Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

‎11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ, ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΡΟΜΕΛ, ΕΚΕΙ ΠΛΑΪ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ "ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ":
Το 1942, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπό τον Ρόμμελ δυνάμεις του Άξονα στην Αφρική είχαν καταφέρει να προελάσουν τόσο ώστε να είναι ορατός ο κίνδυνος να φθάσουν στην Διώρυγα του Σουέζ. Στην περιοχή του Ελ Αλαμέϊν (αραβική παραφθορά του ονόματος του Αγίου Μηνά), όπου βρισκόταν τα ερείπια ναού του Αγίου Μηνά και ίσως και ο τάφος του, οι αντίπαλες δυνάμεις προετοιμάζονταν για την αποφασιστική σύγκρουση η οποία θα έκρινε το αν οι Σύμμαχοι θα κατάφερναν να παραμείνουν στην Αφρική.

Μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων βρισκόταν και ελληνική στρατιωτική δύναμη, η οποία πήρε μέρος στη μάχη. Ένα από τα βράδια εκείνα, πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Μηνά να βγαίνει από τα ερείπια του ναού του οδηγώντας ένα καραβάνι με καμήλες, όπως απεικονίζεται σε μία από τις παλαιές αγιογραφίες του ναού του, και να μπαίνει μέσα στο στρατόπεδο των εχθρικών δυνάμεων!

Η εμφάνιση αυτή κατατρόμαξε τους Γερμανούς και υπονόμευσε καίρια το ηθικό τους, πράγμα που συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Σε ανταπόδοση της ευεργεσίας αυτής του Αγίου παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο τόπος εκείνος και ξανακτίσθηκε ο ναός καθώς και μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

http://www.pigizois.net/latreia/paraklitikoi_kanones/m_e_f_karditsas_ag_minas/thaumata_ag_mina.htm

http://stratisandriotis.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου