Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου! - Όλα έτοιμα για το μεγάλο μπαμ στη Συρία!


Όλοι θέλουν να την αποφύγουν, αλλά...
Κερδίζει έδαφος το σενάριο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία

Ενίσχυση ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο εξετάζει η Ουάσινγκτον - Αντιδρά η Γερμανία, στηρίζουν τη «λύση» των όπλων Βρετανία και Γαλλία, προειδοποεί η ΡωσίαΟσμή πολέμου αρχίζει να καλύπτει τη Συρία, με τις ΗΠΑ να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση, αν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Ασαντ.

Τις επιλογές στρατιωτικής επέμβασης εξέτασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία τους (...) για τις ολοένα και πιο σημαντικές ενδείξεις ότι μια σημαντική επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού του».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατιωτικών μέσων εφόσον αποφασιστεί.

Όπως τόνισε ο Χέιγκελ, ο Ομπάμα έχει στη διάθεσή του επιλογές αν διατάξει επέμβαση στη χώρα, συμπληρώνοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν άμεσα αν διαπιστωθεί πως πράγματι έγινε χρήση χημικών όπλων, καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος μίας ακόμα επίθεσης», παρότι επισήμανε πως «δεν γνωρίζουμε» πότε μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Για τον σκοπό αυτό, επισήμανε πως το πολεμικό ναυτικό σκοπεύει να επεκτείνει τη παρουσία του στη Μεσόγειο με την αποστολή ενός τέταρτου αντιτορπιλικού εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ.

Από την άλλη, η συριακή πλευρά προειδοποιεί πως αν πραγματοποιηθεί ξένη επέμβαση, τότε όλη η Μέση Ανατολή θα τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς αυτό ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από ακραία στοιχεία, όπως οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Ο υπουργός Ενημέρωσης της συριακής κυβέρνησης, Ορμάν αλ_Ζούμπι, δήλωσε πως μία τέτοια επέμβαση «θα είναι δύσκολο ταξίδι για τις ΗΠΑ» και προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση πως «αν περάσει την κόκκινη γραμμή αυτό θα έχει επιπτώσεις στον Λευκό Οίκο».

Η Γαλλία από την πλευρά της, αποκλείει χερσαία εισβολή αλλά υποστηρίζει μία δυναμική απάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να δηλώνει πως μία σειρά στοιχείων αποδεικνύουν πως έχει γίνει χρήση χημικών.

«Όχι» της Γερμανίας σε στρατιωτική επέμβαση
Ωστόσο, η Γερμανία μπαίνοντας στη συζήτηση για το ζήτημα της Συρίας είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την στρατιωτική λύση για όσα συμβαίνουν στη Συρία», διεμήνυσε εχθές Σάββατο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Τόνισε δε, πως δεν θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση δε θα προσφέρει βοήθεια στο συριακό λαό και θα ήταν προτιμότερη μία πολιτική λύση στην κρίση, που μέχρι στιγμής έχει σπείρει τον θάνατο σε 100.000 ανθρώπους.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τη χρήση χημικών.

Επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Όλα αυτά, την ώρα που η πρώτη επιβεβαίωση για χρήση χημικών όπλων στη Συρία έρχεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Όπως ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού, νοσηλεύτηκαν περίπου 3.600 ασθενείς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν συμπτώματα από εισπνοή νευροτοξικών αερίων, εκ των οποίων οι 355 κατέληξαν.

Παρότι ακτιβιστές συγκεντρώνουν στοιχεία για την εξακρίβωση της χρήσης τέτοιων όπλων, αναμένεται ακόμα να δοθεί η άδεια πρόσβασης στη περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, σε επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ τονίζοντας πως η κυβέρνηση της Δαμασκού θα έπρεπε να είχε επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Σχετικά με το ζήτημα πάντως, το Ιράν -στενός σύμμαχος της Συρίας- δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση είπε στην Τεχεράνη ότι θα επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τις περιοχές.

Συρία: Το καθεστώς ενέκρινε τον έλεγχο από επιθεωρητές του ΟΗΕ
Τέσσερις ημέρες μετά την ημέρα, που, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, εκατοντάδες άμαχοι έπεσαν νεκροί από επίθεση με χημικά όπλα, σε περιοχή έξω από τη Δαμασκό, η κυβέρνηση της Συρίας έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να επισκεφτούν το σημείο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το καθεστώς Άσαντ έδωσε σήμερα την έγκρισή του για να γίνει η πολυσυζητημένη επίσκεψη.

Είχε προηγηθεί μπαράζ πιέσεων από ξένα κράτη, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, ενώ καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και η ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όντας η πρώτη ανεξάρτητη πηγή που επιβεβαίωσε τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου. Διαβάστε περισσότερα εδώ


ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου