ιερεύς, όταν ευλογεί το θυμίαμα στην Πρόθεση, αναφέρει ” Θυμίαμά Σοι προσφέρομεν Χριστέ ο Θεός εις οσμήν ευωδίας πνευματικής, ο προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν Σου θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του Παναγίου Σου Πνεύματος “. Με το θυμίαμα δηλ. ζητούμε από τον Κύριο να μάς στείλει την αγιοπνευματικήν Του χάρι. Γι’ αυτό και οι πιστοί, όταν τους θυμιάζει ο Ιερεύς, κλίνουν ελαφρώς την κεφαλή σε δείγμα αποδοχής της χάριτος αυτής. Ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης ερμηνεύει ως εξής την σημασίαν του θυμιάματος : ” Δηλοί την απ’ ουρανού χάριν και δωρεάν εκχυθείσαν τώ κόσμω διά Ιησού Χριστού και ευωδίαν του Πνεύματος και πάλιν εις τον ουρανόν δι’ αυτού αναχθείσαν”.
3. Το ευώδες θυμίαμα συμβολίζει εξ άλλου και τον αίνον, που απευθύνεται προς τον Θεό. Η καύση του θυμιάματος σημαίνει τη λατρεία και τον εξιλασμό. Το δέ ευχάριστο συναίσθημα, που δημιουργείται από το άρωμα του θυμιάματος σε όλο το χώρο του Ι. Ναού, σημαίνει την πλήρωση της καρδιάς μας από τη θεία ευαρέστηση, που είναι ο καρπός της αγάπης μας προς το Θεό. Στην περίπτωση αυτή κάθε πιστός μετατρέπεται σε ” ευωδίαν Χριστού “.
4. Το δέ θυμιατήριον, όπου καίγονται τα κάρβουνα και τοποθετείται το θυμίαμα, συμβολίζει την κοιλίαν της Θεοτόκου, η οποία δέχθηκε στα σπλάχνα της σωματικώς την Θεότητα, που είναι ” πύρ καταναλίσκον “, χωρίς να υποστή φθοράν ή αλλοίωση. Κατά τον άγιο Γερμανό, Πατριάρχη Κων/λεως ” Ο θυμιατήρ υποδεικνύει την ανθρωπότητα του Χριστού, το πύρ την θεότητα και ο ευώδης καπνός μηνύει την ευωδία του Αγίου Πνεύματος προπορευομένην “. Και αλλού ” Η γαστήρ του θυμιατηρίου νοηθείη αν ημίν η ηγιασμένη μήτρα της Θεοτόκου φέρουσα τον θείον άνθρακα Χριστόν εν ώ κατοικεί πάν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς. Διό και την οσμήν της ευωδίας αναδίδωσιν ευωδιάζον τα σύμπαντα “. Με απλά λόγια και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός περιγράφει αυτόν τον συμβολισμόν, λέγοντας ” Το θυμιατό σημαίνει την Δέσποινα, την Θεοτόκο. Όπως τα κάρβουνα είναι μέσα στο θυμιατό και δεν καίεται, έτσι και η Δέσποινα η Θεοτόκος εδέχθηκε τον Χριστόν και δεν εκάηκε, αλλά μάλιστα εφωτίσθηκε.
Με το θυμίαμα που προσφέρουμε την ώρα της προσευχής υποβοηθείται η ανάταση της ψυχής προς τα υψηλά «άνω σχώμεν τάς καρδίας». Όπως το θυμίαμα θερμαινόμενο στον άνθρακα ανέρχεται προς τα άνω ευωδιάζοντας το περιβάλλον, έτσι και η ψυχή του πιστού με θερμή πίστη πρέπει να πτερουγίζει προς τα άνω μυροβλύζουσα, απαγγιστρωμένη από τις υλικές μέριμνες. Η βάση του θυμιατηρίου υποδεικνύει την ανθρωπότητα του Χριστού, η φωτιά την θεότητά Του και ο ευώδης καπνός μάς «πληροφορεί» την προπορευόμενη ευωδία του Αγίου Πνεύματος.
Ο Μωυσής υπακούοντας στον Θεό κατασκεύασε και τοποθέτησε στη Σκηνή του Μαρτυρίου Θυσιαστήριο του Θυμιάματος (Έξοδ. 30: 1-10). Ο τρόπος παρασκευής του Θυμιάματος διδάχθηκε από τον ίδιο τον Κύριο (Έξοδ. 30: 34-36). Η προσφορά Θυμιάματος στην Παλαιά Διαθήκη αποτελούσε εντολή του Θεού. Έπρεπε να προσφερθεί Θυμίαμα στην αρχή της ημέρας το πρωί και το βράδυ με το άναμμα των Λύχνων (Έξοδ. 30: 7-8).
Αυτή η καλή συνήθεια μεταφέρθηκε και στη χριστιανική λατρεία. Ιδιαίτερα προσφέρεται Θυμίαμα στον Εσπερινό με το ιλαρό φως της δύσεως του Ηλίου και στο ψάλσιμο του δεύτερου στίχου του 140 Ψαλμού, όπου ψάλλεται το “κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιόν σου”. Παρακαλούμε τον Κύριο να ανεβεί η προσευχή μας προς τον θρόνο Του, όπως ανεβαίνει το ευωδιαστό Θυμίαμα προς τον ουρανό.
Το λατρευτικό αυτό μέσο δημιουργεί κατανυκτικό κλίμα προσευχής και ελκύει την αγιαστική χάρη του Θεού. Η ευλογία του Θυμιάματος κατά την τελετή της Προσκομιδής δείχνει καθαρά τη μεγάλη ωφέλεια, που προξενείται στους εκκλησιαζόμενους από την προσφορά του Θυμιάματος. Λέει χαρακτηριστικά εκεί ο ευλογών λειτουργός: “Θυμίαμά σοι προσφέρομεν, Χριστέ ο Θεός ημών, εις οσμήν ευωδίας πνευματικής· ό προσδεξάμενος εις το υπερουράνιόν σου θυσιαστήριον, αντικατάπεμψον ημίν την χάριν του παναγίου σου Πνεύματος“. (Δηλαδή: Θυμίαμα σ’ Εσένα προσφέρουμε, Χριστέ Ύψιστε Θεέ, ως οσμή ευωδίας πνευματικής· αυτό, αφού δέχθηκες στο υπερουράνιό Σου Θυσιαστήριο, στείλε πίσω σε μας τη χάρη του παναγίου Σου Πνεύματος). Έκπληξη προκαλεί το ότι τα ίδια λόγια περίπου χρησιμοποιεί ο λειτουργός και για την προσφορά των Τιμίων Δώρων στη Θεία Λειτουργία: ” Όπως ο φιλάνθρωπος Θεός ημών, ο προσδεξάμενος αυτά εις το άγιον και υπερουράνιον και νοερόν αυτού θυσιαστήριον εις οσμήν ευωδίας πνευματικής, αντικαταπέμψη ημίν την θείαν χάριν και την δωρεάν του Αγίου Πνεύματος, δεηθώμεν“. (Δηλαδή: Με σκοπό ο φιλάνθρωπος Θεός μας, που δέχθηκε αυτά στο άγιο και υπερουράνιο και πνευματικό Του Θυσιαστήριο ως οσμή ευωδίας πνευματικής, να στείλει πίσω σε μας τη θεία χάρη και τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος, ας παρακαλέσουμε).
Όταν ο λειτουργός θυμιάζει τους πιστούς, αυτοί πρέπει να προσκυνούν ευλαβικά προσδοκώντας την ευλογία και τη χάρη του Θεού. Όταν ο λειτουργός θυμιάζει τις εικόνες των αγίων, επιζητεί τις μεσιτικές προσευχές τους προς τον Κύριο για βοήθεια των μελών της στρατευομένης Εκκλησίας. Δυστυχώς Πολλοί χριστιανοί, όταν τους θυμιά ο Ιερεύς, παραμένουν ακίνητοι (σάν κολώνες). Και τούτο, ασφαλώς, λόγω άγνοιας! Η μικρή υπόκλιση είναι δείγμα ότι συμμετέχουμε στα τελούμενα και μία ανταπόκριση στοιχειώδους ευγένειας προς τον λειτουργό που προσεύχεται για μάς!
ΠΗΓΗ
Διαβαστε περισσοτερα »

Ἡ Θεία Λειτουργία εἶναι σύν-οδος.




π. Σάββα Αγιορείτου
Πάνω στό γιο Δισκάριο εμαστε  συγκεντρωμένοι λοι. Πάνω στό Ἅγιο Δισκάριο στήν Ἁγία Πρόθεση βγαίνουν μερίδες γιά ὅλα τά μέλη τῆς Ἐκκλησίας.  Στό κέντρο βρίσκεται ὁ Ἀμνός, τό Ἀρνίον, ὁ Χριστός. Δεξιά Του ἡ μερίδα τῆς Ὑπερευλογημένης Θεοτόκου καί  ἀριστερά οἱ μερίδες τῶν ἀγγέλων καί πάντων τῶν ἁγίων. Κάτω ἀπό τόν Κύριο οἱ μερίδες ὅλων μας, ζώντων καί κεκοιμη­μέ­νων.
Αὐτή ἡ «σύναξη-σύνοδος τῶν πάντων ἐπί τό αὐτό» εἶναι ὁ μεγάλος καρπός τῆς Θείας Λειτουργίας: «Στόν Οὐρανό οἱ στρατιές τῶν ἀγγέλων δοξολογοῦν· κάτω, στίς ἐκκλησίες οἱ ἄνθρωποι χοροστατοῦν καί μιμοῦνται τήν ἴδια μέ ἐκείνους (τούς ἀγγέλους) δοξολογία. Ἄνω τά Σεραφείμ ἀναβοοῦν τόν τρισάγιο ὕμνο· κάτω τόν ἴδιο ὕμνο ἀναπέμπει τό πλῆθος τῶν ἀνθρώπων. Ὁ Οὐράνιος Πατέρας  μᾶς συναρμόζει ὅλους ἐμᾶς, τά παιδιά του σέ μιά οὐράνια καί ἐπίγεια συνάθροιση καί ὅλοι μαζί ἔχουμε μιά ουράνια καί μιά ἐπίγεια ἁρμονική μελωδία καί δοξολογία.
Ὅλοι μέ μία φωνή Τόν δοξολογοῦμε. Γι’ αὐτό δέν ἔχει θέση στήν Ἐκκλησία μας ἡ πολυφωνική μουσική, διότι ἡ πολυφωνία δέν ἐκφράζει τήν πλήρη ἕνωση-ταύτιση.
Ἡ Θεία λειτουργία εἶναι σύν-οδος γνωμν, θελημάτων, πίστεων, συναισθημάτων τῶν πιστῶν καί ταύτιση μέ τά το Χριστο.
 Ἡ λειτουργική σύν-οδος δέν εἶναι μόνον τοπική, σ’ ἕναν ὁρισμένο τόπο καί χρόνο, ἀλλά καί σύν-οδος γνωμῶν, θελημάτων, διαθέσεων, ἐπιθυμιῶν, καρδιακῶν σκιρτημάτων. Μόνον ὅταν συμβαίνει αὐτό γινόμαστε ΕΝΑ. Μόνον ὅταν ἔχουμε τό ἴδιο θέλημα πού  εἶναι καί τό ζητούμενο τότε γινόμαστε ἀληθινά ἕνα. Ὁ ἀληθινά ἄνθρωπος τῆς Ἐκκλησίας δέν εἶναι αὐτός πού πάει στήν Ἐκκλησία, ἀλλά αὐτός πού ἔχει ἀρνηθεῖ τό δικό του θέλημά καί ἔχει ταυτίσει τό θέλημά του μέ τό θέλημα τοῦ Χριστοῦ. Τότε γίνεται κάποιος ἕνα μέ  τούς ἄλλους, ἕνα μέ τόν Χριστό, ἕνα μέ τήν Ἐκκλησία. Αὐτό ἀκριβῶς μᾶς δίδαξε ὁ Χριστός Μας ὅταν εἶπε :« ὅποιος θέλει νά μέ ἀκολουθήσει πρέπει νά ἀρνηθεῖ τόν ἑαυτό του», δηλ. πρέπει νά ἀρνηθεῖ τό θέλημα του καί νά οἰκειωθεῖ τό θέλημα τοῦ Χριστοῦ. Χωρίς αὐτή τήν προεργασία δέν μπορεῖ κανείς νά γίνει μαθητής, νά ἀκολουθήσει τόν Χριστό καί νά ἑνωθεῖ μαζί Του.. «Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί  ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ…»  Ἐδῶ ὁ Κύριος (μέ τό νά ὁμιλεῖ γιά σταυρό  καί γιά ἄρση τοῦ σταυροῦ μας) σαφῶς ὑπονοεῖ τό μαρτυρικό φρόνημα πού πρέπει νά διαθέτει ὁ χριστιανός.
Ποιά λοιπόν εἶναι ἡ δική μας ὁμολογία μέσα στήν καθημερινότητά μας καί πόσο καλλιεργοῦμε τό μαρτυρικό φρόνημα;
Μήπως, γιά παράδειγμα, ἀπό ντροπή καί φόβο ἀποφεύγουμε τήν προσευχή στό ἑστιατόριο πρίν ἀπό τό γεῦμα;  Μήπως ἀπό ντροπή καί φόβο ἀποφεύγουμε νά κάνουμε τό σχῆμα τοῦ σταυροῦ ἔξω ἀπό τήν Ἐκκλησία ὅταν περνοῦμε;  Εἴμαστε λοιπόν ὄντως μέσα στήν Ἐκκλησία; Τότε γιατί τά παιδιά μας χάσανε τόν δρόμο ;
Μήπως γιατί ἐμεῖς οἱ γονεῖς τόν εἴχαμε ἤδη χάσει προηγουμένως;  Καί μήπως τόν χάσαμε διότι δέν θελήσαμε νά ἐγκαταλείψουμε πλήρως  τίς κοσμικές ἐκδηλώσεις, τίς κοσμικές παρέες, ὅταν μετανοήσαμε, μέ τόν φόβο τοῦ κοινωνικοῦ μας ἀποκλεισμοῦ;
Πράγματι χωρίς ἴχνος μαρτυρικοῦ φρονήματος δέν κάναμε καλή ἀρχή στήν πνευματική μας πορεία. Δέν θελήσαμε νά κάνουμε ὅλες ἐκείνες τίς ἀπαραίτητες θυσίες πού ἀπαιτοῦνται γιά νά μπορέσουμε νά τηρήσουμε τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Τό ὀδυνηρό ἀποτέλεσμα ἦταν ἀπογοητευτικό γιά τά παιδιά μας. Εἶδαν μόνο τύπους καί ὑποκρισία σ’ ἐμᾶς.
Τό καυτό ἐρώτημα πού ἐγείρεται ἄμεσα γιά μᾶς εἶναι τό ἑξῆς: Ἄν συνεχίζουμε νά ὑποκύπτουμε σ’ αὐτές τίς μικρές κοσμικές-δαιμονικές προκλήσεις τότε πῶς θά μπορέσουμε νά μήν προδώσουμε τόν Χριστό  ὅταν μᾶς ζητηθεῖ νά πάρουμε τό χάραγμα γιά νά μήν χάσουμε τή ζωή μας;
Κύριος εναι τό Α καί τό Ω, ἡ ἀρχή και τό τέλος τό θεμέλιο ἀπό τό ὁποῖο ξεκινᾶνε ὅλα καί νοποιός, Αὐτός πού μᾶς ἑνώνει.
Μόνον τότε, συνοδεύουμε, συνοδοιποροῦμε, ἑνωνόμαστε μαζί μέ τον Χριστό ἀλλά καί μέ ὅλους, ὅσους εἶναι ἑνωμένοι μαζί Του, ὅταν ἐνεργοῦμε μέ θεμέλιο, αἰτία, ἀφορμή ἀλλά καί τέλος-σκοπό τόν Κύριο. Ἡ πιό «καλή» πράξη μας, ὅταν δέν γίνεται ἐξ’ αἰτίας τοῦ Χριστοῦ καί μέ σκοπό τόν Χριστό, εἶναι ἁμαρτία.
Ἄς προσπαθοῦμε λοιπόν συνεχῶς νά ἔχουμε τήν ἀληθινή ἐν Χριστῷ ἀγάπη, πού μᾶς κάνει συνεπεῖς συν-οδίτες καί λατρευτές τοῦ Κυρίου. Ἄς προσπαθήσουμε μέ ὅλη μας τήν προθυμία «νά συνδεθοῦμε σέ μία ἀγάπη… προσφέροντας ἔργα ἀγάπης ὁ ἕνας στόν ἄλλο. Ὅσο μποροῦμε,  ἄς ἀναζητήσουμε τήν ἑνότητα, ἐπιζητώντας τήν ἀγαθή μονάδα, τόν Θεό.
Ἀπαραίτητος ὁ προσωπικός πνευματικός ἀγώνας γιά νά γίνουμε σύν-οδοι. Ὁ πιστός ὀφείλει νά νεκρωθεῖ ὡς πρός τόν κόσμο, τά πάθη καί τόν παλαιό ἄνθρωπο. Πρέπει νά εἶναι συσταυρωμένος μέ τόν Χριστό. Τότε δέν φοβᾶται τόν θάνατο. Ὁ βασικός  ἀνασταλτικός παράγοντας στήν πνευματική ζωή εἶναι ὁ φόβος τοῦ θανάτου. Φοβόμαστε μήν πεθάνουμε  καί τοῦτο διότι  δέν ἔχουμε αὐτή τήν ζωντανή πίστη στήν ἀθανασία.
Να εἶσαι ἀποφασισμένος νά πεθάνεις. Αὐτό λέει ὁ Χριστός. Ὅταν λέει «νά ἄρεις τόν σταυρό», ἐννοεῖ, νά εἶσαι ἕτοιμος νά πεθάνεις.
Ἡ Θεία  Λειτουργία εἶναι Σύνοδος θεραπευτική. «Ἄν, αὐτός πού πορνεύει καί ὁ ἀλαζόνας καθώς καί αὐτός πού ἔχει ὁποιοδήποτε ἐλάττωμα, συνεχῶς εἰσέρχονται στήν Ἐκκλησία, σύντομα θά ξεπεράσουν τά πάθη τους καί θά  ἐπανέλθουν στήν κατάσταση τῆς πνευματικῆς ὑγείας, ἀφοῦ συνεχῶς θά ἀπολαμβάνουν τήν (σωτήρια) διδασκαλία.
Ὁ πιστός πού μένει μακρυά ἀπό τόν Κυριακάτικο ἐκκλησιασμό[1] αὐτοκαταδικάζεται σέ ὑπαρξιακή μοναξιά, λιμοκτονεῖ πνευματικά.
Ἄς μήν μᾶς ἀπογοητεύει τό πλῆθος τῶν ἀσθενειῶν μας, τά πάθη μας καί οἱ ἁμαρτίες μας γιατί ὁ Χριστός εἶναι ὁ Μόνος Μεγάλος Θεραπευτής τῶν ψυχῶν καί τῶν σωμάτων.  Ἄς μήν ξεχωριζόμαστε ἀπό τήν Ἐκκλησία πού εἶναι τό Σῶμα Του. «Ἐκεῖνος βέβαια, πού ξεχώρισε τόν ἑαυτό του ἀπό τήν σύνοδο αὐτή καί τόν στέρησε ἀπό τήν διδασκαλία τῶν Πατέρων, καί ἐγκατέλειψε το ἰατρεῖο, ἀκόμη καί ἄν νομίζει ὅτι εἶναι ὑγιής, σύντομα θά ἀσθενήσει πνευματικά»[2].
Αὐτός λοιπόν εἶναι ὁ κύριος σκοπός τῆς Ἐκκλησίας  ὅπως καί τῆς ἐνορίας:  ἡ θεραπεία τῶν ψυχῶν. Ἀποστολή καί ρόλος-σκοπός τῆς Ἐκκλησίας εἶναι τό νά ὁδηγήσει τούς ἀνθρώπους στήν πνευματική ὑγεία.
Τά θεραπευτικά μέσα εἶναι: ἡ  τήρηση τῶν ἐντολῶν, ἡ νήψη, ὁ ἀγώνας κατά τῶν παθῶν γιά τήν κάθαρση τῆς καρδιᾶς, ἡ νοερά προσευχή, ἡ γνήσια μετάνοια.
Τό εὐλογημένο ἀποτέλεσμα;
-Ἡ θέωση τοῦ ἀνθρώπου, ἡ ἕνωσή του μέ τόν Θεό.
ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Τῼ ΘΕῼ ΔΟΞΑ!
Διαβαστε περισσοτερα »

Γεμίστε την ψυχή σας με τον Χριστό!



Όταν είναι κανείς άδειος απ'τον Χριστό, τότε έρχονται χίλια δύο άλλα και τον γεμίζουν: ζήλειες, μίση ,ανία, μελαγχολία, αντίδραση, κοσμικό φρόνημα, κοσμικές χαρές. Προσπαθήστε να γεμίσετε την ψυχή σας με τον Χριστό, για να μην την έχετε άδεια. Η ψυχή μας μοιάζει με μια δεξαμενή γεμάτη νερό. Αν το νερό το ρίξεις προς τα λουλούδια, δηλαδή τις αρετές, το δρόμο του καλού, θα ζεις την αληθινή χαρά και θ'ατροφήσουν οι κακίες, τ'αγκάθια. Αν, όμως, ρίξεις το νερό προς τα αγκάθια, αυτά θ'αναπτυχθούν και θα σε πνίξουν και θα μαραθούν όλα τα λουλούδια...

γέροντας Πορφύριος

(απ'το βιβλίο "Βίος και λόγοι" Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου -εκδ. Ι.Μ.Χρυσοπηγής -Χανιά)
Διαβαστε περισσοτερα »

Λάμψεις από την Αιωνιότητα!


Μέσα στους χιλιάδες, που προσκύνησαν το Άξιον Εστίν στην Θεσσαλονίκη, ήταν και μια τυφλή ηλικιωμένη γυναίκα, που μαζί με τους οικείους της περιμένανε στην ουρά για να έρθει η σειρά τους να ασπαστούν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Όταν εν τέλει η τυφλή αυτή κυρία έφτασε μπροστά στο Άξιον Εστίν, η συνοδία της καθώς και μερικοί ακόμα προσκυνητές την άκουσαν έκπληκτοι να λέει: “Πω πω, Φως! Πως λάμπει έτσι η Παναγία!”
Παρών στο πλήθος τον προσκυνητών, που άκουσαν με τα ίδια τους τα αυτιά την τυφλή ηλικιωμένη γυναίκα να θαυμάζει το Φως της Παναγίας, ήταν και ο πνευματικός μου πατέρας.
Η Πίστη μας είναι ζωντανή, είναι αληθινή και η Παναγία μας είναι πάντα κοντά μας. Δεν χρειάζονται μάτια για να την δεις (απόδειξη η τυφλή γυναίκα), χρειάζεται Πίστη στην καρδιά και πνευματική ζωή.
Μετάνοια – Εξομολόγηση – Θεία Κοινωνία… Για να δούμε και εμείς, όπως η τυφλή κυρία, Λάμψεις από την Αιωνιότητα!
ΠΗΓΗ
Διαβαστε περισσοτερα »

Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδίσει τον κόσμον όλον, και ζημιωθεί την ψυχήν αυτού


Καμιά θλίψη και δοκιμασία δεν θα υπήρχε στη ζωή μας
Αν ο ίδιος ο Θεός δεν θα μας έδινε
Την ίδια στιγμή τη δύναμη για να την αντέξουμε.
Υποτασσόμαστε στο θέλημα του Θεού
Υπομένοντας κάθε δοκιμασία
Η οποία χαρακτηρίζεται από τον Κύριο ως Σταυρός.
Αυτή η αγόγγυστη υποταγή
Οδηγεί τον άνθρωπο έμπρακτα στο "ακολουθείτω μοι".
Ωστόσο ο Κύριος στη διδασκαλία του είπε ότι
Όποιος θέλει να σώσει την επίγεια ζωή του θα χάσει την αιώνια.
Αντίθετα, τονίζει:
"Ος δ΄ αν απολέσει την εαυτού ψυχήν ένεκεν εμού και του ευαγγελίου, ούτος σώσει αυτήν".
Διότι:
"Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδίσει τον κόσμον όλον, και ζημιωθεί την ψυχήν αυτού";
Ή "τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού";
Έτσι τονίζει πόσο μεγάλη αξία έχει η ψυχή μας.
Δεν συγκρίνεται με όλα τα αγαθά του κόσμου.
Έχει ασυγκρίτως ανώτερη αξία από όλα τα πλούτη, τις τιμές και τις απολαύσεις αυτής της ζωής.
Γι΄ αυτήν ο Θεός έγινε άνθρωπος και  γι΄ αυτήν έχυσε το αίμα του επάνω στο σταυρό.
Ο σταυρός του Χριστού συνεχίζει διαχρονικά να αποτελεί την κρίση του κόσμου
Γι΄ αυτό και ο Χριστός καλεί τους μαθητές και οπαδούς του
Να συνεχίσουν ακατάπαυστα να σηκώνουν το δικό τους σταυρό που είναι ο σταυρός του Χριστού. "Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν
Και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι".
Αυτό είναι το ύψιστο της αποστολής του Χριστιανισμού και της Εκκλησίας μέσα στο κόσμο.
Να δίδει τη μαρτυρία του σταυρού του Χριστού
Για να ελευθερώνει τον άνθρωπο από τον άρχοντα του σκότους.
Ο σταυρός του Χριστού ελευθερώνει και οδηγεί προς τη σωτηρία, τη ζωή και την ανάσταση.
Ο σταυρός του Χριστού είναι η σφραγίδα της υιοθεσίας του ανθρώπου από τον Θεό.
Είναι το σημείο της εύλαλης αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο.
Διαβαστε περισσοτερα »

Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθοι επί σε


Με τίποτε δεν μπορείς να περιγράψεις
Αυτό που νιώθεις
Όταν λαμβάνεις από το χέρι του Ιερέως
Το αντίδωρο με την ευχή
"Ευλογία Κυρίου και έλεος έλθοι επί σε".
Δεν είναι μόνο ησυχία
Δεν είναι μόνο αγιότητα
Δεν είναι μόνο δικαιοσύνη
Δεν είναι μόνο ειρήνη και χαρά εν πνεύματι Αγίω
Είναι όλα αυτά μαζί και άλλα πολύ περισσότερα
Ανάλογα με τη μετοχή καθενός από εμάς
Και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Διαβαστε περισσοτερα »

Πρέπει να υποτάξουμε το δικό μας θέλημα στο θέλημα του Χριστού


Ο κάθε άνθρωπος έχει ως σκοπό
Μέσα στην ενότητα των μελών της Εκκλησίας
Να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του
Ως μέλος του ιδίου σώματος του Χριστού
Και να ενεργεί προς την οικοδομήν του σώματος αυτού
Και όχι για το θεαθήναι ή να προκαλεί
Σκανδαλισμό των άλλων ανθρώπων.
Για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει να έχουμε
Και κάποια εφόδια ως χριστιανοί που είμαστε
Την υπομονή και το θάρρος
Που αντλούμε μέσα από τη μελέτη της Αγίας Γραφής.
Δηλαδή αντλούμε δύναμη και υπομονή από την Αγία Γραφή
Για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς και στις δυσκολίες
Που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από τα μέλη της Εκκλησίας.
Εκτός από την Αγία Γραφή την υπομονή μας την παρέχει και ο ίδιος ο Θεός:
Ο δε Θεός υπομονής και της παρακλήσεως δώη υμίν το αυτό φρονείν
Εν αλλήλοις κατά Χριστόν Ιησούν.
Για να υπάρχει η ενότητα μεταξύ των μελών της Εκκλησίας
Πρέπει να τηρούμε το θέλημα του Θεού.
Να υποτάξουμε το δικό μας θέλημα στο θέλημα του Χριστού.
Θέλημα δε του Τριαδικού Θεού είναι να μη διασπάται η ενότητα της Εκκλησίας.
Ει τις ουν παράκλησις εν Χριστώ ει τι παραμύθιον αγάπης
Ει τις κοινωνία πνεύματος ει τις σπλάγχνα και οικτιρμοί
Πληρώσατε μου την χαράν ίνα το αυτό φρονήτε την αυτήν αγάπην
Έχοντες σύμψυχοι το εν φρονούντες (Φιλ. 2: 1-2).
Διαβαστε περισσοτερα »

Υπάρχει άραγε ο Θεός; ΒΙΝΤΕΟ


 


Ο Θεός επιτρέπει σε ανθρώπους να ταλαιπωρηθούν και να δυστυχήσουν σε αυτή τη ζωή
Αλλά εφόσον πιστέψουν έστω και λίγο ότι υπάρχει και Του δείξουν έστω και λίγο αγνή εμπιστοσύνη
Θα τους βάλει στον αιώνιο παράδεισο, όπου εκεί θα βρουν αιώνια χαρά!
Καμία επίγεια δυστυχία δεν συγκρίνεται με την ανταπόδοση του Παραδείσου.



 Όχι γιατί αλλιώς πως εξηγούνται τόση μιζέρια και δυστυχία στον κόσμο
Διαβαστε περισσοτερα »

ALERT! H Ρωσία ενεργοποίησε ξαφνικά το Ενιαίο Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας της ΚΑΚ!


Καθώς η κρίση στην Συρία και πιθανότατα και στον Κόλπο εισέρχεται στην τελική της φάση, με τους Ρώσους αναλυτές να μιάνε για πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης στον Καύκασο, η Ρωσία ενεργοποίησε ξαφνικά το Ενιαίο Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας της ΚΑΚ που είχε ατονίσει εδώ και 17 χρόνια!
Από σήμερα βρισκονται σε εξέλιξη οι μεγαλύτερες αντιαεροπορικές ασκήσεις από το 1990 στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των χωρών που αποτελούσαν την πρώην Σοβιετική Ένωση και εν συνεχεία αποτέλεσαν την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι αντιαεροπορικές-αντιβαλλιστικές μονάδες αεράμυνας, τόσο επίγειας, όσο και ενάεριας της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Ουκρανίας, κρατών που καλύπτουν το 1/6 της χερσαίας έκτασης του πλανήτη!

Στις ασκήσεις συμμετέχουν εξομοιώνοντας επιτιθέμενα στρατηγικά αεροσκάφη, τα Tu-22M, τα Tu-160, ακόμα και Su-24 Fencer. Από πλευράς εναέριας αντιαεροπορικής άμυνας, έχουν εμπλακεί αεροσκάφη MiG-31, MiG-29, Su-27 κλπ. Σε ότι αφορά την επίγεια αεράμυνα για πρώτη φορά δοκιμάστηκαν σε όλη την έκταση των χωρών που έχει εγκατασταθεί η ρωσική αντιπυραυλική ασπίδα με συστήματα S-400.

Αν και οι Ρώσοι έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην άμυνα της Μόσχας, εναντίον στρατηγικών βαλλιστικών βλημάτων και βλημάτων cruise. Πήραν μέρος και τα SHORADS Τοr-Μ2 και Pantsir σε σενάρια αναχαίτισης βλημάτων ruise που έχουν εισέλθει στην τερματική φάση καθοδήγησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ενα σενάριο αναχαίτισης διείσδυσης στρατηγικών αεροσκαφών Β-2 από την πλευρά της Αρκτικής για υποτιθέμενη προσβολη των βάσεων του Βόρειου Στόλου στην Αγία Πετρούπολη, το Μουρμάνσκ κλπ. για το οποίο σενάριο βέβαια δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Άμεση εμπλοκή στην άσκηση έχουν 9.000 προσωπικού μόνο στην ρωσική επιρκάτεια και υπολογίζεται ότι στο σύνολο των χωρών εμπλέκονται 13.000 προσωπικού άμεσα.

Το ενιαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της ΚΑΚ που δημιουργήθηκε το 1995 είχε ατονίσει κάθώς κάποιες από αυτές τις χώρες γνώρισαν "πορτοκαλί" επαναστάσεις (Ουκρανία, Κιργιζία κλπ) και περιήλθαν υπό τον έλεγχο των δυτικών κρατών μέχρι πρόσφατα που όλες "ανένηψαν".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

ΣΟΚ: Αδίστακτος ραββίνος υποχρέωνε 12χρονη να του κάνει στοματικό σεξ

Η 12χρονη υποχρώθηκε από τους γονείς της να πάει στον ραββίνο Nechemya Weberman προκειμένου να μιλήσουν, επειδή διάβαζε άρθρα στο περιοδικό Cosmopolitan και φορούσε... λεπτά καλσόν! Η νεαρή, σήμερα 17 ετών, θεωρήθηκε ως ''αιρετική'' από την κοινότητα για τις πράξεις της και οι γονείς της την έστειλαν στον ραββίνο...
Όμως ο ραββίνος την ανάγκασε, επί αρκετά χρόνια, να του κάνει στοματικό σεξ και τώρα βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

Το αξιοπερίεργο είναι, όπως σημειώνει η Daily Mail, ότι ο αδίστακτος ραββίνος έχει την θερμή υποστήριξη της υπερσυντηρητικής κοινότητας αν και αντιμετωπίζει συνολικά 88 κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση...

ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

Μενέλαος Τασιόπουλος: Ετοιμάζουν 12 Μνημόνια - Αποδέχονται το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια - Η απόλυτη ήττα


Το παραδέχθηκαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Στουρνάρας-Σταικούρας. Το επόμενο Μνημόνιο δεν θα είναι ένα που θα αφορά την γενική κυβέρνηση, αλλά 12. Ένα για κάθε υπουργείο. Γιατί δεν αναλαμβάνει πρωθυπουργός αυτοπροσώπως ο Ράιχενμπαχ ; Θα ήταν πιο έντιμο για τους Έλληνες.
Μόνον μέσω του κυνισμού, μπορεί πλέον να αντιμετωπισθεί το αίσχος, που χαρακτηρίζεται επικοινωνιακά, παραμονή της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» της ευρωζώνης. Και μόνον με σκληρή ειρωνεία οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί ελληνικής διαπραγμάτευσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Ουσιαστικά αντί για Μνημόνιο 3, έχει γίνει συμφωνία και αποδοχή του εξής σχεδίου του Βερολίνου. Κάθε υπουργείο θα αποδεχθεί ένα ειδικό Μνημόνιο για τους τομείς αρμοδιότητας του. Το ειδικό αυτό Μνημόνιο θα αποτελεί υποχρεωτικό «οδικό χάρτη» στο επίπεδο των δράσεων, των υποχρεωτικών νόμων και ρυθμίσεων που θα πρέπει να προωθήσει, αλλά και την διαδικασία που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του προϋπολογισμού της Γενικής κυβέρνησης που το αφορούν.

Με τον τρόπο αυτό εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, θα συνυπογράψουν τα λεπτομερειακά Μνημόνια , όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Οι δεσμευτικές αυτές υπογραφές, των 12 Μνημονίων, θα αφορούν και τους επόμενους υπουργούς, αφού η διοίκηση είναι ενιαία.

Πέραν των υποχρεώσεων και του χρονοδιαγράμματος, τα Μνημόνια αυτά συμπληρώνονται από ειδικές φόρμες, όπου κοστολογούνται και προεξοφλούνται οι δράσεις. Οι φόρμες έχουν έλθει από το εξωτερικό, μέσω Τρόικας και οι Έλληνες υπουργοί θα πρέπει απλά να τις συμπληρώσουν.

Τα 12 Μνημόνια θα συμπληρώνονται από διορισμένους Επιτρόπους ανά υπουργείο, αλλά και στο επίπεδο του Λογιστηρίου του Κράτους, που θα διορίζονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτηρούν τους υπουργούς και την καλή εκτέλεση των Μνημονίων ανά υπουργείο. Οι Επίτροποι αυτοί θα είναι επιπλέον των κλιμακίων της Τρόικας, της task force του Ράιχενμπαχ, των κλιμακίων του Φούχτελ και της ειδικής ομάδας των Γάλλων για την αναδιάταξη του ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης τα 12 Μνημόνια και οι Επίτροποι ανά υπουργείο συμπληρώνονται από τον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διαχειρίζονται τα ποσά των δόσεων οι ίδιοι οι πιστωτές και στον οποίο θα εντάσσονται τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και το 30% των πλεονασμάτων που τυχόν θα επιτευχθούν από την οικονομική γενοκτονία των Ελλήνων.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, αναμένεται εξάλλου ως προαπαιτούμενο των τριών δόσεων των 10 δις ευρώ, ο διορισμός του Επιτρόπου επί του ελληνικού Προϋπολογισμού. Ο «πρωθυπουργός» των Επιτρόπων δηλαδή, με πολύ πιο αποφασιστικές αρμοδιότητες από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά.

Με αυτά τα δεδομένα προφανώς στο Μαξίμου κατοικοεδρεύει πλέον ο διορισμένος από την τρόικα και το Βερολίνο, Νομάρχης Αθηνών, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν οι μεταφραστές των ξένων επιτρόπων τους. Και όλα αυτά με την Ελλάδα να τρέχει ασθμαίνουσα να υιοθετήσει 15 «μεταρρυθμίσεις» μέσα σε 9 ημέρες, να παρακαλάει για την επαναγορά του χρέους , οι όροι της οποίας ενώ δεν έχουν ορισθεί από το Eurogroup, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για να αποφασισθεί η εκταμίευση των 34, 4δις ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Και αν όλα αυτά συμβούν στη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασισθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 44 δις ευρώ, την ίδια ώρα που η Ευρώπη θα αποδέχεται και η Ελλάδα θα συμφωνεί, τα Σκόπια να ονομασθούν Macedonia- Skopje. Η πλέον θλιβερή λήξη δηλαδή του Σκοπιανού, για την Ελλάδα. Η απόλυτη ήττα…

ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Χαρά σ' αυτούς που πιάστηκαν στο δόλωμα της ζωής......


Είναι μερικοί άνθρωποι που δεν μπόρεσαν ποτέ να διαβάσουν το μυστικό σημείωμα που άφησε μέσα τους ο Θεός.
Δεν είχαν το απαιτούμενο φως για να το διαβάσουν.

Και τ' άφησαν διπλωμένο να κιτρινίζει σε ένα κρυφό συρταράκι της ψυχής τους. 
Είναι μερικοί άνθρωποι που, όταν πέσει στα χέρια τους η χαρά, δεν ξέρουν  πως τους ανήκει. Και σαστίζουν. 
Τη φέρνουν από δω, τη γυρνάνε από κει, ώσπου ανοίγουν ένα λάκκο και τη θάβουν, όπως κάνουν με τα κόκαλα τα σκυλιά. 
Είναι μερικοί άνθρωποι που πίστεψαν αλήθεια πως ο Θεός αγαπάει τους  μουτρωμένους. 
Χαρά σ' αυτούς που γέμισαν την ψυχή τους και διάβασαν τραγουδιστά το μυστικό τους σημειωματάκι. 
Αν το 'σκισαν μετά, αν το 'καψαν, το έκαναν μόνο και μόνο για το κέφι τους. 
Για να κλείσουν μάτι στο Θεό.
Χαρά σ' αυτούς που πιάστηκαν στο δόλωμα της ζωής και σπαρτάρισαν  μέσα στα δίχτυα της.
Αν τα τρύπησαν μια στιγμή και ξαναβγήκαν στο πέλαγος, το                      
καναν μόνο και μόνο για να 'χουν τη χαρά να ξαναπιαστούν  

Αλκυόνη Παπαδάκη, 



Από το βιβλίο Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα
Διαβαστε περισσοτερα »

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ας το ζησουμε αυτο το θαυμα


    Η ζωη ειναι ωραια..... Ερχομαστε μικρα αβεβαια κουταβακια σε αυτον τον κοσμο ..... μεγαλωνουμε, αποκταμε συνειδηση, χαρακτηρα, προσωπικοτητα....εξελισσομαστε , γινομαστε ενας ανθρωπος διαφορετικος απο οποιοδηποτε αλλον .... Καλουμαστε να ζησουμε αυτη τη ζωη ετσι οπως μας δοθηκε...απλα, ταπεινα, να μεγαλουργησουμε η οχι ....να προχωρησουμε λιγακι πιο περα απο ο,τι οι ανθρωποι που μας εδωσαν πνοη κ ευκαιρια να ερθουμε εδω ! Μπορουμε να μετανιωνουμε ...να απογοητευομαστε , να αναρωτιομαστε ....αλλα δεν μπορουμε να προσπερασουμε το γεγονος πως ειμαστε μικροι κ λιγοι να εξηγησουμε το θαυμα της ζωης!
Ας το ζησουμε αυτο το θαυμα ...... γιατι η ζωη, με ολα τα στραβα της κ τις αναποδιες ειναι γλυκια κ ωραια ,


 ειναι πολυ ωραια καταβαθος η ζωη............

Διαβαστε περισσοτερα »

ΣΕΡ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ: "Γιατί ό,τι πουν οι ξένοι, εμείς στεκόμαστε προσοχή;"


Ο Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης «ξανακτύπησε» με πολιτικό λόγο, αυτή τη φορά από την Κύπρο, ζητώντας από τους Έλληνες πολιτικούς να μην είναι προσκολλημένοι πουθενά: «Να μην εξαρτώμαστε, να μην είμαστε προσκολλημένοι στην ουρά της Αμερικής, των Eυρωπαίων. Γιατί ό,τι πουν στεκόμαστε προσοχή;» διερωτήθηκε.
Συνέστησε μάλιστα να αποκτήσουμε μία πολυδιάστατη «πολυγαμική πολιτική». Πολυγαμική όμως γιατί; Κατά τον Σερ Μαρκεζίνη επειδή «έχει μία δόση ανηθικότητας - και η εξωτερική πολιτική έχει δόση ανηθικότητας».

"Ανήθικη" εξωτερική πολιτική χρειάζεται κατά τον κ. Μαρκεζίνη η χώρα μας και τούτο γιατί, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα «οι περισσότεροι Ελληνες πολιτικοί της Δεξιάς και του Κέντρου είναι της γνώμης ότι αν ικανοποιείς τις επιθυμίες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ή ικανοποιείς τις επιθυμίες της Κλίντον, θα αναδειχθείς στην ελληνική πολιτική και άρα αυτό θα κάνεις», λέει. Αμέσως όμως έσπευσε να εξηγήσει ότι «εμένα δεν με νοιάζει η ανάδειξη στην πολιτική, εγώ δεν διεκδικώ θέσεις, δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες», παρά μόνον, όπως είπε «με ενδιαφέρει να προωθηθεί το συμφέρον της χώρας μας, αλλά αυτό πρέπει να καθορίζεται από τους Έλληνες για τους Έλληνες...».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΥΣΗ: Γενική σύρραξη από τη Συρία μέχρι τον Καύκασο προβλέπουν τρία ρωσικά “think tank”


«Όλα στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι προετοιμάζεται ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας και αυτός το πιθανότερο είναι να επηρεάσει τον Καύκασο και αυτό με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη Ρωσία». Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο στρατηγικός αναλυτής Konstantin Sivkov δίνοντας μια απαισιόδοξη εικόνα του τι μπορεί να ακολουθήσει της ανάπτυξης των αντιαεροπορικών πυραύλων στη Ρωσία:
«Αναπτύσσοντας αυτούς τους πύραυλους στην Τουρκία πρόκειται να αποβεί επικίνδυνο για τα συριακά μαχητικά αεροσκάφη, αυτό είναι προφανές. Αυτό όμως που είναι λιγότερο προφανές είναι ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για ένα πόλεμο εναντίον της Συρίας.

Και εάν μια επίθεση στη Συρίας από το έδαφος της Τουρκίας λάβει χώρα τότε θα πρόκειται για μια επίθεση του τουρκικού Στρατού αλλά του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Sivkov.

Δεν είναι όμως μόνο ο Sivkov που βλέπει η ανάπτυξη των πυραύλων Patriot να προκαλεί κρίση. Ένα άλλο “think tank” ο Vladimir Kudelev από το ινστιτούτο Ανατολικών σπουδών δήλωσε πως η άφιξη των συστοιχιών Patriot κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα πρόκειται να οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε αντίθεση και σε καταστρατήγηση του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εγκατάσταση των πυραύλων Patriot πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις μάχες στη βόρεια Συρία καθώς οι αντάρτες θα απολαμβάνουν τώρα μιας ζώνης προστασίας από επιθέσεις από τον αέρα σε ένα βάθος από 200 έως και 250 χλμ.

Στη διπλωματική γλώσσα αυτό σημαίνει πως τα γεγονότα στη Συρία μπορεί να αρχίσουν να εξελίσσονται σύμφωνα με το σενάριο της Λιβύης, εξηγεί ο Azhdar Kurtov από το ρωσικό ινστιτούτο ανατολικών σπουδών.

"Όπως γνωρίζετε η αντιπολίτευση χάνει την υποστήριξη που απολάμβανε παλαιότερα και ο Assad έχει τώρα την στρατιωτική υπεροπλία στη Συρία. Από την άλλη στα τουρκο-συριακά σύνορα υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς όπλων προς τους αντάρτες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αεροπορικές επιθέσεις συνιστούν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο εναντίον των ανταρτών και των οδών ανεφοδιασμού τους.

Εάν όμως η Τουρκία αναπτύξει τους πυραύλους στην περιοχή της για την κατάρριψη συριακών μαχητικών την ώρα που αυτά επιχειρούν κοντά στην περιοχή των συνόρων.

Το ίδιο συνέβη και στη Λιβύη.: την ώρα που ο Gaddafi είχε αρχίσει να αποκτά τον έλεγχο της χώρας του επιβλήθηκε η ζώνη απαγόρευσης πτήσεως με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάτι ανάλογο είναι πολύ πιθανό να γίνει και στην περίπτωση της Συρίας" εξήγησε ο Kurtov.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το άρθρο είναι μια αποκλειστικότητα του http://www.defencenet.gr


ΠΗΓΗ:http://www.defencenet.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους στις 28 μ.β. το χρηματιστηριακό game over θα είναι γεγονός – Σε αυτή την καταστροφική περίπτωση πουλήστε όλες τις τραπεζικές μετοχές για να γλιτώσετε την κατάρρευση


Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους το χρηματιστηριακό game over θα είναι γεγονός. Αν δεν υποχρεωθούν έχει καλώς. Αν υποχρεωθούν και η επαναγορά είναι έως στις 28 μονάδες βάσης όπως ορίζεται στην ανακοίνωση του Eurogroup θα πρόκειται για καταστροφή γιατί οι τράπεζες θα υποστούν μια πρόσθετη κεφαλαιακή ζημία 10 δις ευρώ.
Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους, οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, οι αμκ θα αποτύχουν ως προς την συμμετοχή των ιδιωτών, το ΤΧΣ θα καλύψει όλη την ανακεφαλαιοποίηση και οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν.
Επειδή πρέπει να το αναφέρουμε με πολύ σαφή και ξεκάθαρο τρόπο.


Αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους πουλήστε όλες τις τραπεζικές μετοχές για να γλιτώσετε την κατάρρευση.
Αντιθέτως αν πρυτανεύσει η λογική και την ύστατη στιγμή διασφαλίσουν τις τράπεζες επαναφέροντας την πρόταση για εγγυήσεις στα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία θα πρόκειται για μια πράξη ορθή που θα διατηρήσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών έστω τυπικά και πρακτικά θα υπάρχει ένα χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Έχουμε υπερτονίσει ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πρέπει να πουν όχι στην επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι οι τράπεζες κατέχοντας νέα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 14 δις ευρώ περίπου αν συμμετάσχουν στην επαναγορά των ομολόγων από το ελληνικό κράτος μέσω του ΟΔΔΗΧ θα εγγράψουν κεφάλαια τα οποία θα είναι περισσότερα του Μαρτίου 2012.
Ταυτόχρονα θα βοηθήσουν το κράτος να μειώσει το χρέος.
Όλη αυτή η επιχειρηματολογία είναι λάθος.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους.
Στο PSI+ οι τράπεζες υποχρεώθηκαν και δελεάστηκαν με το επιχείρημα ότι αν καταρρεύσει η οικονομία θα υποστούν τεράστιες ζημίες και θα καταρρεύσουν μαζί με την χώρα.
Στην επαναγορά του χρέους το ελληνικό κράτος δεν έχει επιχείρημα για να δελεάσει τις ελληνικές τράπεζες.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε σήμερα οι τράπεζες από τα ομόλογα θα επανακτούσαν περίπου ότι έλαβαν με το PSI+ συμπεριλαμβανομένων και των αποτιμητικών ζημιών από τα νέα ομόλογα.
Στις χρεοκοπίες το 20% με 25% επανακτάται.
Άρα ο φόβος χρεοκοπίας δεν είναι δέλεαρ δεν είναι κίνητρο.
Όσες διοικήσεις συμμετάσχουν κατά την άποψη μας θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους γιατί η απόφαση τους καταστρέφει τις τράπεζες, καταστρέφει τον ιδιώτη μέτοχο.
Όμως γιατί πρέπει να πουν όχι στην επαναγορά χρέους οι ελληνικές τράπεζες;
Το μεγάλο στοίχημα για τις συστημικές τράπεζες την Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς ήταν και παραμένει να αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια προ της ανακεφαλαιοποίησης του ΤΧΣ.
Ο μόνος τρόπος για να αποτιμηθούν με θετικά κεφάλαια ήταν
1) ο βέλτιστος που απορρίφθηκε το ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα και β)επαναγορά χρέους.
Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις το ελληνικό κράτος θα δανειστεί 10 δις ευρώ από το EFSF και θα επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα σε τιμές περί τις 28 μονάδες βάσης.
Όπως ανακοινώθηκε δεν θα είναι υψηλότερες από τις τιμές κλεισίματις στις 23 Νοεμβρίου. Στις 23 Νοεμβρίου τα 20 νέα ελληνικά ομόλογα είχαν μέση τιμή 28 μονάδες βάσης.
Οι 28 μονάδες βάσης δεν προσφέρουν καμία αξία κανένα όφελος στις ελληνικές τράπεζες. Στις 65 ή 75 μονάδες βάσης θα προσέφεραν αξία.
Όταν εκδόθηκαν τα νέα ομόλογα πέραν αυτών του EFSF έφεραν τιμή 100 μονάδων βάσης ή σε απόλυτο μέγεθος 14 με 14,5 δις ευρώ.
Στην πορεία οι τιμές κατάρρευσαν και στα τέλη Μαρτίου 2012 η μέση τιμή των 20 νέων ομολόγων ήταν όχι 100 μονάδες βάσης αλλά 19 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι τα 14,5 δις ευρώ είχαν μειωθεί με βάση τις αποτιμήσεις στα 2,8 δις ευρώ.
Οι 19 μονάδες βάσης ήταν η μέση τιμή που ενέγραψε η Εθνική τα νέα ομόλογα τέλη Μαρτίου του 2012.
Στις 28 μονάδες βάσης επαναγορά σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος θα επαναγοράσει τα 14 με 14,5 δις ευρώ των τραπεζών με 4,1 δις ευρώ περίπου άρα οι τράπεζες θα χάσουν 10 δις ευρώ.
Στις αποτιμήσεις και σε όλες τις αναφορές για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών οι ζημίες από τα ομόλογα συμπεριλαμβάνονταν.
Δηλαδή όσες φορές έχουμε αναφέρει ότι η Εθνική θα χρειαστεί 9,5-10 δις ευρώ κεφάλαια λαμβάνονται υπόψη και οι αποτιμητικές ζημίες των ομολόγων.
Θα τεθεί το ερώτημα αφού συμπεριλαμβάνονται οι ζημίες από τα νέα ομόλογα και το ελληνικό κράτος πληρώνει premium επί των τιμών οι τράπεζες δεν θα ωφεληθούν αφού ήδη έχουν εγγράψει τις ζημίες;
Εδώ βρίσκεται η μεγάλη παγίδα.
Η Εθνική τράπεζα π.χ. έχει 3,647 δις ευρώ ονομαστικής αξίας ομόλογα που αποτιμήθηκαν στις 19 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2012 δηλαδή είχαν αξία 700 εκατ ευρώ.
Η Εθνική επίσης κατέχει 2 δις ευρώ ομόλογα EFSF.
Επίσης 763 εκατ ονομαστικής αξίας δάνεια προς το δημόσιο και 387 εκατ δάνεια εγγυημένα από τον EFSF.
Αν τώρα αποτιμηθούν στις 28 μονάδες βάσης η αξία των ομολόγων θα είναι 1 δις ευρώ περίπου. Το 28% των 3,647 δις ευρώ ισούται με 1 δις ευρώ περίπου.
Η Εθνική αν συμμετάσχει στην επαναγορά με 28 μονάδες βάσης θα δώσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,647 δις ευρώ για να πάρει μετρητά 1 δις ευρώ.
Αν θεωρητικά η Εθνική συμμετείχε στην επαναγορά
1)Με τα 1 δις ευρώ που θα λάμβανε ως κεφάλαιο η Εθνική συνεχίζει να έχει αρνητική καθαρή θέση.
Αν συμπεριληφθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος 1,3 δις ευρώ θα συνέχιζε να εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια προ ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ.
Θα χρειαζόταν να βρει κεφάλαια με κάθε τρόπο ή μέσο για να μπορέσει να αποτιμηθεί με θετικά κεφάλαια.
Αλλά μόνο αυτό δεν φθάνει γιατί δεν έχει αξία να έχει οριακά θετικά κεφάλαια αλλά σημαντικά θετικά κεφάλαια.
Όσο τα κεφάλαια είναι κάτω του μηδενός δηλαδή αρνητικά η σχέση P/BV θα είναι πάνω από 1 ανεξαρτήτως της τιμής της αμκ και όσο τα κεφάλαια είναι κοντά στο μηδέν ή οριακά υψηλότερα θα είναι κοντά στο 1 πάλι θα είναι υπερτιμημένη η Εθνική και ως εκ τούτου οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
2)Ενώ η προαναφερθείσα παράμετρος θεωρείται μείζονος σημασίας υπάρχει και μια άλλη εξίσου σημαντική.
Όταν μια τράπεζα πουλάει τα ομόλογα χάνει κάθε δικαίωμα αύξησης του οφέλους στο μέλλον.
Δηλαδή αν οι τιμές μετά από καιρό φθάσουν στις 50 μονάδες βάσης κανείς δεν θα καρπωθεί το όφελος.
Με βάση τα προαναφερθέντα παραδείγματα Εθνική, Eurobank και Πειραιώς θα έχουν πρόβλημα, σοβαρό πρόβλημα.
Αντιθέτως η Alpha βελτιώνει την θέση της καθώς έχει ενισχυθεί από την αύξηση των κεφαλαίων της από την Emporiki / Credit Agricole.

Τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες
Η επαναγορά χρέους για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει αξία μόνο αν η επαναγορά πραγματοποιηθεί μεταξύ 65 και 75 μονάδες βάσης. Στις 28 μονάδες βάσης δεν προκύπτει όφελος.
Οι τράπεζες στις 65 ή 75 μονάδες βάσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ίσως και θετικά την επαναγορά αλλά στις 28 μονάδες βάσης θα είναι επιχειρηματική αυτοκτονία.
Οι τράπεζες λογικά δεν θα πρέπει να πωλήσουν αντιθέτως να διακρατήσουν τα ομόλογα ποντάροντας σε μελλοντικό όφελος.
Αν πωληθούν τα ομόλογα σε διαδικασία επαναγοράς θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ή ήταν επιβολή ή γιατί έπονται πολύ χειρότερα π.χ. ένα νέο haircut που θα συμπεριλαμβάνει και τους ιδιώτες.

Πέτρος Λεωτσάκος


ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

ΟΜΟΛΟΓΑ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ - Πως θησαύρισαν σε μια νύχτα στην πλάτη της χώρας οι "γνωρίζοντες" την επαναγορά


Μετά το χθεσινό δημοσίευμα περί "Προειδοποίησης-απειλής Σαμαρά στους Ευρωπαίους ότι αν δεν δώσουν την δόση θα πέσει η κυβέρνηση" η βρετανική εφημερίδα Guardian, επανέρχεται σήμερα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της το οποίο αμφισβητεί ότι δόθηκε έστω μία βραχυπρόθεσμη λύση αποκαλύπτοντας σειρά λεπτομερειών της συμφωνίας (μείωση επιτοκίων, επιστροφή κερδών από τα ομόλογα, παράταση στην ωρίμανση των δανείων κοκ) και προβλέπει εαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.
Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί η τιμή επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά που καθορίστηκε στα 35 λεπτά. Κάποιοι θα βγάλουν πολλά-πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην πλάτη της χώρας από την χθεσινη απόφαση του Eurogroup

"Μετά από 12ωρη συζήτηση για τρίτη φορά σε ένα δεκαπενθήμερο, οι υπουργοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν αγωνίζονταν να καταλήξουν σε ομοφωνία, υποδηλώνοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης ότι η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει ή ότι τα τρία χρόνια εφαρμογής των πολιτικών αυτών έφεραν πραγματικά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφεραν τίποτα σπουδαίο. Το χρέος είναι εδώ και εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο".

Υπενθυμίζει μάλιστα την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδας στην οποία αποκάλυπτε ότι το επίπεδο του χρέους θα είναι 144% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς να υπάρξει διαγραφή του

Φυσικά θα καταλάβατε ότι πρόκειται για άλλη μια "καλοστημένη" παράσταση από την οποία κάποιοι θα θησαυρίσουν (με την επαναγορά ομολόγων) ενώ ο ελληνικός λαός οδεύσει για άλλη μια φορά στο οικονομικό "ικρίωμα" για να απαγχονιστεί. Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγαμτεύονταν στην δευτερογενή αγορά από την περασμένη άνοιξη μέχρι χθες μεταξύ 12 και 25 λεπτών και τώρα θα δανειστεί η Ελλάδα για να τα αγοράσει ... 35 λεπτά στο 1 ευρώ!. Φαντασθείτε αυτούς που αγόρασαν μεσοσταθμικά στα 18 λεπτά, ότι τώρα διπλασιάζουν τα λεφτά τους μέσα σε λίγους μήνες άκοπα, ενώ αυτοί που είχαν αγοράσει στα 11 και 12 λεπτά θα τα διπλασιάσουν!

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά από τα 11 και 12 λεπτά ανά ευρώ αξίας, πήραν την ανιούσα όταν άρχισε να παίζεται το σενάριο της επαναγοράς χρέους. Ποιος είπε ότι κάποια fund με προσβάσεις στην τρόϊκα δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση;

Οπως αποφάσισε το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το σκοπό αυτό θα διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από. Τα χρήματα για την επαναγορά θα προέλθουν από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Με το κεφάλαιο των 10 δισεκατομμυρίων θα επαναγοραστεί ελληνικό χρέος ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ.ευρώ. Τα κέρδη αυτών που γνώριζαν και αγόραζαν ελληνικά ομόλογα υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ μεσοσταθμικά!

Στη νέα του ταινία "All You Need Is Kill" ο Τομ Κρουζ ζει κάθε μέρα το θάνατό του, σαν την ημέρα της Μαρμότας.

Παρομοίως κάθε τρεις μήνες ο Ελληνικός λαός ζει την δικιά του Μαρμότα με την οικονομική του εκτέλεση που παίζεται κατ'έπανάληψη ακριβώς ίδια, με τον ίδιο μονότονο τρόπο. Αναζητείται αυτός που θα μας βγάλει από αυτή την χωροχρονική ανωμαλία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβαστε περισσοτερα »

….επιλέγω να συγχωρώ!!!!


Θα αναφέρω μια ιστορία αυτούσια, όπως την διάβασα κάτι χρόνια πριν κ που έχει γίνει οδηγός στην πορεία της ζωής μου ως τώρα…..
Κάποτε κάλεσαν μια γυναίκα στη Φλόριντα να μιλήσει για την προσωπική της ιστορία. Τη γυναίκα αυτή τη βίασαν , την πυροβόλησαν στο κεφάλι, την ακρωτηρίασαν βάναυσα και την άφησαν να πεθάνει. Κατά περίεργο τρόπο η γυναίκα αυτή άντεξε το μαρτύριο και επεβίωσε. Η πληγή στο κεφάλι της προκάλεσε μόνιμη τύφλωση! Η δημοσιογράφος που ανέλαβε να την παρουσιάσει περιέγραψε την πίκρα που έπρεπε να νιώθει  αυτή η γυναίκα όπως κ τις ανεπούλωτες πληγές που θα τη συνόδευαν στην υπόλοιπη ζωή της.  *Όχι ,όχι !* διαμαρτυρήθηκε η γυναίκα μέσα σε γενική κατάπληξη. *Αυτός ο άνθρωπος αφαίρεσε μια νύχτα από τη ζωή μου. Αρνούμαι να του δώσω  ολόκληρη τη ζωή μου!*


Έχω και εγώ πληγωθεί στη ζωή μου κ ….  ποιος δεν έχει άλλωστε. Με έχουν προδώσει, με έχουν ποδοπατήσει, με έχουν πονέσει ! Επέλεξα να συγχωρώ …. Όλοι είμαστε άνθρωποι  ικανοί να κάνουμε λάθη κ να αδικήσουμε  εμείς πρώτοι τους ανθρώπους δίπλα μας! Καταλαβαίνω πως οι πληγές κάποιες φορές είναι πραγματικά ανεπούλωτες , κ οι αναμνήσεις ακόμα ακόμα μπορεί να πονούν . Όταν δεν συγχωρείς όμως  το ζεις ξανά κ ξανά!  Δεν ξεχνάς !!! Δεν προχωράς  παρακάτω! Δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να χαρεί και …..να ζήσει!
Η συγχώρεση είναι μια πράξη θέλησης.. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί μεγάλο ψυχικό υπόβαθρο , κουράγιο κ τσαγανό! Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πόνο που μας προκάλεσαν κάποιοι στη ζωή μας . Μπορούμε όμως να τον αντιμετωπίσουμε!

Μπορεί να μας πόνεσαν πολύ. Μπορεί να μας έκλεψαν μια μέρα ή ακόμα και τη μισή ζωή μας . Ας μην τους δώσουμε και την υπόλοιπη απλόχερα !!!!!
Διαβαστε περισσοτερα »

ο χρονος αφου περασει.......


  Οι αρχαιοι Αιγυπτιοι πιστευαν οτι μολις πεθαιναν ο θεος Οσιρις θα τους εκανε δυο ερωτησεις. Απο τις απαντησεις τους θα κρινοταν αν θα συνεχιζαν το ταξιδι τους στη μεταθανατια ζωη.....
Η πρωτη ηταν : "Προσφερες χαρα"; 

και η αλλη : "Βρηκες τη χαρα";

Ο χρονος, αφου περασει , δεν γυριζει πισω, ουτε μπορει να ανακτηθει.......

Πιστευω ομως οτι δεν  υπαρχει ωραιοτερο πραγμα, οταν περασει η ζωη σου και φτασεις στο σημειο του θανατου, να γυριζεις πισω και να ξερεις οτι εδωσες χαρα, οτι βρηκες τη χαρα, οτι εζησες!
Δε μπορω να σταματησω το χρονο που περναει και αφηνει βαθια τις πληγες του !
Μπορω ομως να τον ζησω!
Διαβαστε περισσοτερα »