Αντρέι Μερκουλόφ, Ροσσίσκαγια Γκαζέτα
Η ανακάλυψη των επιστημόνων στη Σιβηρία αποτελεί αληθινή επανάσταση στην ιατρική. Και θα βοηθήσει όσους είναι αναγκασμένοι να κινούνται με αναπηρικό καροτσάκι για όλη τη ζωή τους, εξαιτίας βλάβης που έχουν υποστεί νωτιαίο μυελό.
Ποιά είναι η ουσία της μοναδικής μεθόδου που...
ανακάλυψαν οι επιστήμονες από τη Σιβηρία; Βασίζεται στην εκπληκτική ιδιότητα των βλαστοκυττάρων να αντικαθιστούν τα κύτταρα άλλων οργάνων.
Για το σκοπό αυτό ο οργανισμός διαθέτει το δικό του μηχανισμό λειτουργιών, και ξεκινά μια ολόκληρη αλυσίδα κυτταρικών μεταμορφώσεων. Ωστόσο η επιστήμη δεν γνωρίζει πολλά.
Φαίνεται όμως, ότι με τα κύτταρα του νευρικού συστήματος, ο στόχος μάλλον επιτυγχάνεται. Σήμερα οι επιστήμονες είναι σε θέση με τη βοήθεια χημικών σημάτων να μετατρέπουν τα βλαστοκύτταρα σε στοιχεία του νευρικού συστήματος, και κατά πρώτο λόγο σε νευρώνες, οι οποίοι δίνουν τα νευρικά σήματα στους μύες, στους αδένες, στο δέρμα, στις βλεννώδεις μεμβράνες.
Επιτυχία σε πειράματα
Σχετικά:
Χάπια αντιγήρανσης από τη Σιβηρία
Όπως ανέφερε ο βραβευμένος ερευνητής, διδάκτορας του Κρατικού Πανεπιστημίου Ιατρικής του Κρασνογιάρσκ, Ίγκορ Μπολσακόφ, έγιναν πειράματα σε ζώα τα οποία είχαν υποστεί πλήρη ρήξη του νωτιαίου μυελού και είχαν μείνει εντελώς παράλυτα. Μετά τη μεταμόσχευση της μήτρας του εργαστηρίου με τα βλαστοκύταρρα, η οποία τους έγινε, άρχισαν να κινούνται. Αποκαταστάθηκαν πλήρως σε αυτά οι λειτουργίες των οργάνων της πυέλου (λεκάνης), της ουροδόχου κύστης, του ορθού εντέρου κλπ.
Στα κορυφαία εργαστήρια του κόσμου μπορούν, «στον κλασματήρα» όπως ονομάζεται η σφαιρική γυάλινη φιάλη που χρησιμοποιείται στα χημικά εργαστήρια, να μετατρέπουν τα βλαστοκύτταρα σε νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού. Όπως όμως συμβαίνει συχνά στην επιστήμη, παρότι η μέθοδος καθαυτή είναι γνωστή, στα πραγματικά πειράματα δεν λειτουργεί καλά. Σύμφωνα με τον Μπολσακόφ, η αιτία της αποτυχίας των ξένων και ρώσων συναδέλφων είναι ότι δημιουργώντας τα κύτταρα στην ειδική μήτρα, στη συνέχεια τα αποσπούν και τα μεταφέρουν στην τραυματισμένη περιοχή του νωτιαίου μυελού. Διαπιστώνεται ότι αυτή ακριβώς η μεταφορά είναι καταστρεπτική για τα «ευαίσθητα» κύτταρα. Αρκετά χάνουν την ιδιότητά τους, ενώ πολλά απλώς πεθαίνουν.
Βρήκαν τον τρόπο
Η επιστημονική ομάδα του Μπολσακόφ βρήκε τον τρόπο να μεταφέρει τα κύτταρα απευθείας χωρίς να τα αφαιρεί από την αρχική τους μήτρα, αλλά μαζί με αυτή, δηλαδή, μαζί με το μέρος όπου αυτά αναπτύχθηκαν. Χωρίς ουσιαστικά να σημειώνονται απώλειες. Αυτό ήταν που επέτρεψε και την απόλυτη αποκατάσταση των λειτουργιών του τραυματισμένου νωτιαίου μυελού, επιστρέφοντας την ικανότητα κίνησης.
Διαβάστε επίσης:
Το «συνεργείο» του ανθρώπινου οργανισμού
Τα αποτελέσματα αυτά φέρνουν τους επιστήμονες από τη Σιβηρία στην κορυφαία θέση του συγκεκριμένου τομέα επιστημονικής έρευνας. Προς το παρόν τα πειράματα διεξάγονται μόνο σε ζώα. Σύμφωνα με τον Ίγκορ Μπολσακόφ, έχει γίνει ήδη κατανοητός ο τρόπος που αυτή η επαναστατική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον άνθρωπο. Είναι πιθανόν όμως, να προκύψουν δυσκολίες που συνδέονται με ορισμένα νομικά ζητήματα όσον αφορά τη χρήση των βλαστοκυττάρων.
(σ.σ. «Άρον τον κράβατόν σου και περιπάτει», είναι φράση από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 17, παράγραφος 19).
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου