Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Παρατράγουδα από το CD της Λαγκάρντ


Το ΠΑΣΟΚ σε διάλυση...

Σοβαρές παρενέργειες στην ελληνική πολιτική ζωή προκαλεί η λίστα Λαγκάρντ. Το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω κλυδωνισμών, δέχεται σφοδρή κριτική από τους αντιπάλους του. Ο Ευ. Βενιζέλος καταγγέλλει απόπειρα για αποσταθεροποίηση της παράταξης. Συγκαλεί εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα...



«Γίνεται απόπειρα διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας και της παράταξης, αλλά θα αντέξουμε», υποστήριξε με έμφαση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο δελτίο του Mega, όπου έθεσε, για να απαντήσει, στα της σύνθετης επικαιρότητας ερωτήματα για τις επιθέσεις «όταν η χώρα βυθίζεται στην κρίση και χρειάζονται θεσμικές διαδικασίες». Ο σάλος που προκλήθηκε από τη «λίστα», η ένταση που έχει ήδη δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η προσεχής «πρόσκληση» για την ψήφιση των νέων μέτρων αποτελούν εκ των πραγμάτων ένα εξαιρετικά δύσκολο παζλ για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου να συγκαλέσει σήμερα εκτάκτως την ΚΟ του κόμματος (στην Ιπποκράτους και όχι στη Βουλή), είναι για τους γνωρίζοντες μία πρωτοβουλία που ελήφθη για να βάλει φρένο στις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Χθες, μέσα σε ελάχιστες ώρες και ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να διαχειριστεί τον «σεισμό» από το ότι η ηγεσία του δεχόταν επιθέσεις για το ότι κρατούσε και παρέδωσε τη «λίστα» προχθές στον πρωθυπουργό, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το «σημερινό ΠΑΣΟΚ» και ο Ανδρέας Λοβέρδος σε παρουσίαση του βιβλίου του δήλωσε ότι κάνει μια αρχή!

Είναι προφανές ότι στην Ιπποκράτους δεν επικρατεί ηρεμία στις τελευταίες διαδοχικές συσκέψεις. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οι γνωρίζοντες λένε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «πολλά μπορεί να ειπωθούν, σίγουρα εν τη απουσία του Ανδρέα Λοβέρδου...».

Εγκυρες πληροφορίες, δε, τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα εστιάσει στην απαίτησή του να δοθεί άμεσα η λίστα στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής - οι ίδιες πληροφορίες επίσης διευκρινίζουν ότι η ηγεσία δεν πρόκειται να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης».

Ωστόσο, θα ζητήσει ευρύτερη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της παράταξης, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε σοβαρή ρήξη αυτήν την ώρα θα προκαλέσει προβλήματα για το εθνικό συμφέρον - καθώς το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως ένας εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων. «Εχω αίσθηση του δημοσίου καθήκοντος» επαναλάμβανε κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο Mega o κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερης και μεγαλύτερης σημασίας άλλες λίστες, του «Λιχτενστάιν», αυτής που αφορά τα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό και της έτερης που δείχνει τη «διαρροή» εμβασμάτων από το 2009 σε άλλες χώρες λόγω της κρίσης και της αβεβαιότητας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα για το ηλεκτρονικό υλικό που είχε ισχυρίστηκε ότι ούτε καν το άνοιξε, ότι το αναζήτησε από γραμματέα του, όταν αντελήφθη ότι ουδείς στην κυβέρνηση δήλωνε ότι το κατέχει και το έστειλε στο Μαξίμου. Υπογράμμισε επίσης πως η λίστα πρέπει να έρθει στη Βουλή.

Ως κυβερνητικός εταίρος εν τω μεταξύ αποδέχθηκε ότι έχει συμφωνήσει επί της αρχής στο πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους προ της σύνταξης του νέου πακέτου μέτρων και ανέδειξε την ανάγκη της αξιοποίησης όλων των δυνάμεων (μη εξαιρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ) στην εθνική προσπάθεια.

Βολές για Ραγκούση
Από το εσωκομματικό «κάδρο» του ΠΑΣΟΚ «απέσυρε» τον Γιάννη Ραγκούση κατηγορώντας τον εμμέσως για σοβαρή ευθύνη που είχε με την ιδιότητα του συμμετέχοντος στην κυβερνητική επιτροπή - λέγοντας με δηκτικό τρόπο ότι «ουδείς αειπάρθενος». Αντιθέτως για τον Ανδρέα Λοβέρδο η πρόθεσή του έδειχνε τη βούλησή του να κάνει νέο άνοιγμα, έστω και την ύστατη στιγμή.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις που καταλήγουν και εξυπηρετούν τη συλλογική σκοπιμότητα. Για τον Ανδρέα Λοβέρδο για παράδειγμα «θυμήθηκε» την περίοδο της «αλληλοστήριξης» και απηύθυνε νέο κάλεσμα, στην πραγματικότητα, προς τον νέο υπουργό να σταθεί δίπλα του με κεντρικό ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του κ. Λοβέρδου, αν και δεν είχαν σταλεί προσκλήσεις σε πολιτικούς, εντούτοις παραβρέθηκαν δύο στελέχη εκ του «βενιζελικού μπλοκ», οι κ. Κατσικαρέλης και Κωνσταντινόπουλος.


Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ
Βολή Ραγκούση κατά της ηγεσίας

Κάνει λόγο για ένα κόμμα «στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης»

Ενα ηχηρό βήμα για την «επόμενη μέρα» και τις διεργασίες που καταγράφονται στην προοδευτική παράταξη έκανε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από το «σημερινό ΠΑΣΟΚ».

Η αφορμή, «το ποτήρι που ξεχείλισε», ήταν η «λίστα Λαγκάρντ», που κατά τον πρώην υπουργό, αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι.

Ο κ. Ραγκούσης, ως μέλος κυβερνήσεων από το 2009 που κλήθηκαν «να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση της πατρίδας» και που βρέθηκε «κατ' επανάληψη προ τετελεσμένων γεγονότων εγκρίνοντας περικοπές μισθών και συντάξεων για να μείνει η Ελλάδα όρθια», δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι θεωρεί «πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα».

Είναι γνωστό ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου είχε «από καιρό» σπάσει κάθε γέφυρα με τη νυν ηγεσία - ο δε Ε. Βενιζέλος μίλησε χθες με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο («ο αειπάρθενος») για τον Γ. Ραγκούση. Από την προεκλογική περίοδο η πολιτική τους σχέση ήταν «συμβατική» και ουδείς έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να καλύψει το «ρήγμα».

«Το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στην εθνική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και την οργή», επισημαίνει στη δήλωση αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι παραμένει ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και «οπαδός» της διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Κατά τον Γιάννη Ραγκούση, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με άλλα στελέχη που κρατούν ήδη αποστάσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και όχι μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας - που τελικά προστατεύουν τις συντεχνίες. Με σοβαρές αιχμές, τέλος, προς τον κ. Σαμαρά για την επιλογή του επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, που «τοποθετεί τον κολλητό εφοριακό από τον τόπο καταγωγής του, με οφθαλμοφανείς σκοπούς», ο πρώην υπουργός, τάσσεται υπέρ της... εκστρατείας κατά του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των άκρων.

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου