Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκάλυψη-βόμβα! - Η Βρετανία πούλησε χημικά στη Συρία


Η προμήθεια έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, δέκα μήνες μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου- Βρετανοί πολιτικοί ζητούν εξηγήσεις από τον Ντέιβιντ Κάμερον

Βόμβα μεγατόνων στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη βρετανικής εφημερίδας ότι το Λονδίνο είχε προμηθεύσει με χημικά τη Δαμασκό, τον περασμένο Ιανουάριο, δηλαδή δέκα μήνες μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Την ίδια ώρα, Γάλλοι πράκτορες υποστηρίζουν ότι το χημικό οπλοστάσιο του Μπασάρ Αλ Ασαντ διαθέτει χίλιους τόνους νευροπαραλυτικών αερίων (και σαρίν).

Τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει σάλος στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη της κυριακάτικης εφημερίδας "Mail" ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου επέτρεψε στη Δαμασκό να προμηθευτεί χημικά τον περασμένο Ιανουάριο. Βρετανοί πολιτικοί ζητούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο 
η Βρετανία εξήγαγε χημικά στο καθεστώς του Μπαράρ Αλ Ασαντ δέκα μήνες αφότου ξεκίνησε η αιματοχυσία στη χώρα.

"Η Βρετανία επέτρεψε σε εταιρίες να πουλήσουν χημικά στη Συρία τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων. Η κυβέρνηση του Λονδίνου χορήγησε άδειες για εξαγωγές φθοριούχου κάλιου και φθοριούχου νάτριου. Οι άδειες ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, όταν η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ", γράφει το δημοσίευμα της κυριακάτικης "Mail".

Κι ενώ η καταψήφιση από την Βουλή των Κοινοτήτων της πρότασης Κάμερον για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Σύρου προέδρου λειτουργεί ως "σανίδα σωτηρίας" για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει σήμερα ότι ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα βρεθεί εκ νέου σε δεινή θέση καλούμενος να απολογηθεί στους συμπολίτες του για το περιεχόμενο του σχετικού δημοσιεύματος.

Στο μεταξύ, η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, αποκαλύπτει το μέγεθος του χημικού οπλοστασίου του Ασαντ. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει στη «φαρέτρα» της χίλιους τόνους νευροπαραλυτικών αερίων, όπως υποστηρίζουν Γάλλοι πράκτορες. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν από την κυβέρνηση Ασαντ. 


ΠΗΓΗ:http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου