Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ψήφο αποδοκιμασίας έβγαλαν οι κάλπες στη Γαλλία


Διπλή ήττα υπέστη ο Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες ούτε για τον δεύτερο.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήρθε πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,08% έναντι 28,6%. Πρόκειται για την πρώτη φορά που απερχόμενος πρόεδρος χάνει στον πρώτο γύρο. Η διαφορά τους μπορεί να μην ξεπερνά το 1,5%, ωστόσο οι προβλέψεις για το δεύτερο γύρο δίνουν καθαρή νίκη στο σοσιαλιστή υποψήφιο.
Παράλληλα, ο Σαρκοζί φαίνεται πως παγιδεύτηκε στην ίδια του τη στρατηγική. Η στροφή στη δεξιά ρητορική που στόχευε να σαγηνεύσει τους οπαδούς του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με εθνικιστικές κορώνες φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ της Μαρίν Λεπέν, η οποία και αποτέλεσε την έκπληξη του πρώτου γύρου, συγκεντρώνοντας 18,1%.
Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό του υποψηφίου του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν. Ο Μελανσόν πήρε 11,5% και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του ήταν μικρότερο των δημοσκοπήσεων θα παίξει ρόλο-κλειδί στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου. Ήδη κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ανταποκριθούν στη μάχη για να νικηθεί ο Σαρκοζί, μιλώντας χθες το βράδυ στην πλατεία Στάλινγκραντ.
Τα βλέμματα πέφτουν τώρα στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τα ινστιτούτα Ifop, Ipsos και CSA προέβλεπαν άνετη νίκη του Φρανσουά Ολάντ με ποσοστό ανάμεσα στο 54% με 56%. Το επιτελείο Σαρκοζί γνωρίζει καλά ότι δεν πρέπει να ελπίζει και πολύ στη στήριξη ψηφοφόρων από άλλα κόμματα. Ήδη η Μαρίν Λεπέν υπέδειξε στους οπαδούς της το λευκό για το δεύτερο γύρο.
Η γραμμή του Σαρκοζί μέχρι τις 6 Μαΐου θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των αδυναμιών του Ολάντ. Ο Σαρκοζί ζήτησε τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ με θεματική τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και την κοινωνία, αντί του ενός όπως είθισται. Σε κάθε περίπτωση ο διευθυντής ερευνών των Επιστημών Πολιτικής των Παρισίων (Cevipof) Πασκάλ Περινό θεωρεί ότι η χθεσινή νίκη Ολάντ προαναγγέλλει την ήττα των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου