Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ανησυχία στο Μαξίμου για κοινωνική έκρηξη και πολιτική αστάθεια


Οι δύο διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στους New York Times και το περιοδικό του κυριακάτικου «Βήματος», περιγράφουν ανάγλυφα την αγωνία του Μαξίμου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο συνεντεύξεις του κ. Σαμαρά, παρ’ ότι απευθύνονται σε τελείως διαφορετικά κοινά, αποτυπώνουν τοπολιτικοκοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα, βασιζόμενες σε δύο κεντρικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Αθήνα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναδεικνύοντας την υποχρέωση που απορρέει πλέον από τα κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων της Ευρώπης που καλούνται να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα την πολιτική διάσταση του «ελληνικού ζητήματος».

Ο δεύτερος εστιάζεται στην απειλή της κοινωνικής έκρηξης –φαινόμενο που αντιμετωπίζεται πλέον και σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, με προεξάρχουσα την Μαδρίτη και τα εκρηκτικά επεισόδια των τελευταίων ημερών- και, συναφώς, της πολύμορφης απειλής προς τη Δημοκρατία, λόγω της ενίσχυσης των άκρων.

Δεδομένου ότι το σκέλος που αφορά στον πρώτο άξονα έχει αναγνωριστεί πολλάκις με δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, η ελληνική πλευρά ποντάρει παράλληλα και στο δεύτερο μείζον ζήτημα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη σκληρή στάση της τρόικα και ιδιαιτέρως του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Η επιμονή των επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου στη λήψη επιπλέον σκληρών μέτρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και συνεπακόλουθα, σε πολιτική αστάθεια, αναμένεται να υποστηρίξει το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο πρωθυπουργός, απέναντι στους τροϊκανούς, στις δύο συναντήσεις σήμερα, στις 2 το μεσημέρι με τον Γ. Στουρνάρα και στις 6 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό.

Από τα κεντρικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι θα είναι και οι αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί από βουλευτές, κατά κύριο λόγο των δύο κυβερνητικών εταίρων –ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- αλλά και οι πιθανές διαρροές βουλευτών της ΝΔ, των οποίων η εναντίωση σε κάποια από τα φημολογούμενα μέτρα, έχει ήδη εκφρασθεί παρασκηνιακά.

Πάνος Ρασσιάς για το newpost.gr

ΠΗΓΗ:http://www.tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου