Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Αυξέντιος Καλαγκός, ο παιδοκαρδιοχειρουργός «φύλακας-άγγελος» των

 

Αυξέντιος Καλαγκός: «Η ζωή έχει νόημα μόνο όταν κάνεις καλές πράξεις»

«Φύλακας-άγγελος» των άρρωστων και άπορων παιδιών του πλανήτη, ο παιδοκαρδιοχειρουργός, διευθυντής του Τµήµατος Καρδιάς-Αγγείων του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου της Γενεύης και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύµατος «Coeurs pour tous»-«Καρδιές για όλους», κ. Αυξέντιος Καλαγκός, χειρουργεί κάθε χρόνο περίπου 200 με 300 παιδιά σε χώρες όπου ο εξοπλισµός για την αντιμετώπιση αυτών των παιδιών και η σχετική εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού είναι ανύπαρκτες.
Ερυθραία, Λίβανος, Σερβία, Κύπρο, Ινδία, Μαρόκο, Αλγερία, Μαυρίκιος, Γεωργία, Μοζαµβίκη, Μαδαγασκάρη, Κιργιστάν, είναι µερικοί μόνον από τους προορισµούς ενός ανθρώπου στον οποίο θα µπορούσε εύκολα να αποδοθεί ο χαρακτηρισµός «ιεραπόστολος της Ιατρικής».
Μέσα από τη δράση του ιδρύµατος «Coeurs pour tous», που ίδιος έχει ιδρύσει, έχει προσφέρει τη βοήθειά του, από το 1998 µέχρι σήµερα, σε περισσότερα από 12.000 παιδιά. Το Ίδρυµα χρηµατοδοτείται από δωρεές και από τα έσοδα της πατέντας «Kalangos Ring», ενός πρωτοποριακού «δαχτυλιδιού», που τοποθετείται στην παιδική καρδιά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες της µιτροειδούς βαλβίδας.
-Σε ηλικία 7 ετών, διάβασα στην πρώτη σελίδα των εφηµερίδων το επίτευγµα του καθηγητή Barnard, που πραγµατοποίησε την πρώτη µεταµόσχευση καρδιάς. Με εντυπωσίασε τόσο το συγκεκριμένο γεγονός, που πήγα στον πατέρα µου, που ήταν επίσης γιατρός και του ανακοίνωσα ότι ήθελα να γίνω καρδιοχειρουργός.


Το να είσαι σε άριστη φόρµα, νοητικά και σωµατικά, ώστε να µπορείς να περάσεις ώρες επί ωρών όρθιος στο χειρουργείο, κάνοντας µια δουλειά που απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια, πνευµατική συγκέντρωση, όπου δικαίωµα λάθους δεν υπάρχει.
Η µεγαλύτερη ανταµοιβή είναι η ευτυχία και η ικανοποίηση που αισθάνεσαι σώζοντας µια ζωή, θεραπεύοντας κατάλληλα τον ασθενή που σε έχει εµπιστευθεί και η ευγνωμοσύνη που σου εκφράζει. Όταν ο ασθενής είναι ένα παιδί, η µεγαλύτερη ανταµοιβή είναι το χαµόγελό του.
Κάτι που δεν μπορώ να αντέξω είναι η αναλγησία των ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, αλλά αρνούνται να κοιτάξουν τη δυστυχία και τα βάσανα γύρω τους, παραµένοντας άπραγοι. Αυτή η συµπεριφορά για µένα ισοδυναµεί µε απανθρωπιά.-
Τα τελευταία έντεκα χρόνια έχει δώσει ζωή σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει χαρακτηρισθεί σαν ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, και αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.


 
-Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια: η μόνη μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και η χαρά που νιώθουν οι οικογένειές τους. Αυτά μου αρκούν!
Θυμάμαι πριν από εννιά χρόνια είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη. Ένα παιδί 3 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. Όταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από δύο μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της.
Είχε, λοιπόν, πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή.
Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά δύο παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο.-
Το 2000 ιδρύθηκε το «Ίδρυµα Kalangos», που σαν στόχο έχει τη χορήγηση υποτροφιών σε γιατρούς χωρών του Τρίτου Κόσμου. Μέχρι τώρα, έχουν εκπαιδευθεί στη Γενεύη δεκάδες άτοµα, χειρουργοί, εντατικολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που εκπαιδεύτηκαν, ιδρύθηκαν καρδιολογικά ινστιτούτα σε 10 συνολικά χώρες, καθένα από τα οποία εξυπηρετεί κάθε χρόνο 300-600 περιστατικά.
Και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το «Coeurs pour tous»; Απλά συµβάλλοντας με οποιοδήποτε τρόπο, µέσω του ιστότοπου: www.cptg.ch

 Πηγη

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 Ένας ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ παιδοχειρουργός που έχει χαρίσει τη ζωή σε πάρα πολλά παιδιά ανά τον κόσμο ! Είδα ένα ντοκυμαντέρ για την ζωή του στην Γεωργία αλλά διδάσκει και στα περισσότερα Ευρωπαικά Πανεπιστήμια Ένας Ανθρωπος με άλφα κεφαλαίο ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΝ ! ! Γ ια αυτούς τους ανθρώπους που ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ στην ανθρωπότητα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ δεν έχουν χρόνο εν αντιθέσει με διάφορους φελλούς και περιφερόμενους μαιντανούς που έχουν τοποθετήσει ράντζο μέσα στα στούντιο για να μην κάνουν τον κόπο να μετακινούνται αλλά να είναι ΜΟΝΙΜΟΙ στις τηλεοράσεις ! ! 
 Ένας γιατρός που μπορείς εύκολα να τον παρομοιάσεις με τον Aγιο Λουκά τον ιατρό και Aγίους Aναργύρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου