Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

"Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ"


828F785E9D1E3BEC4275259D067508B2Τον περασμένο Μάιο πολλοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Επτά μήνες μετά το κλίμα έχει αντιστραφεί και σύμφωνα με οικονομικό αρθρογράφο του Reuters: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης. Οι προφητείες αυτές δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει».
Το πρακτορείο δε κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε κορυφαίους οικονομολόγους του πλανήτη όπως τον Ρουμπινί και τον Κρούγκμαν υπενθυμίζοντας τα σενάρια καταστροφής που έγραφαν για την Ελλάδα και την βέβαιη έξοδο από το ευρώ.
Συγκεκριμένα το Reuters αναφέρει για τον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν: «Τον Μάιο και ενώ η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην ύφεση, ο Κρούγκμαν δημοσίευσε στους New York Τimes ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το ενιαίο νόμισμα με τίτλο ‘Αποκάλυψη Αρκετά Σύντομα’. Ξαφνικά έχει γίνει εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ - αυτό το μεγάλο, ελαττωματικό πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση- μπορεί να αρχίσει να διαλύεται. Δεν μιλάμε για μια μακρινή προοπτική. Τα πράγματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με απίστευτη ταχύτητα μέσα σε λίγους μήνες, όχι χρόνια».
Το πρακτορείο κάνει αναφορές και σε δηλώσεις του George Soros σε συνέδριο στην Ιταλία o οποίος έλεγε στις αρχές Ιουνίου ότι η Γερμανία έχει περιθώριο τριών μηνών για να αποτρέψει την καταστροφή της Ευρώπης.
Άλλος οικονομολόγος, ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, έλεγε ότι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ αγγίζουν το 90% και έδωσε πιθανή ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στη συνέχεια ο συντάκτης επισημαίνει μετά από όλα αυτά τα σενάρια καταστροφολογίας κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης. (protothema)

1 σχόλιο:


  1. Σε οικονομικές δυσκολίες; Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση; Αυτή η εταιρεία δανείων ιδρύθηκε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους φτωχούς και τους ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες της ζωής. Εάν θέλετε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο, επικοινωνήστε μαζί μας με τα παρακάτω στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: inforamzanloan@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή