Η πώληση γίνεται νομότυπα, αφού στην ταμπέλα του προϊόντος αναγράφεται η περιεκτικότητα του, σε νερό.
Το νομικό ερώτημα είναι εάν πρόκειται για νωπό κρέας πουλερικών ή προϊόν ( παρασκεύασμα) κρέατος μετά από αυτή τη μεταποίηση –με προσθήκη νερού και χημικών προσθετικών-
Τα κοτόπουλα που προέρχονται από σφαγείο ( κοντά στο Σάο Πάουλο) της Βραζιλίας εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεταποιούνται από τον Westbridge Όμιλο Τροφίμων (που εδρεύει στο Malvern, Worcestershire ), εκεί συσκευάζονται και πωλούνται στην Asda, Aldi, Sainsbury (φιλέτα κοτόπουλου με το εμπορικό του σήμα) και στην Ισλανδία, σε σειρές με ιδιωτική ετικέτα του καταστήματος.
Αυτά τα μεγάλα σούπερ μάρκετ πουλούν κατεψυγμένα κοτόπουλα που έχουν προσθήκη 20% νερού στο κρέας τους και προσθετικά για να φαίνεται πιο χυμώδες.
Φωσφορικά άλατα που αυξάνουν την ικανότητα κατακράτησης νερού στο κρέας και αποτρέπουν την απώλεια νερού στη διάρκεια του μαγειρέματος, επίσης προστίθεται δεξτρόζη ζάχαρης που καλύπτει την αλμύρα στο ωμό κρέας και το κάνει πιο χυμώδες.
Στη Βραζιλία, το κρέας των πουλερικών που διοχετεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιέχει ήδη αλάτι ή μίγμα καλαμποκέλαιου και αλατιού.
Ο οργανισμός τροφίμων Food Standards Agency [FSA] εκφράζει ανησυχία για την παρερμηνεία των κανόνων από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Μελέτη της Guardian αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι αγοραστές δεν γνώριζαν ότι πλήρωναν για μεγάλες ποσότητες νερού στο κρέας που αγόραζαν. Κατά τη βιομηχανική διαδικασία, νερό και χημικά πρόσθετα (με ένεση στο στήθος του κοτόπουλου) απορροφώνται από το κρέας, αυξάνουν το βάρος του και του δίνουν μια πιο ζουμερή αλλά εντελώς αφύσικη υφή.
Τα ζουμερά στήθη του κοτόπουλου είναι ένα σύμβολο για το πόσο βαριά βιομηχανοποιημένη εντατική παραγωγή κυριαρχεί σήμερα στην τροφική αλυσίδα.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις στην υγεία μας, δεδομένου ότι, δεν έχει γίνει σε βάθος χρόνου ανάλυση των συνεπειών από την κατανάλωση αυτών των νοθευμένων κρεάτων. Αλλά είναι μάλλον απίθανο ότι η κατανάλωση κοτόπουλου που γεμίζεται με νερό, άλατα, λάδια και πρόσθετα θα αποδειχθεί επωφελής.Αν η είδηση αυτής της εβδομάδας επικεντρώνεται στο κοτόπουλο, η τεχνική της προσθήκης νερού και χημικών πρόσθετων εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, που συμπεριλαμβάνουν το ζαμπόν, μπέικον, τα λουκάνικα, τα ρολά γαλοπούλας, τα σάντουιτς και τα έτοιμα γεύματα.
Και αυτό πηγαίνει πέρα από το κρέας. Ακόμη και τα θαλασσινά, όπως τα χτένια εμποτίζονται τακτικά με νερό και φωσφορικά άλατα για να αυξήσουν το μέγεθός τους, αν και αναπόφευκτα ένα μεγάλο μέρος της γεύσης τους χάνεται.
Secrets of the supermarket frozen chickens pumped full of water and additives in cement-mixer style machines πηγή
What's really in supermarket poultry: Chemical sludge. 'Meat glue'. Pig skin. If only water was ALL they pumped into your chicken πηγή
The breasts were then re-frozen and sold in the aisles of
major retailers such as Aldi, Asda and Iceland.A curious double standard
seems to be in operation here: home cooks are sternly warned never to
re-freeze previously frozen meat, unless they have cooked it thoroughly.
But behind the scenes of food manufacturing, frozen meat
is being defrosted, pumped up with water and additives, then re-frozen
all over again, and consumers are none the wiser.
His next task is to bulk out the trim by getting it to absorb water and additives. For this to happen, the manufacturer has to create a ‘brine’, a chemical solution that will encourage the meat to retain liquid using binding agents. These binding agents are usually from five main sources, which can be used separately or mixed together.
His next task is to bulk out the trim by getting it to absorb water and additives. For this to happen, the manufacturer has to create a ‘brine’, a chemical solution that will encourage the meat to retain liquid using binding agents. These binding agents are usually from five main sources, which can be used separately or mixed together.
The first is transglutaminase, an enzyme that is
essentially a natural glue. Indeed, it is sometimes called ‘meat glue’.
The second is from a group collectively known as hydrocolloids,
substances that form a gel on contact with water. These hydrocolloids
include carrageenan, which is derived from seaweed, as well as the
exotically named locust bean gum — extracted from the seeds of the carob
tree — and guar gum, which derives from ground guar beans.
The
third widely-used agent, especially in seafood, is phosphate, which is
taken from phosphoric acid and is valued for its ability to make oil
adhere to water.
The fourth is fibre, made from a source such as wheat, citrus or cellulose.
The fourth is fibre, made from a source such as wheat, citrus or cellulose.
And the fifth is protein powder, which is made by extracting collagen
from pigs’ skins. Protein powder comes in several different forms, such
as pork pellets and broth powders — made from dehydrated, skimmed
chicken stock. There is also a soya protein that tends to be made from
genetically modified crops.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου