Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Και.."πράσινος" ΦΠΑ και..πράσινα άλογα

Εναλλακτικά σενάρια κρύβει στο συρτάρι του ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για τις μειώσεις του ΦΠΑ ή για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή.Μια σκέψη είναι να...


 καθιερωθεί ο "πρ'ασινος" συντελεστής ΦΠΑ 1,2% η 3%, στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές μονώσεις, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 23%.
Το άλλο σενάριο κάνει λόγο για καθιέρωση δύο συντελεστών 20% από 23% που είναι σήμερα και 10% από 13% που θα φέρει ελαφρύνσεις στα καύσιμα, ένδυση, στα είδη οικιακής χρήσης και σε πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. αλλά θα δώσει και ανάσα στα τρόφιμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Το τρίτο σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες εφαρμογής προβλέπει έναν μόνο συντελεστή ΦΠΑ 17% ή 18%. Στην περίπτωση αυτή υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα και τα τιμολόγια ΔΕΚΟ ενώ θα χαμηλώσουν οι τιμές σε καύσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αυτοκίνητα κ.ά.



Είναι πιθανό με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση να προχωρήσεις σε μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών ενώ στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή και γενικά στην αγορά ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου