Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Προβλήματα με το ρωσικό δάνειο προκαλεί η Ε.Ε


Πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει με το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που συνήψε η Κύπρος το 2011 και λήγει το 2016. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν αποδέχονται την αναχρηματοδότησή του μέσω του κυπριακού μνημονίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «σε μια περίοδο που τα πράγματα κινούνται σε λεπτές ισορροπίες, στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου εκτιμούν πως αν συμφωνηθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από τη Μόσχα, αυτό θα διευκολύνει και τη σύναψη συμφωνίας επί του μνημονίου».
Στη συνέχεια ο «Φιλελεύθερος» υπογραμμίζει πως η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι πολιτική και επειδή οι αποφάσεις πλέον θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο, οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά το περιεχόμενο της μνημονιακής σύμβασης πρέπει να ξεπεραστεί.
Στην Κεντρική Τράπεζα, σημειώνουν ως παράδειγμα το ύψος του επιτοκίου με το οποίο θα δανειστεί η Κύπρος, στοιχείο πολύ βασικό για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ ο διοικητής της αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης ξένων πρέσβεων για τα μέτρα που λήφθηκαν κατά του ξεπλύματος χρήματος.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου