Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Βέτο Πούτιν στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία


 
 
 
 
 
 
 
  Χρήστης
  Κωδικός
     Είσοδος      Εγγραφή
     Ξεχάσατε τον κωδικό σας;





Image
Βέτο ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει η Ρωσία στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα καλεί για μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία, αφού σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση «αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέμβασης» στις συριακές υποθέσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, αναφέρει το vima.gr, ασκούν πιέσεις για υιοθέτηση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου, που καλεί τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να παραδώσει την εξουσία σε συνεργάτη του. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκατίλοφ, χαρακτήρισε το κείμενο «μη ισορροπημένο». Την ίδια στιγμή αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται με τις κυβερνητικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν την πόλη Χομς και τον στρατό να ανακαταλαμβάνει ορισμένα προάστια της Δαμασκού που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.
Σύμφωνα με δήλωση γαλλικής διπλωματικής πηγής, το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου έχει την υποστήριξη τουλάχιστον δέκα μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να συνέλθει την Τρίτη παρουσία πολλών υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ και της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ. Βάσει των κανονισμών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μία πρόταση για να τεθεί υπό ψήφιση θα πρέπει να συγκεντρώνει την υποστήριξη τουλάχιστον εννέα εκ των 15 μελών του Συμβουλίου. Ωστόσο, η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα.
«Πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να δράσει για να υποστηρίξει το λαό της Συρίας και ότι η Ρωσία δεν μπορεί, πλέον, να μπλοκάρει τη διαδικασία στον ΟΗΕ και να παρέχει κάλυψη στη βίαιη καταστολή του καθεστώτος» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.
«Τα πράγματα επιδεινώνονται, το καθεστώς ενισχύει την αιματηρή καταστολή» ανέφερε από τη πλευρά του ο Ζιπέ, προσθέτοντας ότι οι Άραβες παρατηρητές στη Συρία κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και για αυτό απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ.

Η Ρωσία αντιτίθεται σε κάθε επέμβαση στη Συρία ενώ διατηρεί ακόμα καλές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ. Οι εξεγερμένοι Σύροι από την πλευρά τους αποκλείουν κάθε διαπραγμάτευση με το συριακό καθεστώς, αν δεν αποχωρήσει από την εξουσία ο πρόεδρος Άσαντ. Παράλληλα οδομαχίες σημειώθηκαν τη Δευτέρα με τις κυβερνητικές δυνάμεις να προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε σημεία που βρίσκονταν στην κατοχή των δυνάμεων των ανταρτών.
Ο Ελεύθερος Στρατός της Συρίας έλεγχε τη Χαμουρίγια, μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης για να ανακτήσουν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να προκληθούν σφοδρές οδομαχίες. Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί γύρω από τη Δαμασκό τις τελευταίες τρεις ημέρες. Από τον περασμένο Μάρτιο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 6.000, ενώ πολλές δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, οι συλληφθέντες και οι απαχθέντες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου