Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Soner Cagaptay: “Γιατί η Τουρκία φοβάται τη Ρωσία”



Ο γνωστός Τούρκος αναλυτής/δημοσιογράφος Soner Cagaptay σε ανάλυσή του εξηγεί το φοβικό σύνδρομο της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα πέρασε περίπου απαρατήρητη. Και αυτό γιατί η Άγκυρα απέφυγε να «επιπλήξει» τη Μόσχα για την στάση της στο θέμα της Συρίας. «Αυτό συμβαίνει γιατί η Τουρκία δεν φοβάται κανένα κράτος περισσότερο από τη Ρωσία», επισημαίνει και συνεχίζει:
«Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει “επιπλήξει” δημοσίως τους ηγέτες της Συρίας, του Ιράν και του Ιράκ. Στην πραγματικότητα, κανένας από τους γείτονες της Τουρκίας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μαζί της εκτός της Ρωσίας. Οι Τούρκοι διακατέχονται από μια βαθιά ριζωμένη απροθυμία να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους. Ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι η Ρωσία. Κατά συνέπεια η Τουρκία δεν σκοπεύει να αντιτεθεί ανοιχτά στα συμφέροντα της Μόσχας ακόμη και αν αυτά δεν εξυπηρετούν τα ίδια τα συμφέροντα της Τουρκίας, όπως στην περίπτωση της Συρίας».
Και ενώ στην συνέχεια αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα όπως οι ήττες της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία, αποκαλύπτει:
«Το 2012 έθεσα ερώτηση σχετικά με τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής Τουρκίας. Κατά πόσο τελικά η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει μονομερή στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Η απάντηση που πήρα από τον συνομιλητή μου ήταν: “Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στις επιθυμίες της Μόσχας. Οι Ρώσοι είναι σε θέση να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη και είναι καλοί σε αυτό”»
«Το PKK προέκυψε από την Ρωσική κηδεμονία μέσω Συρίας. Η Τουρκία εισήλθε πρόσφατα σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους του PKK. Στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει ο φόβος ότι σκληροπυρηνικοί θα μπορούσαν να δράσουν ώστε να δυναμιτίσουν το κλίμα των ειρηνευτικών συνομιλιών. Υπάρχει έκδηλος ο φόβος ότι σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Συρίας η Ρωσία θα “χρησιμοποιήσει” το ρόλο του PKK στην περιοχή. Η Τουρκία γνωρίζοντας το Ρωσικό κίνδυνο έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ώστε να έχει την στήριξη που χρειάζεται απέναντι στη Μόσχα»
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου