Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αναστενάζει η Δυτική Μακεδονία από την κρίση [ΒΙΝΤΕΟ]


Πολλοί κάτοικοι μικρών πόλεων και επαρχιακών περιοχών της Ελλάδας λένε πως η οικονομική κρίση τους έχει πλήξει περισσότερο από κάθε άλλον και πως το κράτος τους αγνοεί. Συνεργείο της Φωνής της Αμερικής επισκέφθηκε μερικές τέτοιες περιοχές για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι ακριβώς εννοούν.
Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας[ΒΙΝΤΕΟ]...


στην βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, οι άνεμοι της οικονομικής κρίσης είναι ψυχρότεροι και πιο ισχυροί. Η Πτολεμαΐδα, η πόλη που πήρε το όνομά της από τον στρατηγό του Μεγαλέξανδρου και μετέπειτα Βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίο, στηρίζει σήμερα την ύπαρξή της στην εξόρυξη λιγνίτη και στην λειτουργία ατμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής που παράγουν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρας.

Τα εργοστάσια αυτά είναι κρατικά και αντιμετωπίζουν μειωμένα έσοδα και μεγάλες περικοπές, που προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς στους εργάτες τους.

Λευτέρης Ιωαννίδης
Σε μια γειτονική πόλη, συναντήσαμε τον Λευτέρη Ιωαννίδη ακτιβιστή του Ανεξάρτητου Κινήματος Κοζάνης. Μας είπε: «Η οικονομία της περιοχής εδώ και χρόνια στηριζότανε σε αυτό που λέμε μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ. Όλος ο κόσμος δούλευε για την ΔΕΗ και παραμελήθηκαν πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Έχουμε χαμηλό δείκτη παραγωγικότητας και η αγροτική οικονομία μας έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση».

Το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή είναι 17 τοις εκατό, δηλαδή το υψηλότερο στην Ελλάδα. Είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης και γι αυτό επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες του δημοσίου, περιλαμβανομένων και εργοστασίων ηλεκτροδότησης, για να μπορέσει να αποπληρώσει το εξωτερικό χρέος της χώρας. Οι ντόπιοι είναι πανικόβλητοι από την προοπτική αυτή κι ανησυχούν για το μέλλον της περιοχής τους.

Ένας από τους κατοίκους της Κοζάνης, ο Ηλίας Καπετάνης, συνόψισε την κατάσταση με τούτα τα λόγια: «Είναι πάρα πολύ χάλια τα πράγματα. Από μέρα σε μέρα γίνονται πολύ πιο δύσκολα. Οι δουλειές πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το προσωπικό μειώνεται. Τα μεροκάματα επίσης μειώνονται. Είμαστε σε μια χάλια φάση».

Παρόμοια ήταν και η εκτίμηση που έκανε η φοιτήτρια Ραφαέλα Αδωσιτίου. Κατά την έκφρασή της: «Αυτή την στιγμή είμαι σίγουρη ότι μόλις τελειώσω, γιατί τώρα σπουδάζω, δεν πρόκειται να βρω δουλειά. Αν το πάρουμε λίγο ακόμα πιο μελλοντικά και μακροπρόθεσμα, δεν πρόκειται ποτέ να πάρω σύνταξη. Απλά περιμένουμε μια ευκαιρία. Εάν δοθεί από κάπου. Δεν ξέρω από πού . Μάλλον εξ ουρανών. Μόνον αυτό θα μας σώσει».

Λαζαρος Μαλούτας
O Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας είναι της γνώμης πως τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται βλάπτουν την οικονομία της Ελλάδος. Λέει: «Όλα αυτά αντιστοιχούν σε μια περικοπή 5μιση δισεκατομμυρίων ευρώ κατ έτος από την ελληνική οικονομία. Συνεπώς εάν ακολουθήσουμε μονοσήμαντα μόνον τέτοια μέτρα η χώρα, η πατρίδα μας, θα βιώνει ολοένα και μια μεγαλύτερη ύφεση. Άρα λοιπόν είναι φανερό ότι αυτό που μας χρειάζεται είναι μια ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε επενδύσεις σαν αυτές που συζητάμε».

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης ανησυχεί επίσης για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις από την λειτουργία των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής. Λέει πως το κράτος πρέπει να μετατρέψει τα εργοστάσια αυτά σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη: «Τα χρήματα πρέπει να τα δώσει αυτός ο οποίος εδώ και χρόνια χρησιμοποιούσε τους φυσικούς πόρους, που δεν ανανεώνονται. Πιστεύουμε, με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, ότι μπορούν να δημιουργηθούν στην επόμενη δεκαετία τουλάχιστον 3.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, μόνον στον τομέα της κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού».

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πολλές απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

Αλλά έξω από την πρωτεύουσα, σε απόμακρες γωνιές της Ελλάδας, όπως η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, πολλοί θεωρούν τους εαυτούς τους σαν τα αγνοημένα θύματα της οικονομικής κρίσης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ voanews.com :  

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου