Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Διαφωνία Ρωσίας – Τουρκίας στο φυσικό αέριο – Εναλλακτικές υπάρχουν;



Σχετική ανάρτηση: Anadolu: Διακοπή συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας στο φυσικό αέριο
Πριν μερικές ώρες το πρακτορείο “Ανατολή” (ANADOLU) δημοσίευσε την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, που αναφέρει πως η Τουρκία αποφάσισε την ακύρωση συμβολαίου αγοράς φυσικού αερίου που είχε συνάψει με τη Ρωσία.
Στη περίπτωση που δεν υπάρξουν οι όποιες εξελίξεις ώστε να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες, Ρωσία και Τουρκία, ποιες είναι οι επιλογές της Τουρκίας σχετικά με τη προμήθεια φυσικού αερίου;
Ας μην προτρέχουμε… Ωστόσο ας θυμηθούμε και τα ακόλουθα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα και κυρίως αφορούν και τη χώρα μας!

World Oil News Center: “Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για το φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τη Τουρκία”

05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
Σύμφωνα με το World Oil News Center (ΕΔΩ), η Ελλάδα υπόγραψε με το Αζερμπαϊτζάν συμφωνία προμήθειας 0,7 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος. Η συγκεκριμένη συμφωνία παρακάμπτει τη Τουρκία που από το 2008 μεσολαβούσε σαν μεσάζοντας.
To Aζερμπαϊτζάν, φιλοδοξεί να εξελιχθεί (έχει τις δυνατότητες) σε σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ σκοπεύει και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του πηγές προκειμένου να απεξαρτηθεί γενικότερα από τους μεσάζοντες, Τουρκία και Ρωσία.
Οι δηλώσεις που έκανε ο Αζέρος Πρόεδρος είναι οι ακόλουθες:
«Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες που προμηθεύει την Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ελλάδας. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να συνεργαστεί το Αζερμπαϊτζάν και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το Αζερμπαϊτζάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη»
Σχετικό link: Geopolitics & Daily News
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ο Τούρκος υπουργός Taner Yıldız: Η Ελλάδα χρωστάει στην Botas αλλά το καλύτερο είναι να μην προχωρήσουμε σε κατάσχεση νησιών!

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός τύπος δημοσιεύει πληροφορίες συνοδευόμενες από απειλές σχετικά με το ελληνικό χρέος έναντι της τουρκικής εταιρίας Botas. Το χρέος σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δημοσιεύματα ανέρχεται σήμερα στα 300 εκατομύρια ευρώ.
“Η Τουρκική εταιρεία αερίου BOTAŞ, επι πολλούς μήνες συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους από την Ελλάδα οπότε και αποφάσισε να αποταθεί σε διεθνής διαιτησία” γράφουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.
Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yıldız δήλωσε ειρωνικά πως …”ναι μεν η Ελλάδα χρωστάει το συγκεκριμένο ποσό στην τουρκική εταιρία Botas, ώστοσο το καλύτερο στη παρούσα φάση είναι να σεβαστούμε την οικονομική δυσκολία που βιώνουν οι γείτονες και να μην προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε κατάσχεση ελληνικών νησιών ως αντάλλαγμα”.
Τι πραγματικά κρύβεται όμως πίσω από την ενόχληση των τούρκων για το δήθεν υπέρογκο χρέος μας όσον αφορά το φυσικό αέριο, αλλά και πως προέκυψε αυτό;
Το ελληνικό χρέος προκύπτει από τα τέλη διέλευσης του Αζέρικου αερίου, που περνά μέσω Τουρκίας και φτάνει στην Ελλάδα.
Το 2008, η Ελλάδα αγόρασε μέσω Τουρκίας, 443 εκατομμυρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το 2009, 721 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και το 2010, 660 εκατομμυρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο με τη συμφωνία τιμής της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν (ως ο μεσάζων η Τουρκία), η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε απο τα 120 δολάρια στα 250 δολάρια λόγω του της τουρκικής διαμεσολάβησης.
Απο την αύξηση αυτή επιβαρύνθηκε η Ελλάδα ενα επιπλέον κόστος ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που σύμφωνα πάντα με τους τούρκους, η Ελλάδα το αποδέχθηκε.
Τι παραγματικά όμως κρύβεται πίσω από την ενόχληση των Τούρκων όσον αφορά το χρέος, την ώρα που κάποιοι καλοθελητές στη χώρα μας ΕΘΑΨΑΝ το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και απλώς αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκαν να ανέβει η τιμή απο τα 120 δολάρια στα 250 … λόγω του της τουρκικής διαμεσολάβησης;
Στις 5 Απριλίου του έτους που διανύουμε, η χώρα μας υπόγραψε με το Αζερμπαϊτζάν συμφωνία 0,7 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος. Η συγκεκριμένη συμφωνία παρακάμπτει τη Τουρκία που από το 2008 μεσολαβούσε ως μεσάζοντας σε τοκογλυφικά περίπου πρότυπα (το πουλούσε στη διπλάσια τιμή).
Τα επόμενα χρόνια το Αζερμπαϊτζάν φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του δομές και να παρακάμψει Ρωσία και Τουρκία, θέτοντας ουσιαστικά τη χώρα ως ενεργειακό κόμβο.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, σε δηλώσεις του πριν έξι μήνες έλυσε το γρίφο. “Το Αζερμπαϊτζάν, ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες προς την Ελλάδα, με σκοπό στο μέλλον η μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΥΡΩΠΗ να γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω αυτής (Ελλάδα). Η συμφωνία που έχει ήδη κλείσει η χώρα μας με το Αζερμπαϊτζάν αφενός αποτελεί μια διπλωματική δική μας επιτυχία και αφετέρου αποτελεί σοβαρό κίνητρο για το Αζερμπαϊτζάν να συνεργαστεί από εδώ και πέρα ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου