Ο Ed Morse, κορυφαίος οικονομολόγος ενέργειας της Citigroup, έδωσε ένα νέο χτύπημα στις εταιρείες και τις χώρες που βασίζουν την οικονομία τους στην παραγωγή πετρελαίου. Στην ανάλυση του με το γλαφυρό τίτλο "Το τέλος πλησιάζει», ο Morse κάνει λόγο για μόνιμες αλλαγές στον τρόπο που...
παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια που θα υποσκάψουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Εάν ο μετασχηματισμός της αγοράς πάρει την ίδια μορφή με τα γεγονότα που συνέβησαν μετά την ιρανική επανάσταση του 1979 (την οποία ο Morse, θεωρεί πιθανή), η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση κατά 18%, σε περίπου 74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την τρέχουσα παραγωγή των 90 εκατομμυρίων. Αυτή η βουτιά θα προκαλέσει πολιτική και οικονομική καταστροφή στις εξαγωγές πετρελαίου από τις οποίες εξαρτώνται η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ. Σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στη βιομηχανία πετρελαίου. Και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το τι μέτρα οι μεγάλοι παίκτες πήραν ή θα πάρουν.
Ο Morse προβλέπει ότι η εξασθένηση της ζήτησης θα προκαλέσει πτώση των τιμών του πετρελαίου Brent στα $80 - $90 το βαρέλι το 2020, από $109 σήμερα το βαρέλι. Πολλές από τις χώρες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, χρειάζονται υψηλότερες τιμές για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού τους. Για παράδειγμα, η Ρωσία απαιτεί $117 το βαρέλι, και το Ομάν απαιτεί $109 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει. Έτσι, οι παραγωγοί πετρελαίου θα εξαναγκαστούν σε κλείσιμο μονάδων παραγωγής, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν μια ελεύθερη πτώση των τιμών. Αλλά ακόμα και αν κατάφερναν να συγκρατήσουν τις τιμές, θα έπρεπε να πωλούν λιγότερα βαρέλια. Έτσι το εισόδημά τους θα είναι πιθανότατα χαμηλότερο.
Η επίπτωση αυτή για τις χώρες αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας της Αραβικής Άνοιξης και της πολιτικής αστάθειας, καθώς οι κυβερνήσεις περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες και άλλες παροχές στον πληθυσμό. Όσον αφορά τη βιομηχανία, ορισμένες μικρότερες εταιρείες πετρελαίου που επιβιώνουν σήμερα από την παραγωγή πετρελαίου, θα εξαφανιζόταν. Χώρες όπως το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ, θα είναι μπορούσε να είναι από τους νικητές, ενώ η Σαουδική Αραβία, απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο, θα μπορούσε να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα.
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της ζήτησης του πετρελαίου; Η τάσεις που προβλέπει ο Morse και η ομάδα του, έχουν να κάνουν με το κύμα, στην παγκόσμια ενεργειακή απόδοση, μετατόπισης μακριά από το πετρέλαιο στον τομέα των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το μεγαλύτερο εργαλείο της αλλαγής είναι το άφθονο και (στις ΗΠΑ) φθηνό φυσικό αέριο, πάνω στο οποίο ολόκληροι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να βασιστούν.
Στον τομέα των οδικών μεταφορών, ο Morse προβλέπει ότι μέχρι το 2020 το 30% των αμερικανικών φορτηγών θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο. Η χρήση του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή, προβλέπει ο Morse, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο το οποίο θα μπορούσε να εκτοπίσει 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα της ζήτησης, μέχρι το 2020.
Ακόμη και σε ένα πιο συγκρατημένο σενάριο, λέει ο Morse, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 9,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις χώρες και τις εταιρείες που παράγουν πετρέλαιο, σε μια πραγματικά καταστροφική κλίμακα.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου