Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μήπως να κλείναμε τα χρηματιστήρια;

Ας σκεφτούμε για λίγο τι είναι τα χρηματιστήρια ή μάλλον γιατί συστάθηκαν. Λοιπόν, στα χρηματιστήρια πάει μια εταιρία προκειμένου να αντλήσει ρευστό παρέχοντας ως αντάλλαγμα μετοχές. Οι μετοχές πρέπει να αντιστοιχούν στην αξία της εν λόγω εταιρίας.

Τι συμβαίνει όταν δημιουργείται μια φούσκα;..
Η αξία της μετοχής ανεβαίνει υπερβολικά σε τέτοιο βαθμό που να ξεπερνά την πραγματική αξία της εταιρίας. Το είδαμε αυτό στο ελληνικό χρηματιστήριο το 1999.
Υπάρχει όμως και το άλλο άκρο. Είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα και έχει να κάνει με την πτώση των τιμών των μετοχών σε βαθμό που κάποιος μπορεί να αγοράσει μια εταιρία μαζεύοντας όλες τις μετοχές με συνολικό κόστος πολύ μικρότερο αυτού της εταιρίας.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα έχει συνολική αξία στο χρηματιστήριο 3.8δις, δηλ. αρκετά κάτω από την αξία της ακίνητής της περιουσίας. Και βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού.

Η Ελλάδα αυτή την περίοδο πιέζεται για αποκρατικοποιήσεις. Με αυτές τις τιμές των μετοχών θα πρόκειται για ξεπούλημα και θα ήταν το λιγότερο αφελές να προχωρήσει η κυβέρνηση με το σχέδιο αυτό.

Όμως ποιοι είναι αυτοί που χειραγωγούν τις τιμές των μετοχών; Σαφώς και δεν είναι οι μικροεπενδυτές που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Τότε ποιοι; Θα το δούμε όταν θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον για τις εταιρίες που θα αποκρατικοποιηθούν. Σίγουρα πίσω από τους υποψήφιους θα κρύβονται τα funds που είναι σε θέση να μετακινήσουν τεράστια ποσά προκαλώντας την καθίζηση των μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ρόλος του χρηματιστηρίου δεν είναι ούτε η δημιουργία φουσκών ούτε και η καθίζηση των τιμών των μετοχών σε επίπεδα πολύ κάτω της πραγματικής αξίας των εταιριών τους. Είναι καιρός επιτέλους να τεθούν αυστηροί κανόνες επίβλεψης αυτών των οικονομικών ναών που είναι υπεύθυνοι για τα δεινά των κρατών προς όφελος μερικών ισχυρών. Δεν μπορούμε να θέσουμε κανόνες; Ε τότε ας κλείσουμε τα χρηματιστήρια.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ,  Ανάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου