Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ποιες είναι οι εταιρείες – σύμβουλοι της Τρόικας που πλουτίζουν από το Μνημόνιο – Εντυπωσιακές αποκαλύψεις



 

 

Ο ρόλος των «ειδικών» της BlackRock, της Pimco και των άλλων «συμβούλων» – Ποιοι ενέκριναν αμοιβές εκατομμυρίων – Γιατί χρησιμοποιούν ψεύτικα ονόματα και οπλισμένους φρουρούς;

Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco. Πρόκειται για ονόματα εταιρειών, πιθανότατα άγνωστων στον μέσο Ευρωπαίο, οι οποίες όμως επηρεάζουν το παρόν, το μέλλον, την ίδια τη ζωή των ευρωπαϊκών λαών, ιδιαίτερα εκείνων που βιώνουν την πολιτική αυστηρής λιτότητας που επιτάσσει το Μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που εν πολλοίς χαράσσεται ΚΑΙ με την παρέμβαση των “ειδικών” των συγκεκριμένων εταιρειών.
Στην ουσία πρόκειται για εταιρείες που κατέχουν εξέχουσα θέση στο χώρο των επενδύσεων, διατηρώντας παράλληλα τμήματα επενδυτικής στρατηγικής και διαχείρισης κεφαλαίων, με ταμεία δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη των… Μνημονίων, ως πάροχοι εξειδικευμένων συμβουλών και ως ανεξάρτητοι ελεγκτές του τραπεζικού συστήματος των “αδύναμων” ευρωπαϊκών κρατών, φυσικά αντί αμοιβής. Αδρής, αφορολόγητης και το κυριότερο αμοιβής που χρεώνεται στον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο ΧΩΡΙΣ αυτός να το γνωρίζει. Για του λόγου το αληθές αυτές οι τέσσερις εταιρείες έχουν κοστίσει, μέχρι στιγμής, πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους Έλληνες, Κύπριους, Ιρλανδούς, Ισπανούς και Πορτογάλους…
Φορολογούμενους η αντοχή των οποίων έχει δοκιμαστεί σε τέτοιο βαθμό που τα στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών φοβούνται ακόμα και να κυκλοφορήσουν ελεύθερα. Για του λόγου το αληθές στην Αθήνα οι “σύμβουλοι” της BlackRock κυκλοφορούν με φρουρούς, αφού η εταιρεία τους φρόντισε ακόμα και να χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα – εν προκειμένω εμφανίζεται ως Solar – αλλά για καλό και για κακό έχει προσλάβει και 18 ειδικά εκπαιδευμένους και βαριά οπλισμένους σωματοφύλακες! (διαβάστε εδώ αποκαλυπτικό δημοσίευμα: http://euobserver.com/economic/122415 )
Πώς λειτουργούν οι “σύμβουλοι”
Επισήμως οι περί ων ο λόγος εταιρείες λειτουργούν ως “ανεξάρτητοι ειδικοί σύμβουλοι” για λογαριασμό των απεσταλμένων της Τρόικας, δηλαδή για λογαριασμό της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Ρόλος τους να ελέγξουν και να εισηγηθούν με ποιο τρόπο και με πόσα “δανεικά λεφτά” μπορούν να διασωθούν οι τράπεζες κάθε “ασθενούς” χώρας μέλους της Ευρωζώνης. Δευτερευόντως να αποφασίσουν πόσα “δανεικά” χρειάζεται η ίδια η “προβληματική” χώρα για να σωθεί.
Το πρόβλημα στην όλη διαδικασία είναι πως αυτές οι εταιρείες “προσφέρουν” αντί αμοιβής τις υπηρεσίες τους, πλην όμως χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διαγωνισμός ή έστω υποβολή προσφορών, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο μέσος φορολογούμενος – που εν τέλει τις πληρώνει – και χωρίς να υπάρχει η επιλογή από την εκάστοτε κυβέρνηση να διαλέξει μια τρίτη, ανταγωνιστική τους εταιρεία. Κι αυτό γιατί οι τέσσερις αυτές εταιρείες αναλαμβάνουν το “συμβόλαιο” από την τρόικα και στη συνέχεια προσλαμβάνουν με τη σειρά τους, υπό την μορφή υπεργολαβίας, τις σημαντικότερες ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίως, ήτοι τις: Deloitte, Ernst&Young, KPMG and PriceWaterhouseCoopers, αλλά και τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία κάθε υπό εξέταση χώρας. Με δυο λόγια δεν υπάρχει κανείς να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση αφού όλοι μετέχουν των… πληρωμών. Δημιουργείται έτσι ένας άτυπος “χρυσός κύκλος” εταιρειών που διαχειρίζονται σε ένα… de facto μονοπωλιακό καθεστώς, όλες τις περιπτώσεις διασώσεων στην Ευρώπη: είτε τραπεζών, είτε ακόμα και κρατών!
Πέραν αυτής της “θολής” διαδικασίας, το απαράδεκτο στην όλη υπόθεση είναι το ότι αυτές οι τέσσερις εταιρείες δραστηριοποιούνται παράλληλα στις αγορές των χωρών που υποτίθεται πως ελέγχουν και συμβουλεύουν.
Οι “συμβουλάτορες-επενδυτές”
Τα παραδείγματα είναι πολλά: στην Ισπανία η Τρόικα επέλεξε ως “ειδικό σύμβουλο” την αμερικανική Alvarez and Marsal. Η εταιρεία έλαβε παράλληλα αμοιβή 2 εκατομμυρίων ευρώ για να εκπονήσει τη μελέτη και να στήσει την ισπανική «bad bank» που ανέλαβε τα “κόκκινα assets” του τραπεζικού τομέα της χώρας. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με την περίπτωση της κυπριακής τραπεζικής διάσωσης. Εκεί το “συμβόλαιο” άγγιξε τα 6,6 εκατομμύρια ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις η Alvarez and Marsal χρησιμοποίησε ως “υπεργολάβους” του έργου της τις εταιρείες Nomura και PwC.
Το Δεκέμβριο του 2012, η Κύπρος έδωσε στην Alvarez and Marsal κι άλλα συμβόλαια. Το πρώτο της έργο για το 2013 αφορούσε στην εξέταση και ανάλυση του τραπεζικού τομέα της χώρας. Γι” αυτό πήρε άνω των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για να συντάξει μια έκθεση σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Κι αφού κατέληξε στο τι έπρεπε να γίνει, στη συνέχεια της ανατέθηκς να αναλάβει τη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου! Τον Οκτώβριο του 2013 η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας και αμέσως ανέκυψε το μείζον ερώτημα: πόσο αντικειμενική μπορούσε να είναι η αμερικανική εταιρεία στους υπολογισμούς της για το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, όταν στο συμβόλαιό της προβλεπόταν πως η αμοιβή της θα άγγιζε το 1% του τελικού ποσού της ανακεφαλαιοποίησης του συνόλου των τραπεζών. Με δυο λόγια κανείς δεν είναι σίγουρος αν οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονταν όντως 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως κατέληξαν οι ειδικοί της Alvarez and Marsal. Για να λάβουν ως αμοιβή 15 εκατομμύρια ευρώ…
Η Ιρλανδία επέλεξε για την ίδια δουλειά την BlackRock Solutions, αμέσως μόλις υπέβαλλε αίτηση για το δικό της Μνημόνιο, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η BlackRock Solutions είναι το τμήμα συμβουλευτικών υπηρεσιών του επενδυτικού κολοσσού της BlackRock, που διαχειρίζεται περί τα 3 τρισεκατομμύρια σε επενδυτικά κεφάλαια. Η BlackRock Solutions έλαβε αμοιβή 30 εκατομμυρίων ευρώ για να αποτιμήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ιρλανδικών τραπεζών, την ίδια ώρα που η “μαμά” BlackRock επένδυε στην ιρλανδική οικονομία κεφάλαια πελατών της άνω των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παράλληλα εξαγόραζε ποσοστό 3% της Bank of Ireland!
Η Ελλάδα και η BlackRock
Και η Ελλάδα έχει μπει στην ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου. Στη χώρα μας ο “σύμβουλος” της Τρόικας ακούει στο όνομα BlackRock Solutions. Την οποία πληρώνουμε 12,3 εκατομμύρια ευρώ για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε με τις τράπεζές μας και πώς πρέπει να διαχειριστούμε τα κεφάλαια από τα δάνεια της Τρόικας!
Το ύψος της αμοιβής της εταιρείας έγινε γνωστό από το δημοσίευμα των New York Times που μάλιστα περιγράφει με γλαφυρά χρώματα το πως, από το 2012, οι υπάλληλοι της BlackRock κυκλοφορούν στην Αθήνα ως εργαζόμενοι μιας εταιρείας ονόματι «Solar» και με τη συνοδεία πάνοπλων φρουρών! Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως η “μητρική” BlackRock έχει επενδεδυμένα στην Ελλάδα κεφάλαια άνω των των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ…
Ανάλογες είναι τέλος και οι περιπτώσεις της Ισπανίας με την BlackRock Solutions – οι Ισπανοί έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής 41 εκατομμύρια στους αναλυτές της εταιρείας – και της Πορτογαλίας, που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 10,3 εκατομμύρια στην αμερικανική Oliver Wyman για να της πει τι να κάνει με τις τράπεζές της…
ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο σκάνδαλο
Για τεράστιο σκάνδαλο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το δημοσίευμα του EU Observer για τις «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, το δημοσίευμα εκθέτει ανεπανόρθωτα την τρόικα, αλλά και τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, συνιστώντας ένα τεράστιο σκάνδαλο.
«Το γεγονός, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι αμοιβές των εταιρειών που συμβούλευσαν τη λύση για την Κύπρο εξαρτώνται από το μέγεθος της εκκαθάρισης των κυπριακών τραπεζών, αποκαλύπτει την «αντικειμενικότητα» των ερευνών και την «ανεξαρτησία» αυτών των εταιρειών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Διαβάστε περισσότερα εδώ
ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου