Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Φόβοι στις τάξεις των σεισμολόγων για ισχυρό σεισμό


Οι σεισμοί στη Φθιώτιδα έχουν δημιουργήσει μετά από πολλά χρόνια, μεγάλη αναστάτωση και φόβο στις τάξεις των σεισμολόγων της χώρα μας.

Με επίσημες δηλώσεις τους, τονίζουν πως οι σεισμοί στη Φθιώτιδα δεν θεωρούνται ως φυσιολογικοί μετασεισμοί του μεγάλου σεισμού των 5,3R που είχε σημειωθεί στις 7 Αυγούστου. Μετά από 11 μέρες, το φαινόμενο δεν εξελίσσεται ομαλά, κάτι που τονίζει εδώ και μέρες και ο γνωστός σεισμολόγος κύριος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Το φυσιολογικό όπως λέει, θα ήταν το φαινόμενο να εκτονώνεται με σεισμούς που με το πέρασμα των ημερών θα γίνονται ολοένα και πιο ελάχιστοι με μικρό μέγεθος, ωστόσο ως τώρα βλέπει πως κάθε μέρα γίνονται σεισμοί και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν μέγεθος μεγαλύτερο των 4,0 Ρίχτερ.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στο μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978. Είχαν αρχίσει να γίνονται σεισμοί με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, ωστόσο είχε γίνει και ένας δυνατός σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ. Όλοι πίστεψαν ότι ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο 1 μήνα μετά, ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε με σεισμό 6,5 Ρίχτερ. Πριν τα 6,5 Ρίχτερ, γινόντουσαν συνεχώς σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, ωστόσο όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για μετασεισμούς των 5,4 Ρίχτερ.

Κάτι ανάλογο ίσως να συμβαίνει και στη Φθιώτιδα, ωστόσο θα πρέπει να περάσει περίπου μισός με ένας μήνας ώστε να δουν οι σεισμολόγοι αν πρόκειται όντως για προσεισμούς ή απλά για μετασεισμούς. Δεν λέμε ότι θα γίνει ένας πιο δυνατός σεισμός, απλά σας δίνουμε ένα παράδειγμα για να σας δείξουμε πως εξελίσσεται μία μη φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα σε κάποια περιοχή.

ΖΩΝΤΑΝΑ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΠΗΓΗ:http://greek-weather.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου