Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ALERT! Στην επικίνδυνη ζώνη άνω του 20% ο δείκτης VIX της Wall Street - Το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης έχει αρχίσει να κυριεύει με φόβο τους traders


Σε επικίνδυνα επίπεδα έχει ανέβει ο δείκτης μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς, ο VIX, με τους traders να οδηγούν τον δείκτη πάνω από το 20%.
Την ώρα που οι προσπάθειες να λήξει η διακοπή λειτουργίας (shutdown) κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συγχέονται με τις συνομιλίες για να αποτραπεί η στάση πληρωμών, αυτή την εβδομάδα, το shutdown θα συνεχίσει να διακόπτει τη ροή των επίσημων οικονομικών στοιχείων, με τη Wall Street να αναζητά κατεύθυνση στα "τυφλά".
Όσο "ήρεμη" κι αν δείχνει η Wall Street για την κατάσταση, μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη υποτονική οικονομία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics Mark Zandi υπολογίζει ότι ένα shutdown διάρκειας τριών έως τεσσάρων εβδομάδων θα στερήσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πρακτικά, είναι ο δείκτης μεταβλητότητας της αμερικανικής αγοράς μετοχών όπως αυτή ορίζεται από τη σύνθεση του S&P 500. Ο VIX θα μπορούσε να θεωρηθεί πως εκφράζει τις προβλέψεις (ενίοτε την προεξόφληση ή τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου προς αυτή την κατεύθυνση) της αγοράς, για τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του δείκτη S&P. Ο VIX υπολογίζεται από έναν μαθηματικό σχηματισμό και από σειρά τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης (options).
Να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες τιμές του VIX συνεχίζουν να αποτυπώνουν μία αρνητική προδιάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως κινούνται σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, με πολλές παγίδες είτε ανοδικές είτε καθοδικές. Πρακτικά, όσο εκείνοι δεν βλέπουν πειστικές, δηλαδή συνεχόμενες ακραίες διορθώσεις του S&P 500, αναγνωρίζουν μεν το υψηλό ρίσκο και συνεχίζουν να ποντάρουν όμως στην προοπτική μιας επόμενης αντίδρασης.
Αν ο VIX σημειώνει τιμές πάνω από το 23, τότε μπορεί να υπάρξει ένα ιδιαίτερο κλίμα αστάθειας τιμών χωρίς σαφή πρόβλεψη για την κατεύθυνση της αγοράς. 


Αναλυτικά:

Σε χαμηλά ενός μήνα τα παράγωγα
ΠΗΓΗ:http://www.bankingnews.gr

Related Posts :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου