Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

«Μπίλντερμπεργκ 2013» και ο διαμελισμός της Ελλάδος



Εάν η εξουσία και το χρήμα είναι μέσα στο παιχνίδι, η φαντασία δεν γνωρίζει σύνορα. Μια από τις πιο περίεργες θεωρίες συνωμοσίας: Η παγκόσμια ελίτ μοιράζει τον κόσμο μεταξύ της, στις απειλητικού χαρακτήρα διασκέψεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.
Σε λίγες μέρες, «ανοίγει τις πύλες του» το φετεινό συνέδριο Μπίλντερμπεργκ. Εν τω...
μεταξύ, ο χώρος της εκδήλωσης έχει επισήμως επιβεβαιωθεί από πολλούς συμμετέχοντες, αν και αυτό δεν έγινε ακόμη από την ίδια την Μπίλντερμπεργκ, από 6 έως 9 Ιούνιου 2013 στο πολύ σικ ξενοδοχείο Grove στο Hertfordshire, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα ανακοινώθηκε ότι η Μπίλντερμπεργκ τελικά θέλει να δείξει μια μεγαλύτερη διαφάνεια στη φετεινή συνεδρίαση.
Στις 17 Απριλίου του 2013 θα ήταν 125 ετών ο ιδρυτής αυτής της της μυστικοπαθούς λέσχης, Józef Hieronim Retinger - ο ταπεινός άνθρωπος με διασυνδέσεις στην αμερικανική CIA, που κάποτε εργάστηκε για πολλά χρόνια για να φέρει τις ελίτ δυνάμεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού σε ένα μεγάλο τραπέζι για να διεξαγάγουν συνομιλίες για μια πολιτική διευθέτηση των κρίσιμων ζητημάτων και έτσι να διαλύσουν τις τυχόν παρεξηγήσεις και δυσαρέσκειες της μεταπολεμικής περιόδου.
Η αποστολή του, σαφής και έντιμη. Ο ίδιος παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο, και ο Retinger πέτυχε το στόχο του, όπως το 1954 για πρώτη φορά έλαβε ένας Αμερικανός στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της λέσχης. Μέχρι το θάνατό του τον Ιούνιο του 1960, ο Retinger υπερασπίστηκε αυτές τις συγκεντρώσεις της ελίτ, οι οποίες ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από πολύ εκτεταμένα μέτρα απορρήτου. Σε αντίθεση με τα συνήθη συνέδρια αυτής της κλίμακας, είναι γνωστό ότι το κοινό κατά γενικό κανόνα δεν μαθαίνει σχεδόν τίποτε για τα αποτελέσματα αυτών των συνεδριάσεων.
Ο εξόριστος Retinger από την Πολωνία είχε προφανώς δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κατασκεύασμα, επικίνδυνο διότι ήταν πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, και παρά τις περιστασιακές επισημάνσεις, η Μπίλντερμπεργκ ασκεί αρκετά ενεργά παγκόσμια πολιτική στο υψηλότερο επίπεδο. Οι μυστικές συνομιλίες δεν ήταν μόνο μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων για την παγκόσμια κατάσταση, αλλά πρέπει να οδηγούν επίσης και σε κατάλληλες δράσεις. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι αυτές οι συνεδριάσεις οργανώνονται τουλάχιστον μια φορά σε ετήσια βάση, και λαμβάνουν μέρος κορυφαίοι παράγοντες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, σχεδόν πάντοτε τα ίδια δελτία Τύπου με το περιεχόμενο αναλόγως «αραιό», σχεδόν τίποτα δεν έχει διερρεύσει απ΄αυτά τα συνέδρια προς τα έξω. Επίσης, οι χώροι συνάντησης γίνονταν συνήθως γνωστοί μόνο όταν το συνέδριο ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Όλο και περισσότερο, οι διοργανωτές προσπάθησαν με τον καιρό να καλύψουν τις δραστηριότητες κάτω από ένα πυκνό πέπλο ομίχλης - οι άνθρωποι θέλησαν να έχουν την ησυχία τους. Ο αριθμός των δημοσιογραφών και των ακτιβιστών παραμένει μπροστά από τις πύλες των καλά «σφραγισμένων» χώρων συγκέντρωσης. Έτσι κυκλοφορούν εσκεμμένα διάφορες ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους σχεδιαζόμενους χώρους συνάντησης, για να κρατήσουν το κοινό μακριά από αυτές.
Μετά από όλα, η επίσημη ιστοσελίδα www.bilderbergmeetings.org δημοσιεύει καταλόγους του κάθε συμμετέχοντα αυτών των συσκέψεων. Αυτό ήταν όλο. Περισσότερες πληροφορίες που έρχονται στο φως, είναι από περιστασιακούς συμμετέχοντες στο συνέδριο, όπως η φετιενή ελληνική αντπροσωπεία, που οι ίδιοι θα ήθελαν περισσότερη διαφάνεια.
Τώρα, η επερχόμενη διάσκεψη Μπίλντερμπεργκ φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι δεν αποτελεί εξαίρεση. Έως σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Μπίλντερμπεργκ με οποιαδήποτε ημερομηνία συνεδρίασης και τον τόπο αυτής. Από την άλλη πλευρά, κυκλοφορούν ήδη κάποιες πληροφορίες για τον χρόνο και τον τόπο της συνεδρίασης.
Και πάλι έχουν καταφύγει σε ένα κατάλληλο σικ ξενοδοχείο. Η παγκόσμια ελίτ συναντάται στο κατάλληλο πλαίσιο, οι υπόλοιποι παραμένουν έξω από την πόρτα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυξήθηκε το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Με το ενδιαφέρον του εναλλακτικού κυρίως Τύπου, δεν ήταν εύκολο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του μέινστριμ να συνεχίσουν την προκλητική αδιαφορία τους. Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ δεν είναι ευτυχισμένη με την αύξηση της δημοσιότητας και εν μέρει με τους ακτιβιστές που δρουν σε τοπικό επίπεδο. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν κατά το παρελθόν με σαφήνεια την οργή τους.
Αλλά μετά από δεκαετίες του απορρήτου, η πίεση της κοινής γνώμης έχει γίνει μεγάλη, όπως θέλει να πληροφορείται για το τι συζητείται και θα συζητείται πίσω από αυτά τα ψηλά τείχη. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι τα βασικά θέματα και ίσως ακόμη περισσότερο οι συνομιλίες στο περιθωριο αυτής της διάσκεψης, θα πρέπει να διαδραματίζουν έναν ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η περιφρόνηση και αλαζονεία που πηγάζει από τον πυρήνα της λέσχης - ο οποίος δεν πρέπει να συγχέεται με το καθεστώς του μόνιμου μέλους, φαίνεται να μην ανήκουν στον πραγματικό κόσμο, έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις έως τις μέρες μας.
Η Μπίλντερμπεργκ φαίνεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ότι πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την μυστικοπάθεια. Έτσι, για πρώτη φορά το 2013, ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός γραφείου Τύπου που πρόκειται να εποπτεύεται από την Επιτροπή Υποδοχής της Λέσχης, αν και η Επιτροπή Υποδοχής είναι μια χαλαρή σύνδεση αυτών που επιθυμούν περισσότερη διαφάνεια, και δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την λέσχη Μπίλντερμπεργκ.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χαιρετίσουμε την κίνηση αυτή, παρά τον σκεπτικισμό, όπως κατ 'αρχήν κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της μίας πλευράς και της άλλης - η μόνιμη απομόνωση από το κοινό δεν μπορεί να ασκεί καθησυχαστική γοητεία. Αλλά σίγουρα θα ήταν πρόωρο για τόση πολύ αισιοδοξία. Η ιστορία αυτή έχει δείξει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σπάνια περίπτωση, αλλά είναι γνωστό ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν πιθανώς πολλά για το αν έστω και πολύ προσεκτικά εφαρμόζεται κάποιου είδους διαφάνειας στην πράξη. Ωστόσο, στην φιλοσοφία της Μπίλντερμπεργκ και την στάση της ομάδας του απαρτιζόμενου πυρήνα, δεν αναμένονται αλλαγές. Και αυτή είναι η πραγματική τραγωδία της ιστορίας.
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη Λέσχη;
Δύσκολο να πούμε κάτι συγκεκριμένο, επειδή οι συμμετέχοντες συνήθως δεν μιλούν για το συνέδριο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι συναντήσεις δεν είναι πιο μυστικοπαθείς σε σχέση με άλλες ανάλογες συναντήσεις. Λέγεται ότι για τα μέλη που λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις ισχύει ο κανόνας «Chatham House Rule», σύμφωνα με τον οποίο οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν μεν τις πληροφορίες, αλλά δεν πρέπει να συνδέονται με ορισμένες καταστάσεις που παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις.
Η βασική ιδέα των συμμετέχοντων των συνεδρίων, για το συνέδιο: Διαφέρει ελάχιστα από πολλές άλλες διασκέψεις όπου τα διευθυντικά στελέχη, επιστήμονες και πολιτικοί συναθροίζονται. Η εμπιστευτικότητα της διεξαγωγής της οργάνωσης δεν είναι υποχρεωτικά ένα μειονέκτημα. Είναι λάθος να καλούμε τους συμμετέχοντες που έχουν λάβει μια πρόσκληση, να μην λάβουν μέρος σε αυτές τις διασκέψεις. Δεν είναι το θέμα για το ποιος συναντάται και με ποιόν, αλλά τι ακριβώς έχει να πει ο προσκεκλημένος στους υπόλοιπους.
Αν όλα αυτά δεν είναι αλήθεια, τότε η διάσκεψη της συνωμοσίας θα είχε χάσει το νόημά της. Πάντως, κάθε χρόνο, οι ηγέτες του κόσμου στην πραγματικότητα συναντώνται σε ένα απομονωμένο μέρος για να καθορίσουν τη μοίρα δισεκατομμυρίων ανθρώπων και δισεκατομμυρίων δολαρίων - στο κέντρο των ελβετικών Άλπεων, στη μικρή πόλη του Νταβός. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, η Ελλάδα θα είχε από καιρό κρυφά σωθεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, χωρίς όλες αυτές τις δραματικές διεργασίες κορυφής της ΕΕ ή θα είχε κατανεμηθεί (ή διαμελιστεί, εξαρτάται του οπτικού πρίσματος), μεταξύ των γειτονικών χωρών - η τελευταία συνωμοσία της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ σε σχέση με την Ελλάδα.

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου