Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τι γνώριζε ο Θ. Πάγκαλος;





Πίσω από τη διπλωματική φωτιά που άναψε η ομολογία του Μεσούτ Γιλμάζ ότι τη διετία 1995 - 97 Τούρκοι πράκτορες είχαν αναλάβει σχεδόν εργολαβικά να κατακάψουν ελληνικά δάση, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει μέχρι και σενάριο ταινίας. Οσοι είχαν επιτελικές θέσεις εκείνη την εποχή θυμούνται σωρεία περιστατικών που είχαν όχι μόνον προκαλέσει τις υποψίες των ελληνικών αρχών, αλλά σχεδόν τη βεβαιότητα ότι υπήρχε σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο του παρακράτους της γειτονικής μας χώρας, χωρίς βέβαια να μπορούν να γνωρίζουν -πόσω μάλλον να αποδείξουν- αν σε αυτό μετείχε η κυβέρνηση της Αγκυρας, έστω διά της ανοχής των εμπνευστών του.



Ενας εξ αυτών που έχει σε ανύποπτο χρόνο διηγηθεί το παρασκήνιο της περίεργης αυτής υπόθεσης είναι και ο κ. Θοδ. Πάγκαλος, ο οποίος προφανώς λόγω της σημερινής του θέσης ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης απέφυγε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και να σχολιάσει την ομολογία του κ. Γιλμάζ. Οσοι ωστόσο είχαν συνομιλήσει στο παρελθόν μαζί του θυμούνται καλά ότι -τότε υπουργός Εξωτερικών- είχε διαμορφώσει την πεποίθηση πως οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν εκείνη την περίοδο μόνον τυχαίες δεν ήταν. Αλλωστε ο αντιπρόεδρος είχε εξιστορήσει σε συνομιλητές του ότι η ΕΥΠ τον είχε ενημερώσει για αρκετά ύποπτα περιστατικά.

Οπως, για παράδειγμα, ότι το καλοκαίρι του 1996 υπήρχαν μαρτυρίες για ταχύπλοα σκάφη που προσέγγιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη Χίο και οι οδηγοί τους εκτόξευαν φωτοβολίδες σε δασώδεις εκτάσεις κοντά σε ακατοίκητες ακτές ή ακόμη και για τις υποψίες που είχαν κινήσει στην ΕΥΠ οι επισκέψεις Τούρκων «πολιτών» οι οποίοι νοίκιαζαν αυτοκίνητα στη Ρόδο για να «ανακαλύψουν» το νησί, αλλά εκ των υστέρων διαπιστωνόταν ότι διέμεναν μόλις ένα 24ωρο και στη συνέχεια επέστρεφαν στα μικρασιατικά παράλια.

Κατά πληροφορίες μάλιστα ο σημερινός αντιπρόεδρος, καίτοι δεν αρέσκεται σε συνωμοσιολογικές θεωρίες, συγκάλεσε μέχρι και σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με αποκλειστικό θέμα το ενδεχόμενο Τούρκοι πράκτορες να βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία πίσω από τις πυρκαγιές που κατέκαιγαν τη χώρα. Στη δε συγκεκριμένη σύσκεψη παρέστησαν τόσο οι επικεφαλής της ΕΥΠ όσο και διπλωμάτες που ειδικεύονταν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκπονήθηκε δε και non paper με όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε εντολή να τεθεί ως σημαντικό θέμα τόσο στις διμερείς επαφές των Ελλήνων πρέσβεων με τους ομολόγους τους στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να βρήκε την ευκαιρία και έθεσε όλα αυτά τα στοιχεία υπ’ όψιν των ομολόγων του της Ενωσης σε ένα άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προκειμένου να έχουν και εκείνοι γνώση των στοιχείων που διέθετε η Αθήνα, ασχέτως αν δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις.

Ως φαίνεται, η διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου στην «Κ» μάλλον φόβισε τον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος έχοντας ως βασικό σύμβουλο επί των διμερών θεμάτων με την Τούρκια τον πάντα μετριοπαθή κ. Χρ. Ροζάκη επιχείρησε με κάθε τρόπο να υποβαθμίσει τη σημασία του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου