Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ArgentinaL

Εδώ και σχεδόν 62 μήνες η Αργεντινή αρνείται τις οικονομικές εκτιμήσεις που το ΔΝΤ πραγματοποιεί κάθε χρόνο στα 188 κράτη μέλη του όπως ανακοίνωσε χθες το Ταμείο.
Την Παρασκευή το ΔΝΤ πρόκειται να αποφασίσει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον του Μπουένος Άιρες, που κατηγορείται εδώ και πολλούς μήνες ότι παραποιεί τις στατιστικές του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Χθες το Ταμείο ανακοίνωσε σε ανεπίσημη ενημέρωση των ομάδων του για την οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή πως η κανονική εκτίμηση της χώρας έχει καθυστερήσει 62 μήνες.
Η Αργεντινή, η οποία θεωρεί το ΔΝΤ υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας το 2001, αρνείται εδώ και χρόνια στις ομάδες του ΔΝΤ να εκτιμούν την οικονομική πολιτική της. Η τελευταία ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2006 και η επόμενη αναμενόταν για το 2007.
Το 2008, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, τότε πρώτος στην ιεραρχία της κυβέρνησης της Αργεντινής, είχε δηλώσει πως δεν ανέχεται να πραγματοποιείται έλεγχος από το ΔΝΤ «όταν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι σταθερές».
Το ΔΝΤ δεν προβλέπει κυρώσεις για τις χώρες που αρνούνται τις ετήσιες εκτιμήσεις, οι οποίες αποκαλούνται «άρθρο IV» στο ιδίωμα του θεσμού. Όμως από το 2012 δημοσιεύει ανακοινώσεις στις οποίες κατονομάζονται οι χώρες που καθυστερούν για πολλούς μήνες τον έλεγχο.
Ο Ισημερινός ήταν η πρώτη χώρα που υπέδειξε το Νοέμβριο το ΔΝΤ. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός είχε επισημάνει πως η Μαδαγασκάρη και η Ερυθραία ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Σύμφωνα με ένα έγγραφο του ΔΝΤ που είχε δημοσιευτεί το περασμένο καλοκαίρι, η Σομαλία είναι η χώρα μέλος που καταγράφει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στους κόλπους του θεσμού. Η τελευταία εκτίμησή της χρονολογείται από το 1989. Η Βενεζουέλα δεν δέχεται πλέον από το 2004 τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου