Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πότε θα ασχοληθεί η κυβέρνηση με την εξωτερική πολιτική;






  • Μπορούμε από μία κυβέρνηση τραπεζίτη να περιμένουμε έργα στην εξωτερική πολιτική;
  • Μήπως η περίφημη δήλωση του Λουκά Παπαδήμου "δεν είμαι πολιτικός" σημαίνει πως εγκαταλείπεται η εξωτερική πολιτική με ό,τι σημαίνει αυτό και με όσες ζημίες σε εθνικά ζητήματα προκαλέσει η "αποχή" του τοποθετημένου πρωθυπουργού;
Ζήτημα λίγων ημερών είναι η έκδοση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της... Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ, που εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Με τον ισχυρισμό ότι, λόγω του ελληνικού βέτο, εμποδίστηκε η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Εκ των πραγμάτων, την απόφαση αυτή θα υποδεχτεί και, σε πρώτη φάση, θα διαχειριστεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από... διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και στα Σκόπια, η απόφαση θα είναι ισόρροπη.

Δηλαδή, θα δικαιώνει, μερικώς, και τις δύο πλευρές.

Με δεδομένη τη στάση του Αντώνη Σαμαρά στο Σκοπιανό, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, και τις απόψεις του ΛΑΟΣ, είναι μάλλον απίθανο να περιμένει κανείς, κάτι περισσότερο από μία καταγγελία του αλυτρωτισμού της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, και μια διεθνή εκστρατεία για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Προκάλεσε, λοιπόν, ιδιαίτερη αίσθηση η έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Κατά κάποιες εκτιμήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα το επιθυμούσε, για να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ, που διεκδίκησε και πήρε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, η εντολή της μεταβατικής κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένη.

Και δεν περιλαμβάνει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Άλλωστε, στις προγραμματικές δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου από το βήμα της Βουλής, δεν υπήρχαν οι λέξεις Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό.

Άρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου