Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ετοιμαστείτε για μια δεκαετία όπου οι χρεοκοπίες θα πέφτουν «βροχή» - Δεν θα αντέξει η Ελλάδα και οι υπόλοιποι αδύναμοι της ευρωζώνης


"Βροχή" θα έρχονται οι χρεοκοπίες στην ευρωζώνη την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Wolfang Munchaus, ο οποίος στηλιτεύει την πολιτική που ακολουθούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αλλαγή της πολιτικής της Fed, στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί και το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων για τον δανεισμό των κυβερνήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα δει τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται να επηρεάζονται επί τα χείρω, ανοίγοντας μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κυρίως για τα μη βιώσιμα κράτη. Και αυτά είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα.
Όσο οι Ευρωπαίοι δεν ολοκληρώνουν τη μεγάλη μεταρρύθμιση της τραπεζικής ένωσης, και ενόσω η ΕΚΤ δεν κάνει πράξη τη δέσμευση για παροχή απεριόριστης ρευστότητας, η ευρωζώνη θα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Εάν οι δεσμεύσεις είχαν προχωρήσει, τότε θα μιλούσαμε για το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης. Ωστόσο τώρα βλέπουμε η κατάσταση να επιδεινώνεται σταδιακά, αναφέρει ο Munchaus.
Πλέον, το μόνο ξεκάθαρο στην ευρωζώνη είναι ότι η τραπεζική ένωση δεν θα είναι όπως σχεδιάστηκε. Την ίδια ώρα, τα αυξημένα επιτόκια θα τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της βιωσιμότητα του χρέους, θέτοντας σε κίνδυνο τις αδύναμες κυβερνήσεις.
Έτσι υπό αυτό το μείγμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε κύμα χρεοκοπιών στην ευρωζώνη, με τις αγορές να βρίσκονται σε ετοιμότητα να κερδίσουν από την καταστροφή...

ΠΗΓΗ:www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου