Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Τον Ιανουάριο η έξοδος της Ισπανίας από το μνημόνιο




Η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξής της χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε σήμερα από το Eurogroup.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Ευρώπης να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.
Η βοήθεια που προσέφερε ο ΕΜΣ «κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά», επισημαίνει η ανακοίνωση.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχθηκε διπλό πλήγμα το 2008, οπότε έσκασε η φούσκα των ακινήτων και ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η Ισπανία έλαβε την άνοιξη του 2012 βοήθεια ύψους 41,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ευρωζώνη.
Η ανακοίνωση του Eurogroup συμπίπτει με την ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία επισήμανε χθες Πέμπτη ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της όπως αναμενόταν στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων».
«Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμωςέχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προεδρεύει του Eurogroup και ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίνδος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη χώρα του ήταν «πολύ διαφορετική» από αυτή στην Ιρλανδία, διότι η Μαδρίτη συνέχισε να χρηματοδοτείται από τις αγορές στη διάρκεια της περιόδου που λάμβανε βοήθεια.
spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου